Nekrolog
15. apr. 2019 | 11:01

Skuespilleren Bibi Andersson er død

Foto | Aurora
Bibi Andersson (tv.) sammen med instruktør Ingmar Bergman og den anden hovedrolleindehaver Liv Ullmann under optagelserne af Persona fra 1966.

Den svenske skuespiller kendt for sine præstationer i Ingmar Bergmans klassikere er gået bort i en alder af 83. Hun huskes særligt som sygeplejerske i Persona.

Af Nicki Bruun

Bibi Andersson, en af svensk films største skuespillere, er død 83 år gammel.

Det oplyser hendes mand, Gabriel Mora Baeza, og nære veninde, instruktøren Christina Olofson, til det svenske nyhedsbureau TT.

Hun blev i 1935 født Berit Elisabeth Andersson i Stockholm. Bibi Andersson gik i midten af 1950’erne på teaterskole, men fik allerede som femtenårig i 1951 sine første roller for svensk films største instruktører.

Det år havde hun en lille og ukrediteret rolle i Alf Sjöbergs Frøken Julie, mens hun indledte samarbejdet med Ingmar Bergman i en reklame for rengøringsmidlet Bris.

Det samarbejde fortsatte op gennem 50’erne, hvor Andersson spillede med i Bergmans klassikere Sommernattens smil, Det syvende segl og Ved vejs ende.

Den mest vindende
Dermed fik Bibi Andersson allerede i en ung alder en karriere, som de fleste skuespillere kun kan drømme om.

Skuespilleren fortsatte med at medvirke i Ingmar Bergmans film og var på rollelisten i hele elleve af hans projekter. Hun fik sin første hovedrolle for instruktøren med Persona fra 1966, hvor Andersson spiller sygeplejerske over for Liv Ullmann som stum skuespiller.

Bibi Andersson vandt sin første Guldbagge – Sveriges største filmpris – for rollen. I karrieren vandt hun som den eneste svenske skuespiller fire af slagsen. De andre tre modtog hun op gennem 00’erne med biroller i film som Arn – Tempelridderen fra 2007.

Det blev også til internationale priser for Bibi Andersson, der i 1958 delte prisen for bedste kvindelige skuespiller i Cannes med tre andre fra Bergmans Livets under. I 1963 vandt hun en Sølvbjørn i Berlin for sin præstation i Vilgot Sjömans Elskovsfeber, hvor hun spiller over for Max von Sydow.

Efter succesen med Persona kom Andersson også til USA, hvor hun medvirkede i meget forskellige projekter, men deriblandt for instruktører som John Huston i Brevet til Kreml fra 1970 og Robert Altman i Quintet fra 1979.

Feministisk krigsaktivist
Bibi Andersson havde over 100 roller i løbet af karrieren, der stoppede, da hun i 2009 blev ramt af et alvorligt slagtilfælde og siden boede på plejehjem i Stockholm.

Blandt hendes roller finder man også en medvirken i Ingmar Bergmans Scener fra et ægteskab, der først blev lavet som tv-miniserie og senere kom i en biografversion.

Nævnes kan desuden danske Gabriel Axels Blixen-filmatisering Babettes gæstebud, der vandt en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film i 1988.

Op gennem 80’erne og 90’erne engagerede Bibi Andersson sig både i feministisk aktivisme og kampen for fred i krigsramte Jugoslavien. Hun udgav i 1996 selvbiografien Ett ögonblick.

Trailer: Persona

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko