Ugens streaming
26. apr. 2019 | 17:27

Streaming: Sjove og seriøse George Clooney

Foto | Roger Deakins
Selv som beskidt flugtfange i O Brother, Where Art Thou stråler George Clooney af Hollywood-karisma.

Den alsidige filmstjerne kan være forførende fræk og uhyggeligt underholdende, når han giver sig i kast med alle slags roller. Vi anbefaler fem af hans bedste filmroller.

Af Nicki Bruun

George Clooney er en af tidens mest funklende filmstjerner.

Det er faktisk ikke, fordi han spiller hovedroller i så mange af tidens største film. Men fordi hans karisma udstråler stjernestøv som i svundne Hollywood-tider.

Og så kan Clooney både være sjov som få, forførende som bare fanden og hjerteskærende alvorlig, når rollen kræver det.

Han er snart aktuel i serien Catch-22, der bygger på Joseph Hellers satiriske krigsroman af samme navn, og som herhjemme kommer på C More den 20. maj. Her giver skuespilleren sig i kast med rollen som løjtnant Scheisskopf, der af tyskkyndige kan oversættes til det knap så flatterende ord ”lortehoved”.

Seriens trailer tyder på, at George Clooney er hylemorsom i rollen. Du kan passende bruge ventetiden på at se fem film, hvor Clooney viser sin alsidighed som skuespiller.

Out of Sight

George Clooney brød for alvor igennem på tv-skærmen med rollen som lægen Doug Ross i serien Skadestuen. Det ledte ham videre til spændende filmroller i 90’erne, hvor Steven Soderberghs filmatisering af Elmore Leonards krimihistorie er den bedste.

Ingen har vist nogensinde hævdet, at Jennifer Lopez er en stor skuepiller. Men som politibetjent Karen Sisco i Out of Sight fra 1998 stråler hun – og det kan hun takke den dampende kemi med Clooney for.

Han er simpelthen fræk som en slagterhund i rollen som bankrøveren Jack Foley, der bryder ud af fængslet og kidnapper Sisco undervejs. For over tyve år siden havde George Clooney ikke sit sølvrævslook, men glimtet i øjet er ikke til at tage fejl af.

Streames på C More

 

O Brother, Where Art Thou

George Clooney har medvirket i fire film af Joel og Ethan Coen-brødrene og endda instrueret Suburbicon, som brødrene skrev manuskript til. Men Clooneys bedste præstation for brødrene kom i første hug, da han i 2000 spillede hovedrollen i O Brother, Where Art Thou.

Han er sjov i Burn After Reading og Hil, Cæsar, men overskygges i de film af henholdsvis Brad Pitt og Josh Brolin. Der er dog ingen chance for at overstråle ham i rollen som Ulysses Everett McGill, der i 1930’ernes depressionsramte USA flygter fra fængslet med to andre fanger.

Skuespilleren fremviser sit komiske talent i den kulsorte krimi, der er delvist baseret på ingen ringere fortælling end Homers Odysseen. Det lyder fornemt, men filmen er sjov, fordi den helt nede på jorden lader Clooney og co. fyre den af i studiet som Soggy Bottom Boys.

Streames på Filmstriben

 

Fantastic Mr. Fox

Selv når George Clooney kun bruger sin stemme, er han charmerende, så det halve kunne være nok. Det beviser han i Wes Andersons animationsfilm fra 2009, hvor skuespilleren lægger stemme til titelfiguren: en ret så fantastisk ræv.

Han går listigt på rov hos menneskene hver nat, så han kan forsørge sin familie hjemme i rævehulen. Det er de onde mennesker utilfredse med, og de går derfor på rævejagt for at skille sig af med deres nemesis.

Filmens forrygende animation fanger Clooneys ansigtsudtryk i skildringen af den fiffige ræv. Man kan simpelthen ikke lade være med at falde for ræven, der nok er lidt frisk i vendingen, men også stiller op for sine venner.

Streames på Amazon Prime og Viaplay

 

The Descendants

Det er en knap så udfarende George Clooney, der spiller hovedrollen i Alexander Paynes afmålte komediedrama fra 2011.

Der er gode grunde til, at han som advokaten Matt King ser noget mere mut ud end normalt. Familien opfordrer ham kraftigt til at sælge deres landsted på solrige Hawaii. Og hans kone ligger i koma, mens hans to døtre slås med hver deres problemer.

Lige så underholdende Clooney er i mere farverige roller, lige så overbevisende er han som familiefar med verdens åg på sine skuldre. Hans bitre skæbne går lige i hjertet, samtidig med at han får det til at trække i smilebåndene, når han forholder sig til verdens absurde tilfældigheder.

Streames på Netflix og Viaplay

 

Good Night, and Good Luck

Ikke alene stjæler George Clooney de fleste scener, når han står foran kameraet. Han har også bevæget sig om bag kameraet og fungeret som instruktør. Det var særligt fremragende i de to første omgange: Confessions of a Dangerous Mind og Good Night, and Good Luck.

I sidstnævnte giver han hovedrollen som journalisten Edward Murrow til David Strathairn, men kaster sig selv over rollen som Murrows co-producer Fred Friendly. De to mænd forsøger i 50’ernes USA, der er paranoiaramt som følge af Den Kolde Krig, at afsløre senator Joseph McCarthy som en gemen snylter på den frygt.

Det sort-hvide historiske drama fra 2005 lever i kraft af sin raffinerede stil og de skarpe pingpong-replikker, som Clooney skrev med sin faste samarbejdspartner Grant Heslov. Og så er det en film spækket med overbevisende skuespil, ikke mindst af instruktøren selv.

Streames på Filmstriben

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge udvælger vi film med George Clooney.

© Filmmagasinet Ekko