Nyhed
17. dec. 2019 | 08:23 - Opdateret 17. dec. 2019 | 23:53

Stor dansk filmskuffelse

Foto | Rolf Konow
Der bliver ingen Oscar-fest den 9. februar 2020 for Magnus Krepper og Trine Dyrholm, der spiller ægteparret i Dronningen, som mod forventning ikke er gået videre i Oscar-kapløbet.

Dronningen med Trine Dyrholm er ude af Oscar-kapløbet, men til gengæld har to dokumentarfilm med dansk islæt chance for at blive nomineret.

Af Claus Christensen

May el-Toukhys Dronningen med Trine Dyrholm var spået gode chancer for en Oscar-nominering, men den er ikke blandt de ti film, som i nat blev udvalgt til at gå videre i kampen om de fem nomineringer.

Dermed er håbet slukket for en gentagelse af Susanne Biers Oscar-triumf med Hævnen, der i 2011 vandt filmverdenens mest eftertragtede pris i kategorien bedste internationale film.

Siden da er Thomas Vinterbergs Jagten i 2014, Tobias Lindholms Krigen i 2016 og Martin Zandvliets efterkrigsdrama Under Sandet i 2017 blevet nomineret, men ingen af dem vandt.

Ud over Hævnen har to danske film vundet en Oscar i denne kategori, nemlig Babettes gæstebud og Pelle Erobreren i henholdsvis 1987 og 1988.

En film i tidsånden
Vejen var ellers banet for Dronningen, der med sin #Metoo-historie om en kvinde, der begår et overgreb på sin syttenårige stedsøn, er en historie i tidsånden.

Men efter en fornem publikumspris på den amerikanske Sundance-festival i januar og de bedste anmeldelser i nyere tid herhjemme til en dansk film, var det, som om den mistede momentum på den store filmscene.

For nyligt blev den således forbigået ved European Film Awards, hvor det heller ikke lykkedes Trine Dyrholm at vinde for bedste kvindelige skuespiller trods en nominering.

Ti ikke-engelsksprogede film er blevet shortlistet – som det hedder i Oscar-jargon – og har mulighed for at komme blandt de heldige, fem nominerede film.

Her ligner Bong Joon-hos sydkoreanske Guldpalme-vinder Parasite, der er en original thriller om økonomisk ulighed, en klar favorit.

Den skal dyste med spanske Smerte og ære, franske Les Misérables, russiske Beanpole, polske Corpus Christi, senegalesiske Atlantics, ungarske Those Who Remained, tjekkiske The Painted Bird, makedonske Honeyland samt Truth and Justice fra Estland.

Succes for dansk selskab
Dansk film har dog fået et plaster på såret. To dokumentarfilm med dansk islæt er nemlig blandt de femten film, der kan vinde en Oscar.

Det drejer sig om syriske Feras Fayyads The Cave, der handler om en ung, kvindelig læge, som leder et underjordisk hospital i det krigshærgede Syrien.

Instruktøren, der bor i Danmark, har prøvet det før. I 2017 var han Oscar-nomineret med De sidste mænd i Aleppo, som også foregår i Syrien.

The Cave er produceret for TV 2 og National Geographic af Danish Documentary Productions. Selskabet står også bag en anden dokumentar, som er blevet shortlistet.

Aquarela er instrueret af russiske Victor Kossakovsky, og den er noget så usædvanligt som en filmisk odyssé set fra vandets perspektiv. Filmen berører de alvorlige klimaforandringer, som har ramt vores klode.

”En vidunderlig vandsymfoni, der er stor filmkunst og et subtilt statement om verdens tilstand,” skrev Ekkos anmelder, Lars Movin, om Aquarela.

Nomineringerne offentliggøres den 13. januar 2020, og Oscar-festen finder sted den 9. februar.

Trailer: Dronningen

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko