Nyhed
05. jan. 2023 | 11:48

Stjerner vender tilbage til prisuddeling

Foto | Janusz Kamiński
Michelle Williams spiller den filminteressede hovedpersons mor i Steven Spielbergs semibiografiske The Fabelmans, der er nomineret til flere priser ved Golden Globe-uddelingen.

Hollywood ser ud til at have tilgivet kritikerforeningen bag Golden Globe-uddelingen, som i år har Steven Spielberg, Quentin Tarantino og Ana de Armas blandt de celebre gæster.

Af Nicki Bruun

2022 var et hårdt år for prisuddelingen Golden Globe.

Den førhen så populære filmfest – kendt som Oscar-uddelingens sjove og frække lillebror – kom i vanskeligheder, da foreningen bag uddelingen røg ud i et regulært stormvejr.

Hollywood Foreign Press Association (HFPA) er en gruppe af udenlandske filmjournalister i Los Angeles. De arrangerer prisuddelingen, men blev anklaget for korruption og kritiseret for ikke at have et eneste sort medlem.

Derfor måtte HFPA sidste år afholde en prisuddeling, der hverken blev tv-transmitteret eller havde stjerner og publikum til stede. I år bliver det dog anderledes, og det ser ud til, at stjernerne har tilgivet kritikerforeningen.

Quentin Tarantino kommer for at dele en pris ud, mens Ana de Armas – der er nomineret for sin rolle som Marilyn Monroe i Blonde – er blandt de bekræftede deltagere.

Det samme er Steven Spielberg samt hans manuskriptforfatter Tony Kushner og kvindelige hovedrolleindehaver Michelle Williams i The Fabelmans.

Spielbergs semibiografiske film får premiere i danske biografer den 23. marts og hyldes med seks stjerner som et mesterværk i det aktuelle Ekko #92.

De nominerede tæller også Ruben Östlunds Triangle of Sadness, der er i spil i kategorien for bedste komedie eller musical. Her dyster den mod filmen med flest nomineringer i år, snart biografaktuelle The Banshees of Inisherin, som Ekkos anmelder ligeledes giver seks stjerner i det seneste magasin.

Anklage om overgreb
HFPA har den seneste tid gennem forsøgt at komme på god fod igen med stjernerne i Hollywood.

Man har øget mangfoldigheden ved at optage en række nye medlemmer i foreningen, hvor det ellers er vanskeligt at blive optaget. Samtidig har man gjort foreningen mere gennemsigtig for omverdenen.

Det ser nu ud til at have givet pote.

Dog vil skuespilleren Brendan Fraser, som er blandt favoritterne til at vinde prisen for bedste mandlige skuespiller for sin rolle i The Whale, ikke deltage i prisuddelingen.

Skuespilleren anklager foreningens tidligere leder – 89-årige Philip Berk – for i 2003 at have befamlet ham under et presseevent.

Sydafrikanske Berk har afvist, at optrinnet nogensinde fandt sted. Journalisten blev i 2021 smidt ud af HFPA, da det kom frem, at han havde sendt mails til sine kolleger, hvor han kaldte Black Lives Matter-bevægelsen ”en racistisk hadbevægelse”.

Tv-kanalen NBC vender tilbage og transmitterer årets uddeling, som finder sted natten til onsdag den 11. januar dansk tid. Komikeren Jerrod Carmichael er vært.

Trailer: The Fabelmans

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko