Nyhed
30. juli 2011 | 20:40

Trier fortryder Dogville efter massedrab

Filmen kan have inspireret den norske massemorder, erkender Lars von Trier, som dog mener, at Pia Kjærsgaard har et større ansvar.
Af Claus Christensen

For nogle dage siden kunne Ekko fortælle, at den norske terrorist og massemorder, Anders Behring Breivik, har Lars von Triers Dogville som en af sine yndlingsfilm. Det fremgik af Breiviks Facebook-side, der blev lukket efter massakren på øen Utøya fredag den 22. juli.

Og den 32-årige nordmand kan meget vel være blevet inspireret af Dogville, hvor hovedpersonen Grace (Nicole Kidman) til slut koldblodigt beordrer samtlige af byens indbyggere henrettet.

Det erkender Lars von Trier.

”Jeg har det vanvittig dårligt med at tænke på, at Dogville, som ellers i mine øjne er en af mine mest vellykkede film, skulle have været en slags drejebog for ham. Det er rædselsvækkende,” siger Lars von Trier i dagens Politiken.

Breivik fejlfortolker filmen
Den danske instruktør mener dog, at Breivik har misforstået filmen.

”Min hensigt med Dogville var fuldstændig modsat. Nemlig at undersøge, om man kan acceptere en hovedperson, som hævner sig på hele landsbyen. Og her tager jeg absolut afstand fra hævnen,” siger Trier og fortsætter:

”Det er en måde at nuancere hovedpersonen og vores følelser på og måske oven i købet afdække det, så det netop ikke bliver sort-hvidt.”

Kjærsgaards gæld betalt på Utøya
Er Anders Behring Breivik gået galt af intentionen med Dogville, mener den danske instruktør derimod ikke, at han har misforstået Dansk Folkeparti og deres meningsfæller.

”Jeg synes, at der går en direkte linje fra Pia Kjærsgaards menneskesyn og til Utøya. Man må kræve, at Pia Kjærsgaard træder frem og tager sin del af ansvaret for det, der er sket i Norge,” siger Trier og uddyber:

”Deres holdning legitimerer måske ikke det, der er sket i Norge. For det er ekstremt. Men når man dehumaniserer en hel befolkningsgruppe, er der en pris at betale. Vi har opbygget en gæld, som må betales, og som nu desværre blev betalt af nogle børn på Utøya.”

DF: ”Trier er nazist”
Ifølge Politiken.dk vil Pia Kjærsgaard ikke svare på Triers opfordring, fordi instruktøren ”ikke er på niveau med partilederen”. I stedet svarer Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen:

”Vi må ikke tage skylden fra Anders Breivik. Man tager selv det skridt fra debat til vold og terror. Det er ikke andre, der skal have ansvaret eller skylden. Jeg føler mig ikke det mindste ramt og agter ikke at ændre noget i min retorik,” siger Søren Espersen.

Han understreger, at det politiske sprog er et kampsprog.

”Når jeg maner til kamp mod islams fremtrængning, så mener jeg det Søren spilleme. Men jeg mener da ikke, at vi skal smide håndgranater ind i moskeerne,” siger Espersen, der med henvisning til Triers Cannes-pressemøde kalder Trier for en ”nazist", som laver "perverse voldsfilm”.

Jesper Christensen: ”Tal ordentlig”
Lars von Trier er ikke den eneste filmperson, der mener, at massakren på Utøya har forbindelse til Dansk Folkeparti. Skuespilleren Jesper Christensen, der medvirker i Triers aktuelle Melancholia, har i den forløbne uge skrevet to debatindlæg i Jyllands-Posten.

”Er jeg den eneste, der synes, at der er noget at lære af rædslerne på Utøya, og at svaret ikke behøver at være flere ansatte i PET,” spørger Jesper Christensen og fortsætter:

”Hvis de verbale overgreb på muslimer i dette land eller på jøder i Malmø eller på atter andre minoriteter - hvis vi lader disse overgreb få lov at finde sted, uden at vi råber stop, så er det næste skridt mord og terror.”

”Måske er det allerede for sent, men vi bliver nødt til at prøve at rulle vores debatmåde tilbage til tiden før Fremskridtspartiet/DF. Vi bliver nødt til at genskabe den ordentlige måde at snakke til og om hinanden.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko