Undersøgelse
14. apr. 2016 | 09:17

Kvinder taler mindre med alderen

Foto | Walt Disney Studios
I Disney-tegnefilmen Pocahontas taler mændene over 70 procent af tiden, selv om filmens hoved- og titelrolle er en kvinde (Irene Bedard).

En stor amerikansk undersøgelse viser, at kvindelige skuespillere får færre replikker i film, jo ældre de bliver. Mænd får til gengæld flere med alderen.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Unge kvinder har flere replikker i film end ældre kvinder. 

Det er en af konklusioner på en stor amerikansk undersøgelse af sammenhænge mellem køn, alder og repræsentation i film.

Undersøgelsen er foretaget af Polygraph.cool, der sætter tørre tal og data på populærkulturelle fænomener. Polygraph har gransket 2000 film og med udgangspunkt i manuskripterne optalt, hvor mange replikker henholdsvis mænd og kvinder har – og hvordan de fordeler sig aldersmæssigt.

Optællingen viser, at kvinder i alderen 22-31 år får 38 procent af det samlede antal kvindelige replikker. Kvinder i alderen 32-41 år står for 31 procent, mens de 42-65-årige har 20 procent af alle de kvindelige replikker.

Helt modsat forholder det sig for mandlige skuespiller. Mænd får flere og flere replikker, jo ældre de bliver – men kun til de når 65 år. 

Mænd i alderen 22-31 står for 20 procent, mens de 32-41-årige får 32 procent og 42-65 år 39 procent af de samlede mandlige replikker.

Fælles for mænd og kvinder er dog, at de efter 65 år halter gevaldigt efter med henholdsvis fem og tre procent af deres køns samlede replikker.

Kvinder siger mindst i actionfilm
Ikke så overraskende viser Polygraphs studie også, at actionfilm er den genre med dårligst kvindelig repræsentation, hvad replikker angår.

Blot i ni ud af undersøgelsens mere end 300 actionfilm havde kvinderne flere replikker end mændene.

En del af undersøgelsen dykker specifikt ned i Disneys film. Og her er konklusionen måske mere overraskende. 

I Disnyes klassikere Den lille havfrue og Pocahontas taler mændene mindst 70 procent af tiden.

Til gengæld er replikfordelingen mere ligeligt fordelt mellem kønnene i lidt nyere film som Frost og De utrolige. Og i Inderst inde, Maleficent og Alice i eventyrland taler kvinderne mere end mændene.

Polygraphs undersøgelse nævner ikke nærmere, om det kun er amerikanske film, der undersøges, eller om europæiske film også er inddraget.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko