Nyhed
26. sep. 2016 | 18:29

Slut med fødselsdatoer på IMDb

Foto | Fox Searchlight Pictures
Undrer man sig over, om Tilda Swinton virkelig også er 84 år gammel i The Grand Budapest Hotel, er det ikke længere sikkert, at man kan fine svaret på filmdatabasen IMDb.

Med ny amerikansk lov kan skuespillere og andre filmfolk kræve, at deres alder bliver fjernet fra IMDb og lignende filmdatabaser.

Af Frida Marquard

Alder er kun et tal, og man er som bekendt kun så gammel, som man føler sig. Sådan er det måske for os dødelige, men for skuespillere er datoen på dåbsattesten en langt mere alvorlig sag.

Det bliver nemlig sværere at finde roller, når en skuespiller bliver ældre, og mange oplever, at deres karriere har en tidlig udløbsdato.

Nu har man i Californien vedtaget en lov for et hjælpe de skuespillere, som føler sig handicappet af deres alder.

Ifølge loven, som Californiens guvernør Jerry Brown har underskrevet, er det fremover lovpligtigt for online-filmdatabaser som IMDb at fjerne skuespilleres alder og fødselsdato.

Det skriver The Hollywood Reporter.

Bag lovforslaget står det amerikanske skuespillerforbund Screen Actors Guild og American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA). De har i flere år presset på for at få gennemført en lov, der kommer – hvad de opfatter som – aldersdiskrimination i Hollywood til livs. 

Automat-diskrimination
“Mange skuespillere har oplevet aldersdiskrimination i en eller anden form på et tidspunkt i deres karriere,” skriver Gabrielle Carteris, præsident for SAG-AFTRA, i en klumme til The Hollywood Reporter.

”De individuelle sager er nu blevet til en næsten automatisk aldersdiskrimination, der er muliggjort gennem brugen af online-casting,” fortsætter Gabrielle Carteris.

Loven, der træder i kraft fra 1. januar 2017, betyder, at skuespillere skal kunne få al information om deres alder fjernet fra IMDb og lignende kommercielle informationssider.

Begrundelsen er, at sider som IMDb ofte bliver brugt af castere, når de skal tage beslutningen om, hvilke skuespillere de vil hyre til en rolle.

Nyhedsmedier er dog ikke omfattet af loven, der handler om en lille gruppe branchehjemmesider. Det er ligeledes kun betalende brugere af siderne, der kan kræve at få deres alder fjernet. 

Kvinder ældes hurtigere
Aldersdiskrimination – eller ageism, som det er blevet døbt i amerikanske medier – er især et problem for kvindelige skuespillere.

En undersøgelse foretaget Polygraph.cool viser, at mængden af replikker udtalt af kvindelige skuespillere falder, efter de er fyldt 31, mens mandlige skuespillere mellem 42 og 65 år fylder mest i manuskriptet. Efter de 65 år falder tallet dog til mindre end fem procent for både mænd og kvinder.

Det bliver altså gradvist mindre arbejde for kvindelige skuespillere, efter de er fyldt 31.

Begrænser ytringsfriheden
Præsidenten for SAG-AFTRA Gabrielle Carteris trækker på egen erfaring. Hun er mest kendt for rollen som den sekstenårige Andrea Zuckerman i Beverly Hills 90210. Da Carteris fik rollen, var hun 29, og hun mener ikke, at det ville være gået i dag.

”Problemet eksisterer for alle, der optræder, men i særlig høj grad for kvinder. Performere skaber karakterer og gør brug af illusioner i deres arbejde. Det kaldes at spille skuespil,” skriver Gabrielle Carteris i The Hollywood Reporter.

Loven er blevet kritiseret. Flere mener, at loven bevæger sig faretruende tæt på at begrænse de ytringsfriheder, som er konstitutionelt sikrede gennem The First Amendment, skriver The Hollywood Reporter.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko