Top 10
25. juli 2016 | 10:03

Top 10: Trailers på Comic-Con

Foto | Clay Enos
Årets bedste trailer på Comic-Con er den film, der er tættest på at få premiere. Suicide Squad handler om en gruppe af superskurke, der hverves af den amerikanske regering til at være hemmelig kommandogruppe.

På festivalen Comic-Con snubler selskaberne over hinanden for at vinde publikums gunst. Vi ser på de ti bedste trailers, der har haft verdenspremiere hen over weekenden.

Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Trailerne vælter ud af Comic-Con.

Her på siden sætter vi gerne fokus på én trailer om ugen, men med det tempo ville vi ikke nå til bunds, før en del af filmene havde fået premiere.

Derfor slår vi ti fluer med ét smæk og præsenterer de ti bedste trailers, der er kommet fra festivalen i år.

I hvert fald af dem, vi har set. Tidligere var der tradition for, at selskaberne hemmeligholdt trailerne for at gøre Comic-Con-premieren mere eksklusiv. I dag kommer det meste online med det samme, men Marvel-filmene Guardians of the Galaxy Vol. 2 og Spider-Man: Homecoming er foreløbigt hemmeligholdt.


10. Sherlock sæson 4

Siden BBC’s Sherlock så dagens lys i 2011, er den blevet en af verdens mest populære tv-serier, der har katapulteret stjernerne Benedict Cumberbatch og Martin Freeman til stjernestatus, etableret BBC America og inspireret nok fan- og slash-fiction til at fylde adskillige biblioteker.

Derfor er det intet under, at seriens panel var et af de mest velbesøgte under dette års festival, og ganske som ventet præsenterede serieskaberne en teaser-trailer fra den kommende fjerde sæson.

Tredje sæson afsluttedes med en cliffhanger, da den ellers afdøde superskurk Moriarty tilsyneladende vendte tilbage med en kort video spillet på hackede tv-signaler.

Specialafsnittet The Abonimable Bride gav hints, men løste ikke gåden, og derfor er det afgørende spørgsmål for næste sæson stadig: Er han død?

Traileren giver selvfølgelig ingen svar. Men den giver et pirrende udvalg af klip fra den nye sæson, der viser rigeligt med action og eksplosioner og endda et par interessante øjeblikke – som et glimt af Toby Jones’ skurk.


9. Doctor Strange

Marvels filmverden bliver hele tiden større.

Guardians of the Galaxy var en intergalaktisk udvidelse af universet, og Doctor Strange står til at gøre det samme med magi.

Det giver i filmens seneste trailer anledning til en masse tyngdekrafttrodsige og M.C. Escher-inspirerede skud af fordrejede storbylandskaber, der låner kraftigt fra Christopher Nolans Inception.

Filmen, der har Benedict Cumberbatch i hovedrollen, handler om en amerikansk topkirurg, der mister sin fingerfærdighed i en trafikulykke og rejser til det mystiske Østen for at komme på ret køl.

Her bliver han oplært af en tidløs magiker – spillet af hvide Tilda Swindon – og sat på kollisionskurs med den onde Kaecillius, der spilles af Mads Mikkelsen.

Han optræder med skurkagtig hestehale og makeup lagt som drageskæl omkring øjnene. ”Jeg er død, jeg er smerte,” erklærer han ondskabsfuldt. ”Og du vil dø i forsøget på at beskytte denne verden.”

De kalejdoskopiske special effects ser imponerende ud, men traileren forfalder også til superheltegenrens sædvanlige destruktionsporno. Doctor Strange er instrueret af Scott Derrickson og får dansk premiere 27. oktober.


8. American Gods

Hannibal, hvor Mads Mikkelsen som bekendt er Hannibal Lecter, kom lidt usikkert fra start, men endte med kritikerroser og en nærmest fanatisk fanskare.

Seriens slog serieskaberen Bryan Fullers navn fast som en af tv-mediets mest markante æstetikere. Derfor burde det ikke komme som nogen overraskelse, at han kan mønstre en smuk trailer, når lejligheden byder sig.

American Gods er en filmatisering af, hvad der formentlig er Neil Gaimans mest populære roman. Handlingen følger den tidligere straffefange Shadow (Ricky Whittle), der kort efter sin løsladelse kommer i selskab med den mystiske Mr. Wednesday (Ian McShane). Wednesday præsenterer ham for et parallelsamfund, hvor guder er virkelige, og hvor en konflikt udspiller sig mellem overtroens gamle guder og det moderne samfunds nye guder for tv, telefoner og computere.

Foruden Whittle og McShane byder rollelisten på navne som Gillian Anderson, Cloris Leachman, Peter Stormare og Crispin Glover. Serien vil få premiere på det amerikanske kabelnetværk Starz i 2017.


7. Fantastic Beasts and Where to Find Them

Hvert store filmselskab holder deres egen præsentation af nye film, og Warner Bros.’ var formentlig årets mest imponerende.

Studiet har også brug for al den gode vilje, Comic-Cons kernepublikum kan give dem. Efter dyre fiaskoer som Pan og In the Heart of the Sea og skuffelser som Batman v Superman og The Legend of Tarzan har Warner Bros. hårdt brug for et decideret hit.

Det er da også, hvad de håber at skabe med Fantastic Beasts and Where to Find Them, den nye trilogi af spin-off-film i Harry Potter-universet. Filmen er skrevet af J.K. Rowling og instrueret af David Yates, der også instruerede de sidste fire film i Harry Potter-serien.

Paneldebatten til den film startede med, at filmens stjerne, Eddie Redmayne, uddelte tryllestave til alle i hallen. Foruden Redmayne er også Colin Farrell, Jon Voight, Katherine Waterston og Ezra Miller på rollelisten. 

Filmen får dansk biografpremiere 17. november.


6. Luke Cage

Da Netflix kastede sig over Marvel-universet i 2014, virkede det nærmest som hybris.

På en gang bestilte de fem serier, svarende til 60 timers tv. Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage og Iron Fist skulle hver præsentere superhelte, der så skulle samles til et superheltehold i ensembleserien The Defenders.

Men jo flere Marvel-serier, der får premiere, desto mere genial virker den satsning.

Daredevil har holdt et højt niveau over to sæsoner, og Jessica Jones er en svært underholdende superhelte-noir. Sidstnævnte serie præsenterede Luke Cage i en birolle som en bartender, der går fra bolleven til kampfælle for hovedrollen.

Han får nu sin egen serie, der vil få premiere 30. september, og Netflix havde en teaser-trailer parat. I traileren er Luke Cage cool som bare fanden, når han river en bildør af og bruger den som et skjold mod kugler, alt sammen til lyden af Ol’ Dirty Bastards hip hop-klassiker Shimmy Shimmy Ya.


5. Wonder Woman

Wonder Woman debuterede i Batman v Superman, men hendes oprindelseshistorie får vi først til næste år.

Wonder Woman bliver den første superheltefilm instrueret af en kvinde, navnlig Patty Jenkins, der instruerede Charlize Theron til en Oscar i Monster.

Gal Gadot, som har hovedrollen i filmen, har fortalt om sin instruktør: ”At samarbejde med en kvinde er en helt anden oplevelse. Det føles, som om vores kommunikation er anderledes. Vi taler om følelser.”

Filmen foregår under Første Verdenskrig. Amazone-prinsessen Diana Prince lever afsondret fra menneskeheden, men da en nedskudt amerikansk pilot (Chris Pine) skyller op på hendes afsidesliggende ø, beslutter hun sig for at tage del i kampen.

At dømme efter traileren, handler filmen om andet og mere end følelser. Zack Snyders farveforladte slow motion-æstetik er mere til stede her end i hans egen Justice League, men Patty Jenkins supplerer med skarpt tegnede karakterer og befriende humor.

Valget af Patty Jenkins følger et mønster for superheltefilm, hvor instruktørjobbet går til de samme brancheminoriteter (og her menes alle andre end majoriteten: hvide mænd), der portrætteres i filmen.

Således skal også Ryan Coogler, der instruerede sidste års Rocky-film Creed, instruere den kommende Black Panther for Marvel. Samme selskab leder også efter en kvindelig instruktør til Captain Marvel, der har Brie Larson i titelrollen.

Det er et skridt i retning af ligestilling, men det lugter også en smule af, at man parrer krage med mage. Det ville være mere imponerende, hvis de samme instruktører blev hyret til selskabernes store ensemble-film.


4. Kong: Skull Island

Legendary Pictures, der lavede den rebootede Godzilla-film i 2014, varslede for år tilbage, at den films kæmpeøgle skulle i håndgemæng med verdens mest berømte kæmpeabe.

Det fik nørder verden over til at løfte på øjenbrynene. Nok er Kong stor, men Godzilla er meget, meget større.

Det problem har de imidlertid tacklet i den første trailer til næste års Kong: Skull Island, der præsenterer denne seneste inkarnation af kæmpeaben. Her er Kong nemlig også blevet meget større end sidst, vi så ham i Peter Jacksons King Kong fra 2005.

Alligevel er hans modstander stadig mere end tre gange så stor!

Filmen har Tom Hiddleston, Brie Larson, Samuel L. Jackson, John C. Reilly og John Goodman i bærende roller og foregår modsat de fleste af de tidligere King Kong-film i 1970’erne. Den får dansk premiere 9. marts 2017.


3. Legion

Noah Hawley er en travl mand.

”Jeg skriver alting i fremtiden og rejser så tilbage til nutiden via et ormehul,” forklarede han for nylig til podcast-serien The Business, og det virker da også som den bedste forklaring på hans produktivitet.

Ud over at være hovedforfatter på samtlige episoder af FX-serien Fargo udgav han for et par måneder siden sin femte roman. Formentlig skal han skrive manuskript til filmversionen. Derudover skriver han en tv-serie-filmatisering af Kurt Vonneguts roman Cat’s Cradle, han er executive producer på yderligere to serier for FX og står over for sin instruktørdebut med Man Alive.

Som om det ikke var nok, har han skrevet og instrueret pilotafsnittet til tv-serien Legion, som han også vil være showrunner på. Serien foregår i X-Men-universet og følger en mand, der tror, han er psykisk syg. Men i virkeligheden er han en af verdens mest magtfulde mutanter.

Traileren stiller langt flere spørgsmål, end den besvarer, og dens leg med mediet i form af skiftende billedformat, slow-motion, lynhurtige klip og optagelser, der spiller baglæns, virker forvirrende. Men også stærkt appetitvækkende.

Seriens hovedrolle spilles af engelske Dan Stevens, der brød igennem som charmerende psykopat i den fremragende The Guest fra 2014. Her har han smidt de fleste af sine muskler, og han sitrer af rastløs energi, men virker samtidig som et ekstremt karismatisk fokus for serien, der får premiere i starten af 2017.


2. The Lego Batman Movie

Warners har travlt med at etablere deres DC Comics-univers som en mørkere pendant til Marvels superheltefilm, men sideløbende med live action-filmene er de travlt optaget af at producere superhelte i animeret form.

I disse dage er der premiere på en tegnefilm i spillefilmlængde, der er baseret på den notorisk dystre Batman: The Killing Joke, hvor Jokeren voldtager Bat-Girl. I filmatiseringen sker det åbenbart efter, at Batman – der i tegneserierne er en faderfigur for hende – selv har været i seng med hende.

I den mere børnevenlige ende finder vi Lego Batman-filmen, en spin-off af forrige års Lego Filmen, der fastholder samme humoristiske tilgang og klodsede animationsstil.

Som de tidligere trailers til filmen, er den nye snarere bygget op om enkle sekvenser i stedet for at give korte glimt fra hele filmen.

Mest underholdende er scenen, hvor Robin forvilder sig ned i Batmans Batcave og udbryder: ”Wauw! Bor Batman i Bruce Waynes kælder?”

”Nej!” svarer Batman. ”Bruce Wayne bor på Batmans loft.”

Stemmerne bag karaktererne er imponerende. Foruden Will Arnett i hovedrollen lægger Zach Galifianakis stemme til Jokeren, Michael Cera til Robin og Ralph Fiennes til butleren Alfred. Filmen instrueres af Chris McKay, der tidligere instruerede meget af animations-sketchserien Robot Chicken. Dansk biografpremiere 9. februar 2017.


1. Suicide Squad

Den næste superheltefilm fra Warner Bros. er Suicide Squad, der kun er et par uger fra at få premiere.

Derfor var selskabets præsentation på Comic-Con da også mest af alt en trumf oven på en succesfuld promoveringskampagne.

Ud over at give et bedre indtryk af historien er traileren bemærkelsesværdigt godt klippet sammen. Se den én gang for at få handlingen med – og tag den så igen med øjnene lukket!

Glas, der klinker sammen, døre, der lukkes, eksplosioner og dialog er klippet til beatet af musik fra blandt andre Lil Wayne og Skrillex. Også de mange gags er timet med en metronom. Filmen bliver solgt på stil og attitude, og at dømme efter traileren giver den superheltegenren et tiltrængt los i rutinetænkningen.

Suicide Squad følger en gruppe superskurke, der blandt andre tæller Jared Leto som Jokeren, Margot Robbit som Harley Quinn og Will Smith som den mere ukendte Deadshot. Den instrueres af David Ayer og får dansk premiere 11. august.

Kommentarer

San Diego Comic-Con International

Festival med fokus på tegneserier, tv-serier og film.

Afholdes hvert år i juli i San Diego, Californien.

Havde oprindeligt fokus på sci-fi og fantasy, men omfatter i dag alle populærkulturelle genrer.

Er blevet en vigtig platform for de store Hollywood-studier, der lancerer trailers og tv-spots med paneldebatter.

Blev i 2015 besøgt af omkring 167.000 deltagere og havde en samlet omsætning for 140 millioner dollars.

Årets festival er nr. 49 og finder sted 21. – 24. juli.

© Filmmagasinet Ekko