Ugens streaming
11. aug. 2017 | 10:11

Ekko anbefaler: Stephen King-film

Foto | Brooke Palmer
Bill Skarsgaard spiller den grufulde klovnedæmon Pennywise i filmatiseringen af Stephen Kings IT, der har biografpremiere den 7. september.

Som optakt til The Dark Tower og IT anbefaler vi fem gode Stephen King-filmatiseringer til streaming.

Af David Madsen

Stephen Kings bibliografi er synonym med amerikansk gys, og hans bøger har skræmt både børn og voksne fra sans og samling i årtier. Han har en svaghed for at skrive om børnemordere, hjemstavnen Maine, børn med synske eller telepatiske evner og alkoholiserede patriarker.

I næste uge får den længe ventede filmatisering af hans fantasy-bogserie The Dark Tower dansk premiere. Filmen har fået gedigne hug af den amerikanske presse, men det er ikke noget nyt for Stephen King, hvis adaptationer ofte har været i kritisk modvind.

Heldigvis er der også gode titler under King-navnet, og den kommende filmatisering af IT, som får biografpremiere 7. september, ser ud til at gribe godt fat i folks nostalgi for 80’erne.

Der er meget at vælge imellem, så vi har valgt at blive i filmens verden. Vi er også gået uden om ”verdens bedste film”, En verden udenfor, som nok er god, men altså heller ikke god. Og så behøver den vel næppe flere anbefalinger?

Ondskabens hotel
Stephen King har selv kritiseret Stanley Kubricks filmudgave af Ondskabens hotel og foretrækker den elendige miniserie-adaptation, fordi den følger bogen tættere. Men filmen er netop så effektiv, fordi den er totalt anderledes end bogen og i stedet tager udgangspunkt i styrken ved filmformatet, navnlig det visuelle.

Ondskabens hotel kan bedst beskrives gennem dens mange ubehagelige sanseoplevelser: To små tvillingepiger midt i en øde gang. Jack Torrances ansigt presset gennem en ødelagt dør. Blod, der uforklarligt fosser ud af en elevator i slowmotion.

Kubricks øje for perfektion i hver indstilling gik særligt ud over Shelley Duvall, der blev presset til bristepunktet af instruktøren. Resultatet er dog, at Duvalls egen sindstilstand er spejlet i konen Wendys voldsomme sammenbrud i sidste akt af filmen.

Kan lejes på Viaplay og Blockbuster



Carrie
Under bruseren i pigernes omklædningsrum ser vi den udstødte, religiøst opdragede Carrie filmet i sensuelle nærbilleder. Da hun chokeret opdager, at hun bløder fra underlivet, skriger hun desperat til sine mere erfarne klassekammerater, der hånende kaster håndklæder og tamponer efter hende.

Sådan starter Carrie fra 1976, om en ung pige, som i bedste Stephen King-stil opdager, at hun har telekinetiske kræfter.

Filmen er især kendt for sit blodige klimaks, hvor Carrie, dækket fra top til tå i svineblod, bruger sine nyopdagede kræfter til at tage morbid hævn over sine plageånder til skoleballet. Carrie er også hyldet for sin progressive fremstilling af teenagepigers begyndende seksualitet og usunde klikedannelser.

Kan ses på Filmstriben


Christine
At en gammel Plymouth Fury, der bærer navnet Christine, myrder teenagere ved hjælp af telepatiske kræfter, burde være for fjollet til at fungere som andet end en komedie. Men i hænderne på gyserlegenden John Carpenter indgydes der en vis frygt for den ondsindede bil.

Filmens uhygge hjælpes godt på vej af de ikoniske toner fra Carpenters synthesizer og et fantastisk cast, som giver liv til en gruppe karakterer, der ellers umiddelbart er ret stereotype.

Stephen King prøvede selv at imitere succesen med Christine i hans ene forsøg som instruktør, den komplet latterlige Maximum Overdrive, hvor bilen er skiftet ud med en morderisk lastbil.

Kan ses på C More


Dolores Claiborne
I thrilleren Dolores Claiborne er der ingen af Kings dæmoner og spøgelser. Historien foregår dog som altid i Maine og følger reporteren Selena, der vender tilbage til sin hjemby, da hendes egen mor Dolores bliver beskyldt for at have myrdet kvinden, hun var hjemmeplejer for.

At sige meget mere ville være at spolere dette yderst velspundne mordmysterium. Ligesom andre af Kings realistiske filmadaptationer som En verden udenfor og Misery er der i Dolores Claiborne en dyb menneskelighed for karakterernes tragiske lod i livet.

Det er da også Kathy Bates og Jennifer Jason Leigh som mor og datter, der er hjertet i filmen. Begge leverer intense præstationer.

Kan ses på Netflix og Filmstriben


Misery
”Jeg er din største fan.”

De sukkersøde ord fra sygeplejersken Annie Wilkes beroliger i første omgang hendes sengeliggende patient Paul Sheldon, en forfatter, der efter at være kørt galt under en snestorm er efterladt totalt hjælpeløs.

Men da hun opdager, at han har myrdet hendes yndlingskarakter, den titulære Misery, i den nyeste af en række succesfulde, men banale kærlighedsdramaer, viser hun sin sande natur som en kontrollerende galning.

En galning, der vil gøre alt for at holde Paul fanget, så han kan skrive en ny bog, som genopliver Misery.

Det er Kathy Bates’ Oscar-vindende portræt af en forfatters værste mareridt, som i den grad løfter filmen. På et splitsekund kan hun gå fra puslende hønemor til skingrende arrigtrold, så det løber koldt ned ad ryggen på én. En fangirl fra helvede.

Kan ses på Filmstriben

Kommentarer

Ugens streaming

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge peger vi på gode Stephen King-filmatiseringer.

© Filmmagasinet Ekko