Feature
21. mar. 2013 | 16:09

Små mennesker spiller også store roller

Foto | HBO
Peter Dinkelage var forfatteren George R. R. Martins førstevalg som Tyrion Lannister, da rollerne i HBO-serien Game of Thrones skulle besættes.

I anledning af 25-års jubilæet for eventyrfilmen Willow kigger vi nærmere på dværgeskuespillere gennem årene.

Af Ida Rud

Eventyrfilmen Willow fylder 25 år. Hovedkarakteren af samme navn bliver spillet af Warwick Davis, og den klejne skuespiller kan betegnes som den første dværgestjerne i filmhistorien.

George Lucas castede ham i rollen som ewokken Wicket i Jedi-ridderen vender tilbage, og fordi den elleveårige dreng havde sådan et flair for skuespil, skrev Lucas rollen som helten Willow specielt til ham.

Oprindelig skulle han have spillet en anden ewok, men da Kenny Baker, der også er inde i R2D2, blev syg, tilfaldt rollen altså Davis.

Han har også med stor vellyst spillet hovedrollen i horror-serien Leprechaun, hvor den guldfikserede irske gnom i efterhånden seks film har terroriseret alt fra en ung Jennifer Aniston til en rumstation i fremtiden.

Foruden en rolle i blandt andet Harry Potter-filmene spiller han en anderledes – og usympatisk – rolle som sig selv i tv-serien Life’s Too Short – en serie, han har skabt sammen med Ricky Gervais og Stephen Merchant.

Forbudt klassiker
Dværge i film har mange år på bagen.

En af de ældste film er Tod Brownings berømmede Freaks fra 1932. Det er et drama, der foregår blandt cirkusfolk, og i det skæve miljø blandt ”misfostrene” er der flere dværge.

Da filmen udkom, blev den mødt med kritik og afsky. I 30 år var den blandt andet bandlyst i Storbritannien, indtil den i 70’erne og 80’erne opnåede kultstatus. Den har indtil for nylig også været forbudt hos vores svenske broderfolk.

I 1994 besluttede USA’s Filmregister, at den skulle bevares på grund af dens kulturelle, historiske og æstetiske betydning.

Af andre ældre film må nævnes Troldmanden fra Oz fra 1939, hvor de små munchkins spilles af en dværgetrup, nemlig Singer Midgets, som var en populær vaudevillegruppe i starten af det 19. århundrede.

Året før udkom den ret usmagelige The Terror of Tiny Town – en musikalsk western kun med dværge i rollerne. Filmen er endeløs række af dværgejokes og nedladende bemærkninger, men i det mindste var det innovativt kun at have dværge på rollelisten.

Gary Oldman på knæ
Sidste år kom Snow White and the Huntsman alvorligt i uføre, da den valgte at bruge folk med normal højde i rollerne til de syv dværge.

De blev digitalt ændret, så de lignede dværge, men det syntes foreningen Little People of America var uhørt. Hobbitter og andre småfolk er digitalt manipuleret i flere film, men når der i historien er tale om dværge, så mener foreningen, at de bør spilles af netop det.

Da Gary Oldman spillede dværg i filmen Tiptoes, blev der dog ikke brugt noget digital hokus pokus – han gik nemlig på knæ.

Den lille åndemaner
Et af familiemedlemmerne i Tiptoes bliver spillet af Peter Dinklage, som lige nu er den hotteste dværg i Hollywood.

Han er blevet berømt for sin rolle i den storladne tv-serie Game of Thrones, for hvilken han vandt en Golden Globe for i 2012. Men mange kender ham sikkert også fra indie-perlen The Station Agent.

Han skal spille dværgeskuespilleren Hervé Villechaize i den kommende My Dinner with Hervé, en film om den franske dværg, der spiller skurken Nick Nack i Manden med den gyldne pistol.

Af andre film må fremhæves Monty Python-tegneren Terry Gilliams Time Bandits fra 1981 med blandt andre Kenny Baker og David Rappaport, samt Bad Santa med Tony Cox, der også medvirker i Willow. Han er samtidig en af de få, hvis ikke den eneste, sorte dværgskuespillere.

Den bagvendttalende, dansende Michael J. Anderson er uforglemmelig i tv-serien Twin Peaks og medvirker også i David Lynch’ Mulholland Drive. Zelda Rubinstein spiller den lille åndemaner med den sære stemme i Poltergeist, og så er der den onde Mini Me i Austin Powers-filmene, spillet af Verne Troyer.

Manisk og impotent
Der er ikke så mange dværge i dansk film.

Bedst kendt (og berygtet) er Torben Bille, der i Dværgen fra 1973 spillede den maniske og impotente dværg Olaf, der sammen med sin arrede mor, driver et bordel med lænkede, narkobedøvede piger på loftet.

I et dramatisk klimaks voldtager Olaf sågar en af pigerne med sin stok. Rollen faldt dog ikke den flinke Torben Bille naturlig, og flere gange under optagelserne måtte han instrueres i at se mere ondskabsfuld ud, har pornofilmens fotograf fortalt.

Nicolas Winding Refn har i 1997 lavet en musikvideo til Bleeder-nummeret Psycho Power, hvor mishandlede dværge tager grum hævn over deres lede sygeplejerskere.

Billedgalleri: Dværge på film

Foto | Sean M. Casey
Willow (1988)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko