Nyhed
21. jan. 2013 | 14:04

Stephen King kårer Borgen til årets bedste

Foto | Mike Kolöffel
Den legendariske forfatter Stephen King er vild med, at Borgen viser, hvordan Sidse Babett Knudsens statsminister Birgitte Nyborg har svært ved at få karriere og familieliv til at gå op.

Tre danske serier er på gysermesterens top 10 over de bedste tv-serier, han så i 2012.

Af Jacob Ludvigsen

Det er ikke kun i England, at man falder i svime over dansk tv-drama. 

Nu melder en prominent amerikaner sig også i koret af folk, som ikke kan få nok af DR’s tv-serier. 

Da Stephen King i Entertainment Weekly offentliggjorde sin liste over de ti tv-serier, der gjorde størst indtryk på ham i 2012, var intet mindre end tre pladser optaget af danske produktioner: Borgen, Broen og Forbrydelsen

Top-drama på tværs af sprog
Borgen, der lige nu kører på sin tredje sæson herhjemme, indtager tilmed førstepladsen på listen fra gyserforfatteren, der selv har leveret materiale til et utal af film og tv-serier. 

”Når familie og ambitioner kommer i konflikt, triumferer familien alt for ofte (og urealistisk) på amerikansk tv. Her (i Borgen, red.) er der ingen formildende omstændigheder,” skriver Stephen King om Adam Prices Borgen og slår fast: 

”Men lige nu skal I bare vide dette: Borgen er top-drama på et hvilket som helst sprog.” 

Sofie Gråbøl stråler
På fjerdepladsen finder man den svensk-danske co-produktion Broen, hvor to meget forskellige politifolk må samarbejde, efter en kvinde findes myrdet midt på Øresundsbroen. 

”Et skævt detektiv-par (hun synes at være en velfungerende autist, han er familiemand med et omstrejfende blik) og en bad guy, hvis skurkagtighed er på linje med Jokerens, kompletterer ensemblet,” skriver Stephen King. 

På syvendepladsen ligger Søren Sveistrups Forbrydelsen, om hvilken King dog bemærker, at anden sæson er knap så god som den første. ”Men Sofie Gråbøl stråler som den besatte detektiv Sarah Lund,” tilføjer han. 

Friske X Files
Resten af Stephen Kings liste er en lettere idiosynkratisk blanding af serier, der i trit med forfatterens egne bøger byder på masser af blod og vold. 

Nummer to på listen er den mesterlige Breaking Bad om en kræftramt kemilærers gradvise forfald i en kynisk forbryderverden, og også zombie-serien The Walking Dead, fantasy-serien Game of Thrones og motorcykelbande-serien Sons of Anarchy er med blandt de ti bedste. 

Da Stephen Kings årsliste dækker over serier, han har set i 2012 – og ikke 2012-premierer – er der desuden blevet plads til en gyserserie af ældre dato: The X Files, hvis niende sæson King er halvvejs i, og som han betegner som ”lige så frisk som nogensinde før”. 

Ros til israelsk Homeland-forlæg
Forfatteren er til gengæld mindre positiv, når det kommer til den aktuelle tilstand i amerikansk tv-fiktion. 

Der er hverken blevet plads til ellers roste serier som Mad Men, Boardwalk Empire eller Homeland på listen, og King mener i det hele taget, at man skal kigge ud over hans hjemlands grænser for at finde de virkelig originale produktioner lige nu. 

Ud over de tre danske eksemplarer har King også gjort plads til den israelske serie, der er forlægget for netop Homeland: Gideon Raffs Prisoners of War om to israelske soldater, som vender hjem efter et årelangt fangeskab.

Kommentarer

Stephen Kings top 10:

1. Borgen

2. Breaking Bad

3. Sons of Anarchy

4. Broen

5. Game of Thrones

6. The Walking Dead

7. Forbrydelsen

8. Prisoners of War

9. Revenge

10. The X Files

© Filmmagasinet Ekko