Nyhed
14. mar. 2013 | 10:40

Nyt Ekko med Thure Lindhardt

Foto | Jan Buus
Thure Lindhardt er forsidestjernen i det nye nummer af Ekko, hvor han fortæller om den svære rolle som Natascha Kampuschs bortfører i 3096 dage.

Kampuschs kidnapper, kriminelle amatører og modige barnestjerner: Ekko stiller skarpt på skuespillerens rolle i nyt nummer, der også tager med Michael Noer til Nordvest og Ulrich Seidl til Paradis.

Af Af Claus Christensen og Jacob Ludvigsen

Hvordan sætter man sig ind i et menneske, der har bortført en lille pige og holdt hende fængslet i en kælder gennem mere end otte år? Er det et spørgsmål om teknik, eller skal man selv have en flig af ondskaben?

I et stort tema sætter Ekko i #60, som netop er udkommet, fokus på ”Skuespillerens rolle”. Forsiden prydes af Thure Lindhardt, der har hovedrollen som Natascha Kampuschs bortfører i 3096 dage.

”Jeg har studeret både Anders Behring Breivik og Josef Fritzl for at forberede mig på Priklopil. Når man undersøger de her ekstremister, er man nemlig nødt til at placere dem. Natascha Kampusch fortalte mig, at Prinkopil var meget blid. Og så fik han sine flip,” siger skuespilleren om forberedelsen til 3096 dage, der netop har haft premiere i Tyskland og Østrig og kan ses i danske biografer til sommer.

Fra kriminel til Bodil-nomineret
I skuespillertemaet ser Ekko nærmere på den bølge af skuespillere – fra Paprika Steen og Anne-Grethe Bjarup Riis til Jesper Christensen – der i disse år skifter det uforpligtende skuespillerliv ud med instruktørens tunge byrde.

Peter Schepelern skriver om modsætningen mellem den amerikanske og europæiske skuespillermetode: at være eller at spille. Og temaet indeholder også artikler om tendensen til at bruge amatører i dansk film – fra børn til kriminelle voksne.

”Jeg vil vove den påstand, at jeg er blevet et bedre menneske af at spille skuespil – specielt af at spille de grimme ting,” siger Roland Møller, der med ni voldsdomme i bagagen nu er dobbelt Bodil-nomineret og aktuel i Michael Noers Nordvest, som det nye nummer også beskæftiger sig med.

En ny generations Pusher
Som en guide i gangsterland tager Michael Noer os med på Viggos Vinstue og rundt i kvarterets hårde gader.

Her stiller Noers inspirationskilder i miljøet ham i et etisk dilemma: Vil han stadig hænge ud i kvarteret efter filmens premiere, eller er han bare udkig efter en god historie til sin film?

Og god er historien. ”Uden ironi og catchy replikker har Michael Noer skabt sin generations Pusher,” skriver Ekkos kritiker i den første danske anmeldelse af Nordvest, der får premiere 18. april.

Men Ekko #60 vender også blikket ud i verden.

Carsten Jensen om Zero Dark Thirty
”De vidste alle sammen godt selv, at de løj. De løj for os mod bedre vidende,” skriver Carsten Jensen i et stort essay. Han har set Zero Dark Thirty om jagten på Osama bin Laden og den kommende danske tv-dokumentar Krigskampagnen om, hvordan Irak-krigen blev solgt til offentligheden.

Lars Movin har talt med østrigske Ulrich Seidl om hans ambitiøse Paradis-trilogi. Lars Bukdahl hylder Will Ferrell og Steve Carells sjofle surrealisme, mens Bo Tao Michaëlis varmer op til Tom Hoopers nye filmversion af Les Misérables.

Ekkos Hollywood-korrespondent interviewer den charmerende rapkæftede Jennifer Lawrence, der lige har vundet en Oscar for Silver Linings Playbook. Læs også en analyse af, hvad den digitale filmrevolution vil komme til at betyde for det helt almindelige filmpublikum.

Med magasinet følger en gratis dobbelt-dvd med de mesterlige spillefilm Oslo, 31. august og Reprise af norske Joachim Trier, som Ekko har besøgt i Oslo.

Se oversigt over alt indholdet i Ekko #60.

Kommentarer

Ekko #60

Det nye nummer af Ekko kan købes i kiosker og biografer over hele landet.

Man kan også købe bladet eller bestille abonnement på sekretariat@ekkofilm.dk og tlf. 8838 9292.

© Filmmagasinet Ekko