Nyhed
14. okt. 2015 | 15:10

Tarantino-western i to versioner

Foto | Andrew Cooper
De to Tarantino-kendinge Kurt Russell og Samuel L. Jackson står ansigt til ansigt i instruktørens kommende storfilm The Hateful Eight.

Den excentriske instruktørs The Hateful Eight bliver præsenteret i en seks minutter længere udgave på 70mm, som dog ikke er sikker på at blive vist i Danmark.

Af Esben Møller Hansen

Instruktør Quentin Tarantino er kendt som en stor filmnørd, og vi bragte i går nyheden om, at han nægter at se film på en bærbar computer eller tablet.

Tarantino tilhører den uddøende race, der stadig optager film på VHS fra tv.

Nu skriver det amerikanske brancheblad Variety, at Tarantinos længe ventede The Hateful Eight kommer i en særlig 70mm-udgave.

Længere sekvenser
70mm-film havde sin storhedstid i 1950’erne og 60’erne som et modtræk over for konkurrencen fra tv. Det er bredformatfilm i en højere opløsning end den daværende standard, som var 35mm.

70mm-udgaven bliver seks minutter længere, så The Hateful Eight her kommer op på hele tre timer og to minutter.

Ifølge Tarantino har 70mm-udgaven længere sekvenser, der er ”store, lange, cool og overvældende, men hvis man ser den fra sofaen, er de måske ikke så overvældende”, forklarer instruktøren til Variety.

Den lange version udsendes allerede i amerikanske biografer den 25. december, hvilket er to uger før den korte version, som vises digitalt.

Installerer projektorer
I USA betaler produktionsselskabet The Weinstein Company for installation af projektorer i biografer rundt omkring i landet, så filmen kan blive vist i 70mm-formatet. Det er planen, at versionen skal vises 100 steder i USA.

Det vides endnu ikke, om den lange version kommer til Danmark, hvor det i princippet kun er Imperial i København, som har teknik til at vise 70mm. 

”Der er flere hensyn at tage, men vi vil gøre, hvad vi kan, for at imødekomme Tarantinos ønsker,” siger Pernille Ståhlstrøm fra Scanbox Entertainment – filmens danske distributør – til Ekko.

Et af disse hensyn er uden tvivl, at 70mm inklusive danske undertekster er hundedyrt, efter at biograferne er blevet 100 procent digitale.

Til kamp mod digitale film
Ligesom Tarantinos kamp mod Netflix og de andre streaming-tjenester er 70mm-udgaven et forsøg på at skabe debat om filmkvalitet.

Tarantino mener, at han med denne strategi kan gå i clinch med de allestedsnærværende digitale visninger, der har erstattet celluloid-formatet.

”Jeg håber, at The Hateful Eight gør det godt nok til, at filmskabere, som går op i kvalitet, vil udsende deres film på denne eksklusive måde,” siger han til Variety.

The Hateful Eight kommer uanset format i de danske biografer 7. januar 2016.

Trailer: The Hateful Eight

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko