Interview
01. mar. 2018 | 12:14

Med danske skurke på luksushotel

Foto | SF Studios
Thomas Bo Larsen og Nicolaj Kopernikus er venner, men i Advokaten er deres roller Thomas Waldman og Svend Erik Wisén henholdsvis gangsterboss og advokat, hvis forhold udelukkende bygger på forretning.

”Det er interessant at studere Gaddafi, Idi Amin og Stalin, som alle endte i et lille paranoia-rum.” Vi møder Thomas Bo Larsen og Nicolaj Kopernikus, der spiller psykopatisk gangsterboss og slesk chef i Advokaten.

Af Nicki Bruun

Som gangsterbossen Thomas Waldman bliver Thomas Bo Larsen så arrig, at spyttet står i kaskader, når han råber.

Det sker flere gange i de første afsnit af Advokaten, der netop har fået premiere på TV3 og streamingtjenesten Viaplay. For Thomas Bo Larsen har det været spændende at grave rundt i det dybeste mørke som skurk.

”Figuren er enormt interessant, for jeg elsker gangsterfilm som Godfather og Christopher Walken i King of New York. Der er noget fascinerende over den underverden, hvor lov og ret ikke eksisterer, og hvor man laver sine egne regler,” siger Thomas Bo Larsen, da vi møder ham og Nicolaj Kopernikus i den store suite på det fornemme Hotel d’Angleterre i København.

De spiller begge centrale roller i den dansk-svenske spændingsserie, der handler om kriminalitet på tværs af Sverige og Danmark.

”Da jeg fik tilbudt rollen, havde jeg været i Stockholm et halvt år forinden og spille en underkuet fyr i Veni, Vidi, Vici, så det var interessant at gå i en helt anden grøft og finde sin mørke side,” fortsætter Thomas Bo Larsen og fortæller om sin inspiration til rollen.

”Jeg så en dokumentar om Gaddafi, Idi Amin og Stalin, der viste dem som magtmennesker i kæmpestore huse, men de endte alle med at bo i et lille rum i hjørnet på grund af paranoia. Ligesom Caligula i det gamle Rom. Frygten ved at have så meget magt er interessant.”

Anden side af loven
Advokaten
følger det svenske søskendepar Frank (Alexander Karim) og Sara (Malin Buska), der er vidt forskellige, men finder sammen om at forsøge at opklare forældrenes død for mange år siden.

Sporene peger på Thomas Waldman og hans advokat Svend Erik Wisén (Nicolaj Kopernikus), som driver et stort advokatfirma, hvor Frank bliver ansat.

Svend Erik virker modsat Waldman egentlig som en ganske jovial fyr, men også som en mand, der gemmer på nogle hemmeligheder under den glatte overflade.

”Det var sjovt, at min karakter havde en dobbelthed,” fortæller Nicolaj Kopernikus mellem bidder af frokosten på det luksuriøse hotelværelse.

”Min karakter vil gøre, hvad der står i hans magt for at bevare det pæne indtryk af et velestimeret firma. Og der er man nødt til at være lidt kreativ i bogføringen og måden at tænke på.”

”Om det afspejler virkeligheden ved jeg ikke, men i et vist omfang tror jeg det faktisk. Man kan tænke kreativt, så man bliver på den rigtige side af loven. Det er Svend Erik ikke, så derfor gør han meget ud af, at det skal se pænt ud.”

Hellere sweater end smør
Thomas Bo Larsen og Nicolaj Kopernikus gik på Teaterskolen i Odense sammen i 90’erne, før Dogmebølgen for alvor satte dansk film på verdenskortet.

På spørgsmålet om den store serie-revolution skader dansk film, siger de, at en instruktør som Hlynur Pálmason med Vinterbrødre snarere leder tankerne hen på Dogmes storhedstid.

”I 2017 har der været nogle helt vildt fede danske film,” siger Thomas Bo Larsen og bliver hurtigt suppleret af Nicolaj Kopernikus.

Mens vi lever er jo en rigtig solstrålehistorie med de her brødre, der får stampet en film op uden penge, men har enorme ambitioner. Det skete jo også med Dogme-filmene i sin tid.”

Thomas Bo Larsen tager over igen.

”Da vi lavede Festen, ville ingen støtte den film. Den blev vist lavet for omkring tre millioner, og vi gjorde det i sommerferien for sjov. Det blev en verdenssucces, men ingen ville smide penge i den, fordi den handler om incest. Det fortrød de så senere,” siger skuespilleren med et grin.

”Hvis man kulturelt og i det hele taget vil styrke Danmark, skal politikerne kaste penge efter de ting. Sara Lunds sweater i Forbrydelsen er jo et større brand end Lurpak ude i verden,” konstaterer Nicolaj Kopernikus.

Engelsk med accent
De to skuespillere er selv glade for at se serier. De har senest nydt The Handmaid’s Tale og Big Little Lies. De har heller ikke noget imod selv at være en del af noget større. Det er man jo som oftest også i film, påpeger de.

”Jeg er vist med i 45 sekunder af Thomas Vinterbergs En mand kommer hjem. Hvis man bukker sig for at binde sit snørebånd, har man ikke set mig. Men det gav mening for mig og resten af historien, og så er det spændende,” fortæller Nicolaj Kopernikus med et grin.

”I serier er det ret vigtigt at sige til sig selv, at man ikke skal fremkalde filmen i hver eneste scene, men stole på, at der er en bue. Så kan man nøjes med at spille nogle enkelte ting i hver scene. Og det er faktisk ret fedt at læne sig tilbage i, for så kan man bare lade historien rulle.”

”Hvis Advokaten havde været en film på 90 minutter, havde jeg måske haft en scene på halvanden side til at forklare forholdet til min figurs datter. Det har man et helt afsnit til i en tv-serie,” tilføjer Thomas Bo Larsen.

Advokaten er en co-produktion mellem Sverige og Danmark, men ud over det har de to skuespillere ikke taget turen til det store udland som mange af deres kolleger. Nicolaj Kopernikus er dog klar på det, hvis der skulle ligge en rolle som engelsktalende skandinav i horisonten.

”Dialekten kommer man nok aldrig af med. Nikolaj Coster-Waldau er jo den eneste, som næsten ikke har nogen accent i dag. Han gik også på Teaterskolen samtidig med Thomas og jeg, og allerede dengang tog han til England i et helt år – han var så fokuseret. Det var vildt at insistere så hårdt på det, for dengang havde ingen arbejde i udlandet,” siger Nicolaj Kopernikus.

Trailer: Advokaten

Kommentarer

Thomas Bo Larsen

Født 1963 i Gladsaxe.

Uddannet skuespiller fra Odense Teaterskole i 1991.

Brød igennem med De skrigende halse fra 1993.

Medvirker i Thomas Vinterbergs film Festen og Jagten.

Aktuel i Viaplay-serien Advokaten.

Nicolaj Kopernikus

Født 1967 i Glostrup.

Uddannet på Odense Teater i 1994.

Fik sit gennembrud i Let’s Get Lost fra 1997.

Medvirker i film som Kongekabale og Klassefesten samt serier som Forbrydelsen.

Aktuel i Viaplay-serien Advokaten.

© Filmmagasinet Ekko