Nyhed
25. aug. 2016 | 09:31

Shortlist-komponist laver musik til Blade Runner

Foto | Victor Martinez
Med melankolsk og blues-inspireret synth skabte Vangelis den legendariske musik til Blade Runner fra 1982. Nu skal Jóhann Jóhannsson gøre ham kunsten efter med musikken til den nye Blade Runner-film, som her ses i en koncepttegning.

Den islandske filmkomponist Jóhann Jóhannsson, som i 2014 var nomineret til Ekko Shortlist Awards, skal lave musikken til Denis Villeneuves efterfølger til Blade Runner.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Det er stadig skrabet med oplysninger om den kommende og stærkt imødesete Blade Runner 2, men igennem det seneste stykke tid er det dryppet med små nyheder om opfølgeren til Ridley Scotts klassiker fra 1982.

Indtil videre ved vi, at Ryan Gosling, Jared Leto, Robin Wright og selvfølgelig Harrison Ford pryder rollelisten, mens Denis Villeneuve skal instruere.

Og nu er det kommet frem, at den islandske komponist Jóhann Jóhannsson skal stå for musikken til filmen. Det skriver flere medier, blandt andet amerikanske Indiewire.

Til islandsk radio fortæller Jóhannsson, at beslutningen om at lade ham komponerer musikken blev taget for længe siden. 

Jóhannsson har tidligere komponeret musikken til Villeneuves Prisoners samt Sicario, som han blev Oscar-nomineret for i kategorien bedste originale musik.

Blandt verdens førende
Jóhann Jóhannsson voksede op i Island og spillede klassisk musik i sine unge år. 

Men han begyndte at fusionere klassisk og rock, strygere og elektronik, og skabte plader som Englabörn og IBM 1401, A User’s Manuel – sidstnævnte med brug af sin fars 30 år gamle optagelser af lyde fra en af de første IMB-computere i Island. 

Siden flyttede han til København, hvor han blandt andet lavede musik til Max Kestners Drømme i København, Eva Mulvads The Good Life og Nikolaj Feifers kortfilm Junk Love, som skaffede ham en nominering til Ekko Shortlist Awards 2014

Instruktøren James Marsh, også bosat i København, skaffede Jóhannsson jobbet som komponist på Teorien om alting, som han sidste år vandt en Golden Globe for. I Ekko #68 fortalte han om tilblivelsen af filmens score.

Og i løbet af 2016 bliver Jóhannsson atter aktuel med en ny Marsh-film, da han står bag musikken til instruktørens kommende The Mercy. Der er også snart premiere på Denis Villeneuves The Arrivel, som Jóhannsson – der i dag har base i Berlin – også har lavet musik til.

Jóhannsson er med andre ord ved at slå sit navn fast som en af verdens førende filmkomponister.

Handlingen i Blade Runner-efterfølgeren skulle efter sigende finde sted flere årtier efter etteren, der foregår i Los Angeles i 2019. Hampton Fancher, der også var med til at skrive den første Blade Runner, og Michael Green skal stå for manuskriptet.

Efter planen får Blade Runner 2 amerikansk premiere i oktober 2017.

Sicario: Visuelt soundtrack

Kommentarer

Jóhann Jóhannsson

Født 1969 i Reykjavik, Island.

Læste sprog og litteratur på universitetet.

Bestræber sig på at blande elektroniske og akustiske lyde i sin musik.

Har udgivet ni soloalbum siden debuten Englabörn i 2002.

Blev Oscar-nomineret for musikken til Teorien om alting, som han vandt en Golden Globe- og Bafta-pris for.

Se hjemmeside

© Filmmagasinet Ekko