Nyhed
05. sep. 2010 | 12:56

Trier gav Jørgen Leth modet tilbage

Lars von Trier spillede en afgørende rolle under tilblivelsen af den kontroversielle film Det erotiske menneske.
Af Claus Christensen

På fredag har Det erotiske menneske verdenspremiere på den 35. udgave af Toronto International Film Festival. Filmen har været undervejs i mere end ti år, og den var næppe blevet til noget, hvis det ikke havde været for Lars von Trier.

Det fortæller Jørgen Leth i et stort interview, der er lavet i to etaper og kan læses i det nye nummer af Filmmagasinet Ekko.

”Hele sagen om min erindringsbog fik mig på et tidspunkt til at opgive filmen, fordi jeg politisk mistede lysten til at lave den. Jeg tænkte, at der ikke var klima til den i Danmark,” siger han.

Beskyldt for at holde sexslaver
Leth hentyder her til Det uperfekte menneske (2005), hvor han beretter om sit kærlighedsforhold til en syttenårig, haitiansk pige. Vendingen ”Jeg tager kokkens datter, når jeg vil. Det er min ret” fik dele af pressen til at starte en smædekampagne.

I Ekstra Bladet blev Leth beskyldt for at holde sexslaver, og Politiken anbefalede i sin leder, at Leth blev fyret både som sportskommentator på TV 2 og honorær dansk konsul i Haiti.

To dage senere erklærede Leth, at han trak sig fra alle offentlige poster og ville opgive filmprojektet Det erotiske menneske.

Knægtelse af ytringsfriheden

Der var imidlertid også kulturpersonligheder, som bakkede Leth op. Ikke mindst Lars von Trier, der sammen med kolleger som Per Fly, Lone Scherfig, Niels Arden Oplev og Thomas Vinterberg opfordrede Leth til at gennemføre filmprojektet.

”Vi bevæger os med denne kynisk-populistiske smædekampagne mod en regulær offentlig knægtelse af ytringsfriheden med den deraf følgende tilintetgørende virkning på mulighederne for kunstnerisk virke,” skrev filmfolkene i en pressemeddelelse.

Det fik Leth til at genoptage det kontroversielle filmprojekt.

”Efter at Lars von Trier og andre gik på banen og forsvarede mig offentligt, fik jeg modet tilbage,” siger han til Ekko.

Trier: ”Bare vær til stede”
Men også kunstnerisk fik Leth hjælp af Lars von Trier, der sammen med Leth lavede De fem benspænd i 2003.

Da Leth var allermest i vildrede over Det erotiske menneske, foreslog hans producer, Marianne Christensen, at han skulle skrive til Trier.

”Jeg skrev til ham og forklarede, at jeg var i en tilstand af panik, fordi jeg havde forberedt mig så godt og alligevel ikke kunne se filmen for mig. Og han svarede med en ganske kort e-mail: ’Jørgen, mit råd er: Glem alle forberedelserne. Bare vær til stede, så skal det nok blive godt.’”

”Det var præcis, hvad jeg havde brug for at høre. Den dér ubekymrethed. Det er i orden at starte på randen af en afgrund og bare kaste sig ud,” siger Jørgen Leth.

Ikke råd til store fejl
I Det erotiske menneske rejser en antropolog – i skikkelse af Leth selv – verden rundt for at indfange erotikkens væsen.

På hvert nyt sted arrangerer han en casting-session med kvinder, og de udvalgte kvinder iscenesætter han i små, filmiske fragmenter. Der opstår ømme, rørende og ofte humoristiske situationer.

”Det er selve bestræbelsen på at beskrive eller indfange det uhåndgribelige, som fra starten har været denne films historie,” forklarede Leth, da Ekko mødte ham umiddelbart før optagelsesstart i april 2008.

”Med Det erotiske menneske involverer jeg mit eget liv og min egen sanselighed mere direkte, end jeg har prøvet før. Jeg kan godt lide at udfordre mig selv, men jeg må indrømme, at jeg også er rædselsslagen. Det lyder måske åndssvagt, men jeg føler, at jeg så langt henne i mit liv ikke har råd til at lave alt for store fejl.”

Trier ændrede struktur

Mere end to år senere er filmen nu endelig færdig.

Lars von Trier, der i rulleteksterne er krediteret som kreativ producer, var den første, som fik filmen at se. Han var ifølge Marianne Christensen glad for resultatet, men havde et enkelt forslag, nemlig at rykke en central scene med Leth og en kvinde på en båd op i filmens start.

Det fik Leth til at gå tilbage til klippebordet, hvor han og klipperen Camilla Skousen valgte at følge Triers råd.

Det erotiske menneske vises på fredag den 10. september på Toronto-festivalen. Filmen er udtaget til serien Masters, der præsenterer film af de mest indflydelsesrige nulevende instruktører - deriblandt britiske Ken Loach, franske Jean-Luc Godard, japanske Takashi Miike og årets thailandske Cannes-vinder Apichatpong Weerasethakul. 

I Danmark har Det erotiske menneske premiere på Cph:Dox, hvor den er udvalgt til at åbne festivalen den 4. november.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko