Undersøgelse
19. mar. 2013 | 10:28

Tolv skuespillere dominerer dansk film

Foto | Mike Kollöffel
"Har jeg ikke set dig før?" Trine Dyrholm og Nikolaj Lie Kaas er to af de allermest benyttede skuespillere i dansk film. Her spiller de over for hinanden i den aktuelle Skytten.

En eksklusiv skare af skuespillere sidder på en meget stor del af hovedrollerne i de danske film, viser Ekkos undersøgelse. Særligt slemt står det til blandt kvinderne.

Af Jacob Ludvigsen, Samina Jakobsen og Niels Petersen

I lørdags strålede 28-årige Mikkel Boe Følsgaard og 24-årige Sara Hjort af glæde med hver deres Bodil i hånden for deres roller i henholdsvis En kongelig affære og Undskyld jeg forstyrrer.

De er to friske ansigter for det danske biografpublikum – og dermed også undtagelser, der bekræfter reglen. Det er nemlig i høj grad de samme skuespillere, der toner frem i de danske film. Det viser en undersøgelse, som Filmmagasinet Ekko har foretaget i anledning af skuespillertemaet i den spritnye udgave af magasinet.

Undersøgelsen har gransket samtlige voksenspillefilm, der er blevet lavet i Danmark 2008-12. Og tendensen er klar: En meget lille flok skuespillere besætter en meget stor del af rollerne.

Landets tolv mest populære skuespillere tegner sig således for 39 procent af alle 114 hovedroller (figur 1). Og for kvinderne ser det særlig slemt ud: De seks mest populære skuespillerinder sidder på næsten halvdelen af alle de kvindelige hovedroller (figur 2).

”Når en så lille skare besætter en så markant andel af de store attraktive roller, vidner det om manglende opfindsomhed. Den skyldes selvfølgelig også, at de store stjerner gør filmen lettere at sælge, både i støttesystemet, hos finansierer og i sidste ende hos publikum,” siger Ekkos chefredaktør Claus Christensen.

(fortsættes under figurerne ...)

Snævrer man feltet ind til de mest populære film 2008-12 – de fem mest sete film fra hvert af de fem år, 25 film i alt – bliver ensartetheden endnu større.

Blandt disse er 68 procent af hovedrollerne besat af blot otte skuespillere (figur 3). Og blot tre kvinder – Trine Dyrholm, Lene Maria Christensen og Sidse Babett Knudsen – har 60 procent af alle de kvindelige hovedroller i de populære film.

”Man kunne jo fristes til at tro, at filmene bliver populære på grund af skuespillerne. Men alle de mest populære skuespillere, fra Mads Mikkelsen og Anders W. Berthelsen til Trine Dyrholm, har også været med i film, der solgte dårligt. Så noget tyder på, at man spiller særligt sikkert i de mest profilerede film,” siger Claus Christensen.

Det hører med til historien, at mens mændene har haft 73 hovedroller på de fem år, har kvinderne kun haft 41 (figur 4). Det er hele 44 procent færre.

(fortsættes under figurerne ...)

De to mest dominerende skuespillere de seneste fem år er Anders W. Berthelsen og Nikolaj Lie Kaas med fem hovedroller hver. Thure Lindhardt, Jakob Cedergren, Trine Dyrholm, Lars Mikkelsen og Mille Lehfeldt følger lige efter med fire hovedroller hver (figur 5).

Inkluderer man biroller, blander et par andre navne sig. Nicolas Bro og Anders W. Berthelsen har i alt haft ni roller hver i danske film, Nikolaj Lie Kaas og Lars Mikkelsen har haft syv og Trine Dyrholm og Thure Lindhardt seks (figur 6).

”Selvom små ti roller på fem år måske ikke lyder af så meget, kan det føles voldsomt, fordi mange danskere kun ser en eller to danske film om året. Og nogle gange ligger rollerne oven i hinanden. Nu har Mads Mikkelsen lige haft hovedroller i den seneste tids to mest omtalte film overhovedet, Jagten og En kongelig affære. Og Trine Dyrholm er aktuel i Skytten her kort tid efter Den skaldede frisør,” siger Claus Christensen.

”Når man så også ser Nikolaj Lie Kaas på tv i Forbrydelsen, Sidse Babett Knudsen i Borgen, en steppende Anders W. Berthelsen i Home-reklamerne og en solslikkende Mads Mikkelsen i reklamer for Spies, så er det måske ikke helt uforståeligt, at nogle får en deja-vu-oplevelse.”

Ekko #60 med temaet ”Skuespillerens rolle” er på gaden. Se indholdet her.

Andre fakta fra undersøgelsen:

I de 25 mest populære film er der 51 hovedroller – 38 mandlige og kun 13 kvindelige

De fire mest populære skuespillere (Anders W. Berthelsen, Nikolaj Lie Kaas, Trine Dyrholm og Lene Maria Christensen) har været med i over halvdelen (52 procent) af de mest populære film (inklusive biroller).

Anders W. Berthelsen og Nikolaj Lie Kaas har tilsammen været med i en tredjedel af de 25 mest populære film i perioden.

  • Trine Dyrholm og Lene Maria Christensen har været med i en fjerdedel af de 25 mest populære film i perioden.

  • Kun Mads Mikkelsen og Jakob Cedergren har udelukkende haft hovedroller og ingen biroller.

  • De fire film, hvor Mille Lehfeldt spiller hovedrollen, har i gennemsnit blot solgt 15.080 billetter (One shot, Talenttyven, Himlen falder og Smukke mennesker).

  • Kun fem ud af de fjorten mest populære hovedrolleskuespillere havde deres første voksenrolle i det nye årtusind: Birgitte Hjort Sørensen, Pilou Asbæk, Lene Maria Christensen, Thure Lindhardt og Mille Lehfeldt.

Kommentarer

Sådan gjorde vi:

Ekkos undersøgelse af danske skuespillere baserer sig på alle danske voksenspillefilm, der har haft biografpremiere 2008-12.

Det vil sige, at opgørelsen er uden børne- og ungdomsfilm samt dokumentarfilm. Hvorvidt en rolle er en hovedrolle, er en kvalitativ ud fra funktion og antal minutter i filmen samt promovering på plakat og øvrig markedsføring.

Den del af undersøgelsen, der går på de meste populære film, er lavet på baggrund af de fem mest sete biograffilm fra hvert af årene 2008-12 – det vil sige 25 i alt.

© Filmmagasinet Ekko