Nyhed
23. aug. 2021 | 16:17 - Opdateret 24. aug. 2021 | 10:44

Shahrbanoo Sadat er i sikkerhed

Foto | Nichon Glerum
Shahrbanoo Sadat har rejst rundt i hele verden og vist sine film for publikum, mens værkerne har haft svært ved at få premiere i hjemlandet Afghanistan, som instruktøren nu er flygtet fra.

Den afghanske instruktør er på vej til Europa sammen med sin familie efter nogle nervepirrende døgn i Kabul.

Af Claus Christensen

”Jeg har haft den længste nat i hele mit liv! Taliban kom trop efter trop ind i byen, og jeg har hele natten lyttet til deres stemmer blandet med de sædvanlige lyde!”

Sådan skrev Shahrbanoo Sadat for lidt over en uge siden, da Taliban rykkede ind i Kabul, mens hele verden måbende så til.

Siden har der fulgt nogle nervepirrende døgn for den 31-årige afghanske instruktør, der får filmstøtte i Danmark via selskabet Adomeit Film.

Hun havde ikke lyst til at forlade landet uden sin familie, som hun frygtede kunne være i fare, fordi hun har udtalt sig meget kritisk om Taliban – ikke mindst den sunni-muslimske bevægelses kvindesyn.

Nu er der kommet en god nyhed: Shahrbanoo Sadat er i Abu Dhabi og på vej til Paris i Frankrig, oplyser en person tæt på hende til Filmmagasinet Ekko.

Kilden tilføjer, at Shahrbanoo var på en amerikansk liste over personer, som man forsøgte at få ud af landet. Men hun kunne ikke komme ind i lufthavnen.

Da det omsider lykkedes for instruktøren, kom hun under fransk beskyttelse i Kabuls lufthavn.

Shahrbanoo Sadat har fået sine forældre, sin søster og seks andre familiemedlemmer med ud af landet. Hun vil nu sammen med resten af familien søge asyl i Tyskland.

Kilden oplyser, at de sidste 72 timer har været nærmest ubærlige på grund af uvisheden og den kaotiske tilstand i lufthavnen, hvor flere mennesker er døde under presset fra menneskemængden.

Mændene bestemmer
Instruktørens forældre flygtede i 1980’erne fra Afghanistan, mens landet var besat af Sovjetunionen, og der rasede en brutal krig.

De bosatte sig i Iran, hvor Shahrbanoo blev født i 1990. Som elleveårig flyttede hun i 2001 med familien tilbage til Afghanistan, som efter 9/11 blev invaderet af amerikanerne.

Hendes film Mit børnehjem i Kabul fra 2019 foregår i slutningen af 80’erne, hvor en dreng på et sovjetisk børnehjem bruger sin fantasi, når kampene mellem russerne og Taliban bliver for voldsomme.

Shahrbanoos spillefilmdebut Wolf and Sheep fra 2016 foregår i en bjerglandsby i Afghanistan.

”Ikke overraskende lever beboerne et meget hierarkisk liv, hvor mændene bestemmer og kan have flere koner, hvis de vil. De kan faktisk også have sex med hvem, de vil, mens utro kvinder bliver udstødt af deres egne,” skrev Ekkos Leslie Felperin i sin anmeldelse.

Den anspændte situation i Afghanistan var farligt for det primært udenlandske filmhold. Derfor blev filmen optaget i Tadsjikistan, der grænser op til det krigshærgede land.

Efter Ekkos artikel har Shahrbanoo Sadats danske producer i en pressemeddelelse bekræftet, at instruktøren er i sikkerhed. Før hun slap ud af Afghanistan, udtalte hun til magasinet The Hollywood Reporter:

”Jeg overværer uretfærdighed og noget forfærdeligt, og jeg bliver nødt til at lagre det i min krop, huske det og få ind i mine film senere, så jeg kan dele det med verden. Hvis jeg overlever det her, vil jeg lave film om, hvad der er sket.”

Trailer: Mit børnehjem i Kabul

Kommentarer

Shahrbanoo Sadat

Født 1990 i Teheran, Iran.

Forældrene flygtede fra Afghanistan til Iran, før hun blev født.

Rejste som elleveårig med dem tilbage til den afghanske landsby, de kom fra.

Har et tæt samarbejde med den danske producer Katja Adomeit og forfatteren Anwar Hashimi.

Har instrueret Mit børnehjem i Kabul og Wolf and Sheep, der fik premiere på Cannes-festivalen.

© Filmmagasinet Ekko