Nyhed
09. nov. 2023 | 16:58

Amerikansk skuespillerstrejke slutter

Foto | SAG-AFTRA

Siden juli har de amerikanske skuespillere strejket for især beskyttelse mod kunstig intelligens og bedre betaling fra streamingtjenester. 

Skuespillerforeningen SAG-AFTRA har efter 118 dages strejke underskrevet en historisk aftale, som betyder enden på det dyre produktionsstop i Hollywood.

Af Frederik Hoff

Det så sort ud for Hollywood, da forhandlingerne mellem skuespillerforeningen SAG-AFTRA og producentforeningen AMPTP brød sammen efter en allerede historisk lang strejke i begyndelsen af oktober.

Men efter to ugers stilstand og siden 24. oktober intensive forhandlinger er stridsparterne nået frem til en aftale, og strejken stopper i dag, skriver branchebladet Variety.

Den 118 dage lange strejke er den længste skuespillerstrejke i amerikansk historie. Den næst længste var 95 dage i 1980.

Alle filmproduktioner – bortset fra enkelte indieproduktioner – har været stoppet, siden den nu afsluttede forfatterstrejke begyndte i maj.

SAG-AFTRAs medlemmer mangler stadig at godkende aftalen ved en afstemning, hvilket godt kan tage mindst en uge.

”Vi er endt med en kontrakt, der vil gøre det muligt for SAG-AFTRA-medlemmer i alle kategorier at opbygge en bæredygtig karriere. Mange tusinde performere vil i fremtiden få gavn af dette arbejde,” skriver foreningen i en e-mail til medlemmerne.

Milliard-kontrakt
Ifølge Variety har desperationen været stor i den amerikanske filmbranche.

Flere produktionsselskaber har advaret om, at hele det næste års tv-sæson kunne gå tabt. Og verdens biografer ville mangle altafgørende sommerindtjeninger næste år, hvis der ikke snart kom en aftale.

Det er svært at vide, hvor store tab strejken har betydet og vil betyde for den amerikanske filmbranche. Men ifølge en undersøgelse fra Mike Institute estimeres det, at staten Californien alene har tabt over seks milliarder dollars.

Til gengæld mener SAG-AFTRA, at den nye kontrakt samlet er én milliard dollars værd for deres medlemmer.

En massiv sejr
Ifølge Variety indeholder aftalen for første gang beskyttelse mod kunstig intelligens – et hovedkrav fra skuespillerne – og en minimumslønstigning på syv procent, hvilket er historisk højt.

Desuden får skuespillerne en såkaldt deltagelsesbonus, når deres produktioner vises på streaming.

Igennem hele strejken har skuespillerforeningen krævet en andel af streamingtjenesternes indtægter fra de film og serier, de medvirker i. Men det lader ikke til, at ønsket er blevet opfyldt i den endelige aftale.

Alligevel blev den enstemmigt godkendt af foreningens forhandlere.

”Det er en massiv sejr, og det er utroligt følelsesladet. Vi har skrevet historie,” siger Ben Whitehair, som er med i forhandlingskomitéen, til Variety.

Et andet medlem, Kevin E. West, fortæller, at der var tårer af opstemthed og lettelse i komité-rummet efter underskriften.

Hvis aftalen bliver stemt igennem, gælder den til 2026, hvor der igen skal forhandles. De nærmere detaljer i aftalen forventes først at blive offentliggjort på fredag.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko