Nekrolog
23. juni 2015 | 10:04 - Opdateret 06. juli 2015 | 15:29

Titanic-komponist død i flystyrt

Foto | uoplyst
James Horner til premieren på Avatar i 2009. Han komponerede musikken til filmhistoriens bedst indtjenende film og skulle ifølge planen også komponere til fortsættelserne.

Oscar-vinderen James Horner stod for musikken i en lang række storfilm. Han blev 61 år gammel.

Af Nicki Bruun

James Horner satte musik til nogle af filmverdens største succeser, men mandag morgen amerikansk tid døde han i et solo-flystyrt i Santa Barbara, Californien. Det skriver branchemagasinet Variety.

Han blev født i Los Angeles 14. august 1953, men gik på Royal College of Music i London, før han flyttede tilbage til Los Angeles, færdiguddannede sig og startede karrieren.

James Horner var en af de mest efterspurgte komponister i Hollywood og lagde musik til storfilm som Avatar (2009), A Beautiful Mind (2001), Titanic (1997) og Braveheart (1995). Soundtracket til Titanic – hvor Celine Dion synger My Heart Will Go On – er det bedst sælgende film-soundtrack på verdensplan med omkring 30 millioner solgte albums.

James Horner vandt desuden to Oscars for musikken til Titanic, for bedste musik og bedste sang – igen My Heart Will Go On.

En lang karriere
Inden han vandt Oscars og blev berømt, havde han dog allerede arbejdet i branchen i mange år.

Han startede som komponist i slut-70’erne, hvor han lavede musik til Roger Cormans b-gyserfilm. I løbet af 80’erne lagde han musik til så forskellige film som Commando (1985) med Arnold Schwarzenegger, James Camerons Aliens – det endelige opgør (1986) og filmatiseringen af Umberto Ecos Rosens navn (1986).

I 90’erne og 00’erne komponerede han musik til de helt store film, som han i særdeleshed blev kendt for. Foruden de allerede nævnte lavede han i den periode musik til blandt andre Patrioternes spil (1992), Apollo 13 (1995) og Apocalypto (2006).

Horners filmmusik er svulstig og storladen og blander klassisk kormusik med elektroniske elementer. Han lod sig også inspirere af keltisk folkemusik, som det kan høres i starten af hans mest berømte soundtrack til Titanic.

Mere Avatar
De seneste år har han komponeret musik til remaket The Karate Kid (2010), The Amazing Spider-Man (2012) og den kommende Jake Gyllenhaal-boksefilm Southpaw.

Han havde et langt samarbejde med instruktøren James Cameron og skulle også lave musik til de kommende Avatar-film.

Om han nåede at indspille den musik, er ikke oplyst.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko