Nyhed
28. nov. 2011 | 09:24

”Jeg ligner Birgitte Nyborg”

Skuespilleren Sidse Babett Knudsen giver et sjældent, ti siders interview om karrieren og privatlivet i det nye nummer af Ekko.
Af Claus Christensen

For mange er hun landets rigtige statsminister, når hun hver søndag aften toner frem på skærmen som Birgitte Nyborg i DR-serien Borgen.

Men hvem er hun egentlig — Sidse Babett Knudsen, der brød igennem for fjorten år siden i Jonas Elmers kultklassiker Let’s Get Lost, blev folkeeje som den gravide Sus i Den eneste ene og siden har været en af landets førende skuespillere med sin unikke blanding af styrke og sårbarhed, erotik og humor — og et kogende temperament?

43-årige Sidse Babett Knudsen har i tidens løb givet forbløffende få interviews, men i det nye nummer af Ekko, der er på gaden 30. november, fortæller hun om karrieren og privatlivet til Kristian Ditlev Jensen.

Fejl gav første rolle
Allerede omkring syvårsalderen vidste hun, at hun ville være skuespiller. Og hun kunne ikke forstå, at hun ikke blev opdaget.

”Bille August kom ud på min folkeskole og castede alle mulige andre — selv Jonas Elmer, der også gik på skolen. Hvorfor ikke mig? Gymnasiet var også spild af tid. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor jeg ikke var kommet i gang endnu,” fortæller Sidse Babett Knudsen.

Efter gymnasiet rejste hun til Paris, hvor hun blev optaget på en teaterskole. Hun lærte en fysisk, improviserende form for skuespilkunst — og fik sin første filmrolle ved en fejl.

”Jeg blev forvekslet med en lille, lesbisk skuespiller ved navn Dörthe Kamphausen, som havde en lille smule skæg og vildt lange hår på benene. Gudskelov gik der lang tid, inden filmholdet opdagede, at jeg ikke var en rigtig tysker. Så de beholdt mig.”

Berømmelsen
Tilbage i Danmark kom gennembruddet og dermed berømmelsen, som hun har skullet vænne sig til.

”Jeg fik vildt mange henvendelser fra ejendomsmæglere efter Den eneste ene,” griner hun og indrømmer, at hun ligner den rolle, som hun spiller i Borgen. Ligesom statsministeren forsøger hun at værne om sit privatliv.

”Man har set mig tude, man har set mig grine. Hvad er det egentlig, man vil have mere? Jeg ligner sgu meget Birgitte Nyborg i Borgen. I må gerne bruge mit ansigt og min fremtoning. I må gerne se mig gøre dit og dat. Men så må det også være nok.”

”Mit privatliv er privat”
For nylig jagtede hun en pressefotograf, der lå på lur i Kongens Have for at fotografere hende.

”Jeg vil gerne arbejde meget, jeg er grundig og flittig. Men min maskine, mit batteri, min kerne, mit guldæg — dét skal jeg virkelig passe på. Mit privatliv er privat. At servicere andres ønsker udhuler min spilleglæde.”

”Allerhelst ville jeg slet ikke tale med journalister, men bare spille. Så folk troede, at jeg var hende, jeg spiller. Tænk, hvis folk så Borgen og tænkte: ’Gud, har hun gået i alle de år med de politikerdrømme?’”

Læs hele interviewet i Ekko #55. Med nummeret følger Sidse Babett Knudsens gennembrudsfilm, Let’s Get Lost, der for første gang udgives på dvd.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko