Nekrolog
01. aug. 2017 | 00:07

Han inkarnerede en amerikansk arketype

Foto | Jasin Boland
Sam Shepard brød igennem med teaterstykket Chicago fra 1966, men huskes især for sine filmroller. Han spiller med i svenske Daniel Espinosas Safe House fra 2012.

Sam Shepard blev 73 år og var bredt anerkendt for sit arbejde som både skuespiller, dramatiker og instruktør, der indbragte ham adskillige priser.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

En af Hollywoods mest alsidige og respekterede kunstnere er gået bort.

Herhjemme er Sam Shepard nok mest kendt som skuespiller i en lang række store film, men amerikaneren var også bredt anerkendt som instruktør og dramatiker. Torsdag døde han i en alder af 73 år af sygdommen amyotrofisk lateral sklerose – også kendt som ALS – i sit hjem i Kentucky.

Det skriver Variety og Hollywood Reporter her til aften.

Mange vil nok genkende Sam Shepard for hans rolle i Mænd af rette støbning fra 1983, som indbragte ham en Oscar-nominering for bedste birolle. Philip Kaufmans storfilm er baseret på Tom Wolfes roman og følger nogle af de første amerikanske astronauter og rumpionerer.

På Shepards cv støder man også på markante roller i Black Hawk Down, Mud, The Pledge, Pelikan-notatet og senest som familiepatriarken i Netflix’ familiesaga Bloodline.

Han var en karismatisk person, der ”med sin høje, vejrbidte skikkelse inkarnerer en amerikansk arketype og udstråler skødesløs, maskulin autoritet”, som der står i Gyldendals Filmleksikon.

Prisbelønnet dramatiker
Sam Shepard gjorde sig dog ikke kun bemærket foran kameraet, men også som dramatiker, manuskriptforfatter og instruktør.

Han skrev for eksempel manuskriptet til Wim Wenders’ Guldpalme-vinder Paris, Texas fra 1984 og til italienske Michelangelo Antonionis Zabriskie Point fra 1970.

Hans teaterstykke Buried Child indbragte i 1979 Shepard den prestigefyldte amerikanske Pulitzer-pris for bedste drama. I løbet af sin karriere, der går tilbage til 1960’erne, nåede den produktive amerikaner at skrive mere end 40 stykker. 

Han skildrede ofte rodløse personer, der lever i udkanten af det amerikanske samfund – som i Harry Dean Stantons Travis i Paris, Texas – og forlenede ofte det trøstesløse med sort humor og en snert surrealisme.

Tidløs ærlighed
Nyheden om Sam Shepards død har affødt en lang række rosende mindeord fra flere af Hollywoods og Broadways store navne.

”En helt for teatret. En helt for dramatikken. En helt for skuespillet. En af mine helte. Hvil i fred, Sam Shepard,” skriver danske Nikolaj Coster-Waldau, der har spillet sammen med ham i Ridleys Scotts Black Hawk Down, på Twitter.

”Sam Shepard er en af de største. Han så så meget, og han skrev det, han så, med frygtløshed og tidløs ærlighed,” skriver House of Cards-skaberen Beau Willimon.

I 2009 vakte Sam Shepard til gengæld opmærksomhed på en mere kedelig baggrund, da han blev idømt 100 timers samfundstjeneste for spirituskørsel.

Indtil 2010 dannede Shepard par med skuespilleren Jessica Lange, og han efterlader sig to sønner og en datter.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko