Nyhed
18. feb. 2015 | 16:02

Ekko Shortlist-vinder udtaget til Cph Pix

Foto | Jasper Spanning
Nikolaj Bæk spiller en af de unge elite-mennesker med kunstnerdrømme i Eliten.

Den autodidakte, 25-årige instruktør Thomas Daneskov, der vandt Ekko Shortlist Prisen, har lavet en spillefilm uden støttekroner. Nu er den udtaget til hovedkonkurrencen på Danmarks største filmfestival.

Af Freya Bjørnlund

”Velkommen til Thomas Daneskov-Show!” udbrød selvsamme Thomas Daneskov, da han indtog scenen for at modtage hovedprisen til Ekko Shortlist Awards sidste november.

Den 25-årige unge mand har i sandhed gjort den danske filmverden til sit helt eget show.

Efter at have lavet den prisvindende kortfilm Ud, spring over, ind, har han kastet sig ud i sin spillefilmdebut. Uden nogensinde at have gået på filmskole – og uden at modtage en eneste krone i statslig filmstøtte.

Det er blevet til spillefilmen Eliten, der nu er udtaget til hovedkonkurrencen på Cph Pix. Her kæmper ti debuterende instruktører om New Talent Grand PIX, der er en pris på 10.000 Euro.

Kreativ weltschmerz
Filmholdet består af andre unge talenter, der hidtil kun har lavet kortfilm, heriblandt Jasper Spanning, der vandt for bedste fotografering i Ud, spring over, ind ved Ekko Shortlist Awards.

Skuespillerne er en flok af ikke-professionelle kunstnere og kreative hoveder, som Daneskov har samlet i en villa i Silkeborg, hvor filmen foregår.

Her spiller de i større eller mindre grad sig selv i en idérig skildring af tidens unge, kreative elite, der kæmper for at finde hver sin egen – originale – stemme.

”Vi har virkelig fundet det nye, store talent i dansk film,” sagde Ekkos chefredaktør, da Thomas Daneskov vandt Ekko Shortlist Awards.

Festivaldirektør Jacob Neiiendam anbefaler Daneskovs spillefilmdebut med lignende begejstring: ”Filmen brillerer med en friskhed og ærlighed og en helt anderledes sans for dramaturgisk flow, end vi er vant til i danske film. ”

Bohemeliv og sprittere
Eliten er inspireret af en prisbelønnet radiomontage lavet af Peter Kristiansen, Eliten fra minefeltet, der handler om pianisten Klaus Heerfordt og hans bohemeliv med ligesindede kunstnere og sprittere.

Historien afspejler den kunstneriske proces, der ligger bag filmen.

”Vi har udviklet Eliten i fællesskab imellem både fotograf, klipper, tonemester, hovedrolleindehaver, forfatter, producer og instruktør,” har producer Lina Flint udtalt til Ekko.

”Vi ville bestemme selv,” har Thomas Daneskov sagt. ”Vi ville lave noget, der var vores eget, uden at vi skulle tænke over, hvad andre syntes.”

”Det var en ret vild film, som fra hele holdets side er lavet på en vanvittig fed energi, der ikke havde kunnet holde sig i årevis. At gå uden om Filminstituttet handlede slet ikke om oprør og revolution – det var bare sådan, det kunne lade sig gøre.”

Til daglig arbejder Thomas Daneskov for Christoffer Boes produktionsselskab Circus Alphaville, hvor han instruerer reklamefilm og musikvideoer. Desuden har han allerede markeret sig på Cph Pix' søsterfestival Cph:Dox, hvor han er dobbelt vinder i YouTube Battle – kunsten at finde de mest absurde klip på nettet.

Kommentarer

Thomas Daneskov

 

Født 1989 på Frederiksberg, hvor han stadig bor.

Søn af forfatter og radio-/tv-vært Lars Daneskov. Moren Hanne Mikkelsen er tidligere jordemoder.

Arbejder for Christoffer Boes produktionsselskab Circus Alphaville.

Har instrueret musikvideoer og reklamefilm samt kortfilmene Stille vand (2010) og Ud, spring over, ind (2013).

Optog sin første spillefilm Eliten i Silkeborg i sommeren 2014. Filmen har verdenspremiere på Cph Pix til april.

© Filmmagasinet Ekko