Interview
18. feb. 2020 | 12:32

Populær biograf får ny ejer

Foto | uoplyst
Gentofte Kino slog dørene op i 1938 med plads til over 500 mennesker. I dag kan der sidde 290 i den eneste sal, hvor der dagligt er fire forestillinger.

Trods konkurrence fra større biografer og internationale streamingtjenester håber garvet filmmand at skabe nyt liv i Danmarks næststørste enkeltsalsbiograf, Gentofte Kino.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Sune Lind Thomsen sprang i det aktuelle nummer af Ekko ud som klummeskribent i den faste artikelserie Box Office, hvor han dykkede ned i tallene bag Star Wars.

Men den garvede filmmand med 21 års erfaring i distributionsleddet hos Disney, Nordisk Film og SF Studios har også netop kastet sig over en endnu større udfordring.

Han har købt Gentofte Kino, der kun overgået af Imperial i København er landets næststørste biograf med kun én sal.

”Det er nok en generationsting, men jeg tror, at jeg lider af Mine aftener i Paradis-syndrom,” siger 50-årige Sune Lind Thomsen med reference til det italienske drama fra 1988, der hylder filmkunsten og biografens mørke.

”Der er noget helt fantastisk ved Gentofte-biografen, som er en humlebi, der ikke burde kunne flyve. Det er en kolossal klods, der er bygget i 1938 med plads til oprindelig 564 gæster. I dag er der 290 sæder, og det er kæmpestort i en tidsalder, hvor alle biografsale bliver mindre på grund af reclinerstole. Salen er 35 meter lang, så du kan ligge Rundetårn derinde.”

Børnene er fremtiden
Gentofte Kino er Sune Lind Thomsens barndomsbiograf, som han har frekventeret siden 1978. Dengang gik han i børnefilmklub og så James Bond-kavalkade hen over sommeren med en ny film hver uge.

Siden han i 2018 stoppede som distributionschef hos SF Studios, har Sune Lind Thomsen været tilknyttet investeringsfonden Scandinavian Film Fund sammen med den Oscar-vindende producent Kim Magnusson og Christian Bévort, der tidligere sad i bestyrelsen for produktionsselskabet Metronome.

Det er han dog ude af nu. Fra 1. marts overtager han direktørstolen i Gentofte Kino fra Erik Hamre, der har styret løjerne i 34 år.

”Jeg har kendt Erik gennem tyve år, og han ville gerne give den videre til én, som han kender og har styr på branchen, så det barn, han har haft i alle de år, ikke bare lukker i overmorgen og bliver lavet om til et fitnesscenter,” Sune Lind Thomsen.

”Det er ikke min intention, for jeg synes jo, det er fantastisk at have sin egen biograf!”

I sin nyerhvervede biograf med ét lærred kan Sune Lind Thomsen med egne ord tillade sig kun at vise gode film under dagens fire visninger. Han fremhæver det sidste kapitel i sagaen om Star Wars og Oscar-vinderen Parasite som gode titler, og så vil han arbejde for at få en særlig gruppe i biografen.

”Jeg er lidt yngre end Erik, så jeg kommer måske til at have en lidt yngre publikumsprofil, end der har været før. Da Erik kom til for 34 år siden, var der jo også en anden profil,” fortæller den nyslåede biografejer.

”Historisk set har alle lokale biografer et stort publikum til børnefilm, fordi man bare lige kan gå derned i stedet for at køre længere.”

Kultur avler kultur
I 2019 blev der solgt 13,2 millioner billetter i danske biografer. Selv om der er kommet benhård konkurrence på markedet i form af internationale streamingtjenester som Netflix og HBO, vil danskerne altså stadig gerne lade sig forføre i biografens mørke.

”Jeg tror på, at kultur avler kultur, og at folk vil se mere, hvis de får gode oplevelser. Jeg er selv så vild med, at man kan koble hverdagen fra i to timer og få noget at vide, man ikke vidste, at man ville vide,” siger Sune Lind Thomsen, der vil få folk i Gentofte Kino med klassiske dyder og hjemlige rammer.

”Det bliver aldrig en storcenterbiograf, og den skal ikke matche biograferne omkring os. Vi har café, akvarium og en pejs – nogle ting, som gør det hyggeligt. Folk kommer, hvor de føler sig hjemme.”

Købsprisen er fortrolig. Sune Lind Thomsen er dog godt klar over, at han ikke kommer til at tjene store penge på projektet. Det er en handel foretaget med hjertet, men han har trods alt overtaget en ganske sund forretning.

”I 2019 nåede biografen op på 86.000 gæster, og tallet har været ret stabilt gennem rigtigt mange år. Der har ikke været noget fald at spore, fordi der er kommet konkurrenter til. Så der er en fast fanbase, men den skal selvfølgelig fornyes,” fortæller biografejeren.

”Gentofte Kino ligger i et område med en ny biograf i Hellerup og Nordhavn. Nordisk Film har bygget flere sale ude i Lyngby, og så er der Big Bio i Herlev, som er blevet en kæmpe succes. Men det skulle gerne være sådan, at vi alle kan være dér, fordi vi vil det samme.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko