Nyhed
20. juli 2018 | 13:21

Simpson-skaberen tager til genmæle

Foto | Fox
Den legendariske animationsserie The Simpsons er blevet anklaget for at gøre den indisk-amerikanske kioskejer Apu til en unuanceret stereotyp.

”Lige nu er folk så forurettede, forrykte og magtesløse, at de vælger de forkerte kampe,” siger Matt Groening, der afviser kritikken af hans indiske figur Apu i The Simpsons.

Af Nicki Bruun

Til næste år kan The Simpsons fejre 30-års-jubilæum.

Den morsomme serie om en familie af gule mennesker i Springfield er elsket over hele verden. Seerne har ikke kunnet stå for dumme Homer, overbærende Marge, søde Lisa, frække Bart og babyen Maggie.

Men sidste år opstod en debat om en anden af seriens figurer, den indiske kioskejer Apu. Dokumentaren The Problem With Apu anklagede serien for stereotypisk at gøre grin med den indiske mands etnicitet.

”Jeg hader Apu. Og derfor kan jeg ikke lide The Simpsons,” siger den indisk-amerikanske skuespiller Kal Penn, kendt for komedien om Harold og Kumar.

Nu har skaberen af The Simpsons, Matt Groening, taget til genmæle. Han mener, at alle nuancer er forsvundet fra debatten, som bærer præg af øjeblikkelige reaktioner.

”Jeg har lagt mærke til det i 25 år. Der er et ugentligt vredesudbrud, som kommer og forsvinder igen,” siger Matt Groening i et interview med New York Times.

”Især lige nu er folk så forurettede, forrykte og magtesløse, at de vælger de forkerte kampe.”

Alle er stereotyper
Det andet kritikpunkt af Apu går på, at figuren får sin indiske accent af en hvid skuespiller, Hank Azaria, der også lægger stemme til flere af seriens andre figurer.

Hank Azaria har udtalt, at han gerne stopper med at lægge stemme til Apu. Men Matt Groening mener ikke, at serien har et problem i sin fremstilling af figuren.

”Som mange allerede har påpeget, er alle i vores serie jo stereotyper. Sådan er det i tegneserier,” siger Groening, der også fortæller New York Times, at han elsker figuren Apu.

”Jeg opkaldte karakteren efter The Apu Trilogy af Satyajit Ray (indisk instruktør, red.). Jeg tænkte, at et barn ville vokse op og opdage, hvor navnet kommer fra, og se filmene, som dybest set er de bedste i filmhistorien.”

Foruden The Simpsons er Matt Groening også en af bagmændene til animationsserien Futurama, der ligeledes er elsket. Den 17. august får Groenings nye animationsserie Disenchantment premiere på Netflix.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko