Ekko #68

Intro

Leder
Filminstituttets nye initiativ til flere billige spillefilm vil hjælpe den unge just-do-it-generation med at forny dansk film. Men den etablerede branche skal bakke op.

Quiz
Hvem er den største filmnørd? Fjortende omgang af Ekkos filmquiz falder inden for dette nummers tema: Forbudte billeder.

Top 10
Adskillige skuespillere har klaret springet til instruktør med bravur. Men disse ti burde nok være blevet foran kameraet.
Af Nicki Bruun

Filmplakaten
En plakat skal lokke publikum til og samtidig anslå stil og tone. Vi studerer kvindens og celloens anatomi på plakaten til Sådan er de alle.
Af Freya Bjørnlund

Q&A
Som barn elskede han at gå i biografen med sin mor. Som voksen ville han ønske, at han kunne få Netflix til at forsvinde. Mød Viggo Mortensen, der er aktuel i Jauja og Flugten til frihed.
Af Claus Christensen

Kuriosa
Filmbranchen byder ikke kun på fri bar og kindkys. Frygtelige ulykker kan forekomme på settet, når man vil gøre hvad som helst for den perfekte optagelse.
Af Jeppe Mørch

Filmminder
Øl, whisky og smøger var fast inventar på settet, erindrer Kirsten Norholt om sommeren 1976, da hun spillede sammen med Jørgen Ryg og Preben Kaas i Julefrokosten.
Af Daniel Pilgaard

On location
Instruktør Kasper Barfoed tænkte nøje over holdopstillingen, da han castede EM-landsholdet til Sommeren ’92. På billedet fra optagelserne får han buksevand af de danske drenge.

Tv-serier
Den nye tendens i seriefiktion er en gammel opfindelse: Antologiserien har fået en genopblomstring med True Detective og Fargo, der snart vender tilbage.
Af Brian Petersen

Nyt talent
”Hendes film er som et solsystem med planeter i bevægelse,” siger filmkonsulent Steen Bille om instruktørtalentet May el-Toukhy, der debuterer med Lang historie kort.
Af Rune Bruun Madsen

Box office
Sandheden om de ti mest indtjenende film i historien er, at de nær aldrig var blevet lavet, for stort set ingen troede på deres økonomiske bæredygtighed.
Af Kim Pedersen

Spil med Stegelmann
I tredje sæson af House of Cards fordriver præsident Underwood tiden med spillet Monument Valley. Et originalt spil af den type, der heldigvis bliver flere af.
Af Jakob Stegelmann

 

Feature

Joachim Trier
”Jeg har forsøgt at lave en amerikansk film, som ikke længere laves i USA,” siger norske Joachim Trier om Louder Than Bombs, der dyster om Guldpalmen i Cannes.
Af Claus Christensen

Superhelte
En professionel superhelte-fan ser sine barndomsidoler blive mainstream på film – men læs også tegneserierne!
Af Jakob Stegelmann

Wild Tales
Den argentinske succesinstruktør Damián Szifrón sender en velvoksen fuckfinger til systemet i sin Oscar-nominerede hævnkomedie.
Af Freya Bjørnlund

Oscar Isaac
Folk-sanger i Inside Llewyn Davis, gangster i A Most Violent Year og nyt medlem af X-Men og Star Wars-universet – mød den nye stjerne.
Af Patricia Danaher

Noah Baumbach
Manden bag While We’re Young er indie-auteur, håbløs ungdomsromantiker og rapkæftet skilsmissebarn af den kreative klasse.
Af Leslie Felperin

Stillfotografens guldkorn
Vor store stillfotograf gennem en menneskealder, Rolf Konow, har fundet snapshots frem fra gemmerne. Mød Schwarzenegger og Egon Olsen backstage.
Af Claus Christensen

Diktatoren der elskede film
En af historiens største filmnørder var Kim Jong-il. Han kidnappede filmskabere, der skulle gøre Nordkorea til det næste Hollywood.
Af Kristian Ditlev Jensen

Ind i scenen
I denne serie præsenterer filmfolk en nøglescene i deres karriere. Filmkomponisten Jóhann Jóhannsson fortæller om, hvordan han fandt melodien i Teorien om alting.
Af Nikolaj Feifer

Mad Men
En af vore dages største tv-krøniker afsluttes, og Mad Mens far Matthew Weiner husker tilbage på undfangelsen og den svære fødsel.
Af Patricia Danaher

 

Tema: Forbudte billeder

Timbuktu
Man skal bruge hovedet, ikke våben, når det handler om religion, siger instruktøren bag det Oscar-nominerede drama Timbuktu.
Af Rasmus Brendstrup

Helligheden er tilbage
Venstre- og højrefløjen holder begge helligheden hellig, skriver filmprofessor Torben Grodal. Og helligheden dør først, når den bliver til grin.
Af Torben Grodal

Den forbudne film
Stort essay beskriver, hvordan censurens lange arm har fjernet sex, vold, religion og politik gennem filmhistorien.
Af Peter Schepelern

En bombe i hovedet
”Muhammed-tegningerne udvider ikke ytringsfriheden. De indskrænker den,” skriver Carsten Jensen og kalder dem en krig mod kioskejeren.
Af Carsten Jensen

Den farlige satire
Her i Vesten må vi gøre grin med alt, ikke? Forsker undersøger grænserne for satire gennem europæisk historie.
Af Dennis Meyhoff Brink

Hvorfor blasfemi?
Filmrektor Vinca Wiedemann undrer sig over, at vi hylder Den andalusiske hund, men tager afstand fra Theo van Goghs islamkritiske Submission.
Af Vinca Wiedemann

Dan Park
”Ytringsfrihed er at have lov til at råbe teater i en fyldt ildebrand,” siger Mads Brügger, som forsvarer den svenske, fængselsdømte provokatør Dan Park.
Af Claus Christensen

 

Biografanmeldelser

Blade Runner: The Final Cut
A Most Violent Year
Familien Bélier
Far from the Madding Crowd
Flugten til frihed
Fortællingen om Prinsesse Kaguya
I dine hænder
Jimmy’s Hall
Lang historie kort
Mandariner
Min nye veninde
Paris of the North
Pride
The Duke of Burgundy
The Salt of the Earth
The Voices
Timbuktu
While We’re Young
Wild Tales

 

Dvd-anmeldelser

The Leos Carax Collection
Amour fou
Christian Lemmerz – Ghostprint
Eastern Boys
Hawking
Life of Riley
Rosewater
Shield of Straw
Siddharth
The Quiet Roar
The Skeleton Twins
The Texas Chain Saw Massacre
The Thin Blue Line

 

Streaming #2

Frances Ha

Instr. Noah Baumbach
USA
2012
86 min.

Vi tilbyder, i samarbejde med Blockbuster, en streaming-gave til læserne, der er den ultimative venindefilm til alle køn og alle aldre. Sjældent er venskabets livsvigtige bånd blevet skildret mere vittigt og hjerteskærende end i Noah Baumbachs komedie Frances Ha fra 2012. Den unge danser Frances føler sig forladt af sin bofælle og bedste veninde, som er flyttet ud og sammen med kæresten. For Frances er ikke klar til at forlade ungdommens drivertilværelse og se det virkelige voksenliv i øjnene.

”Skæv, varm og sørgelig på de rigtige tidspunkter – bør blive en øjeblikkelig klassiker.”
– Leslie Felperin, Ekko

Opret en profil på www.blockbuster.dk
Søg: Frances Ha
Indtast din gavekode fra magasinet.
Koden kan aktiveres til og med 31. december 2015. Når den er aktiveret, kan filmen ses i de følgende 48 timer.

© Filmmagasinet Ekko