Nyhed
15. apr. 2021 | 17:25

Sony sletter permanent digitale spil

Foto | Sucker Punch Productions
Infamous: Festival of Blood er et af 138 spil, som i den kommende tid vil forsvinde fra Sonys webbutikker. Det ærgrer mange fans.

Til sommer begynder Sony at lukke gamle konsollers webbutikker. Teknologigiganten ser mod fremtiden, men hvad betyder det for gamle spilperler?

Af Sidsel Minuva

Et skrig runger gennem en gammel katedrals katakomber. Du skynder dig gennem de snoede, støvede gange – nogen har brug for hjælp! En ung kvinde venter dig, men hun er ikke i nød.

I stedet kaster hun dig for sin vampyrkult som et stykke friskt kød. Med et velplaceret bid er du en af dem – en blodhungrende vampyr. Og der er kun otte timer til solopgang.

Nogle husker måske at have spillet Infamous: Festival of Blood fra 2011. Men har du lyst til at genopleve den særegne del af spilserien, skal du skynde dig!

2. juli begynder Sony nemlig at slette spil fra sine online-butikker permanent.

Pludselig nedlukning
I november 2020 udkom Sonys splinternye spilkonsol, PlayStation 5. Den nye generation af videospil og konsoller er officielt skudt i gang.

Nu er Sony ved at rydde op i sit bagkatalog, skriver flere internationale spilmedier. 2.200 spil er snart ikke længere tilgængelige i selskabets webbutikker.

Mange af disse spil kan stadig skaffes som fysiske eksemplarer eller eksempelvis på computer. Men 138 spil kan kun købes digitalt, og de forsvinder nu for altid.

Infamous: Festival of Blood er et af dem.

Et tab af udgivelser på en sådan skala ville være utænkeligt inden for film eller litteratur.

Det svarer til, at alt fra National Treasure over Niceville til Raya og den sidste drage fra i år pludselig forsvandt fra streamingplatforme og butikkernes hylder.

Forgæves spiludvikling
Sonys oprydning går især ud over de små, håndholdte konsoller PlayStation Portable og PlayStation Vita.

Portable blev lanceret i 2004, mens Vita udkom i 2011 og stadig er en nyere konsol.

Derfor var især uafhængige spiludviklere stadig i gang med at udvikle splinternye spil til konsollen, da Sony kom med de opsigtsvækkende nyheder.

Udvikleren Lillymo Games skrev på Twitter, at Vita-butikken lukker, før deres nye spil er færdigt, og at de hørte om lukningen samtidig med resten af offentligheden.

Ingen fra Sony kontaktede dem for at fortælle, at deres spiludvikling havde været forgæves.

Farvel til Tokyo Jungle
Ud af de 138 spil, der permanent forsvinder mellem 2. juli og 22. august, er mellem 66 og 75 procent spil til Portable og Vita, mens resten udgøres af PlayStation 3-spil.

Det indebærer spil som TxK (2014), der er en tube shooter. TxK er et fornøjeligt visuelt virvar, hvis æstetik er præget af tiltalende blå og lilla nuancer og farverige pixeleksplosioner.

Det ejendommelige storbyeventyr Tokyo Jungle (2012) går også tabt. Her indtager spilleren rollen som forskellige dyr – hunde, dådyr og endda løver – som prøver at overleve i et postapokalyptisk Tokyo.

Dyrespillet blev kun udgivet fysisk i Japan og på en opsamlingsdisk, der nu sælges for helt op mod 7.451 danske kroner på genbrugssider som eBay.

Det er sket før, at digitale spil permanent slettes eller holder op med at virke. Sletninger og de tårnhøje priser går i sidste ende ud over forbrugeren, og arkiveringen af spilhistorie besværliggøres betydeligt.

Trailer: Infamous: Festival of Blood

Kommentarer

Sony

Sony blev stiftet i 1946 og er i dag en af verdens førende elektronikproducenter.

Et af Sonys mest berømte produkter er den legendariske Walkman, der blev udgivet i 1979.

Selskabet udgav sin første spilkonsol i 1994 med Sony PlayStation.

Konsollen PlayStation 2 fra 2000 er fortsat den bedst sælgende spilkonsol nogensinde.

© Filmmagasinet Ekko