Nyhed
16. aug. 2021 | 13:30

Instruktør: Taliban tjekker huse ét efter ét

Foto | Persian Film Festival
Hun er født i Iran af afghanske forældre, men instruktøren Shahrbanoo Sadat har rejst verden rundt med sine danskproducerede film, der viser unge menneskers opvækst i Afghanistan.

”Mit hjerte er knust,” skriver instruktør Shahrbanoo Sadat, der befinder sig midt i Kabuls kaos og har brændt sine filmpriser og diplomer.

Af Nicki Bruun

Hen over weekenden er frygtindgydende nyheder strømmet ud af Afghanistan, hvor sunni-muslimske bevægelse Taliban har indtaget magten i størstedelen af landet, herunder hovedstaden Kabul.

Her bor instruktøren Shahrbanoo Sadat, der med dansk støtte har lavet spillefilmene Wolf and Sheep og Mit børnehjem i Kabul, som begge foregår i Afghanistan.

Der henvises herefter til to billeder nederst i opslaget. Det ene viser Shahrbanoo Sadat iført to t-shirts, hvor der på den ene står: ”Peace with Taliban – War on Afghan Women”.

Instruktørens danske producer, Katja Adomeit, har på sin Facebook-side delt en række opdateringer fra Shahrbanoo Sadat. Den seneste er fra i dag kl. 10.31 og lyder ildevarslende kort: ”Taliban tjekker huse ét efter ét! Alt er brændt til aske!”

Det andet billede viser instruktørens filmpriser.

Som mange andre i Afghanistan har instruktøren brændt ting, der i forhold til det nye styre kan være belastende, oplyser Katja Adomeit til Filmmagasinet Ekko. Mens talibanere på gaderne fjerner reklamebilleder af kvinder med løsthængende hår, sletter afghanske kvinder sporene af deres frigjorte fortid.

Adomeit tilføjer, at der lige nu er ved at blive iværksat en redningsaktion for at få instruktøren ud af landet.

Overdraget til terrorister
I en anden besked fra tidligere i dag skriver Shahrbanoo Sadat: ”Jeg har haft den længste nat i hele mit liv! Taliban kom trop efter trop ind i byen, og jeg har hele natten lyttet til deres stemmer blandet med de sædvanlige lyde!”

I instruktørens første opdatering fra i går kl. 17.12 lægger hun ikke skjul på, hvad hun mener om Talibans fremrykning.

”Sikke en dag!!! Demokratiet er blevet overdraget til terrorister!” skriver Shahrbanoo Sadat og fortsætter: 

”Min familie og jeg har det fint nu, men dette øjeblik har stor betydning for mig som filmskaber! Det minder mig om, hvorfor jeg laver film om Afghanistan og almindelige menneskers hverdag.”

”Vi er bare ekstra krudt i en krig, der ikke engang er vores! Jeg vil huske dette øjeblik og gemme det i hver en celle af min krop! Mit hjerte er knust mere end nogensinde for Afghanistan og dets folk!”

Film med Taliban
Shahrbanoo Sadats forældre flygtede fra Afghanisten til Iran, hvor Shahrbanoo blev født i 1990. Som elleveårig vendte hun med familien tilbage til Afghanistan, da amerikanerne i 2001 invaderede landet efter 9/11-terrorangrebet.

Hendes seneste film, Mit børnehjem i Kabul, havde i 2019 premiere på Cannes-festivalen og har fået fem stjerner af Ekkos anmelder.

Den foregår i 1980’ernes Afghanistan, før Sovjetunionen trak sig ud af det krigsplagede land. Dengang fik Taliban hjælp af USA til at bekæmpe det kommunistiske regime, men i dag er situationen ganske anderledes.

Amerikanerne har sammen med Danmark og en række andre lande efter næsten tyve års krigsindsats trukket sig ud af Afghanistan. Tilbagetrækningen har givet Taliban mulighed for at generobre landet på chokerende kort tid.

Hjerne eller hjerte
I et interview med Ekko fra sidste år fortæller Shahrbanoo Sadat, at det er vigtigt for hende for at være i Afghanistan.

”Jeg vil ikke dø, men hvad sker der med Afghanistan, hvis folk rejser? Jeg har hele tiden en kamp mellem min hjerne og mit hjerte. Hjernen siger ’rejs’, og hjertet siger ’bliv’,” fortæller instruktøren i interviewet.

”Men hvis jeg rejser, er det som at give op. Dette land har brug for optimistiske personer som mig. For at kunne lave film giver det mening, at jeg lever her. Derudover er det mit hjem. Jeg elsker Afghanistan.”

”Mit ønske er, at jeg om 30 år kan se tilbage på et liv, hvor jeg banede vejen for unge filmskabere i Afghanistan. Folk, som turde stå ved deres historie og skabe dem. Landet er så rigt på historier, som forbliver ufortalte, og det er en skam.”

Kommentarer

Shahrbanoo Sadat

Født 1990 i Teheran, Iran.

Forældrene flygtede fra Afghanistan til Iran, før hun blev født.

Rejste som elleveårig med dem tilbage til den afghanske landsby, de kom fra.

Har et tæt samarbejde med den danske producer Katja Adomeit og forfatteren Anwar Hashimi.

Har instrueret Mit børnehjem i Kabul og Wolf and Sheep, der fik premiere på Cannes-festivalen.

© Filmmagasinet Ekko