Nyhed
05. sep. 2016 | 06:43

Under sandet i spil til Nordisk Råds Filmpris

Foto | Gordon A. Timpen
En storspillende Roland Møller og en intens fortælling sender instruktøren Martin Zandvliets Under sandet af sted som det danske bud på en vinder af Nordisk Råds Filmpris.

Martin Zandvliets kritikerroste Under sandet er nomineret som det danske bidrag til Nordisk Råds Filmpris, der uddeles til november.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Det bliver Martin Zandvliets Under sandet, der skal konkurrere om Nordisk Råds Filmpris som det danske bidrag.

Zandvliets film er blevet udpeget af et enigt dansk jurypanel bestående af filmanmelderne Per Juul Carlsen, Jacob Wendt Jensen og Eva Novrup Redvall.

”Ét er at fortælle en medrivende historie om et menneske i udvikling. Noget andet er at genskabe et stykke historie, så vi virkelig er til stede i den. Og noget helt tredje er at turde udfordre den danske nationalsjæl, hvor det gør rigtigt ondt,” begrunder juryen sit valg og fortsætter:

”Martin Zandvliets Under sandet klarer ubesværet alle tre udfordringer med sin nærmest ubærligt intense beretning om tyske teenagesoldater, der bliver tvunget til at fjerne miner ved den jyske vestkyst efter Anden Verdenskrig.”

Hvert nordisk land nominerer én film hver, og Under sandet skal derfor konkurrere med fire andre film, som en fælles nordisk jury skal finde vinderen iblandt.

Fra Sverige er Efterskalv instrueret af Magnus von Horn nomineret, fra Norge Louder Than Bombs instrueret af Joachim Trier, fra Island Sparrows instrueret af Rúnar Rúnarsson og fra Finland er The Happiest Day in the Life of Olli Mäki instrueret af Juho Kuosmanen nomineret.

Begejstrede anmeldere
Da Under Sandet havde dansk premiere i december sidste år, vakte den stor begejstring blandt de fleste anmeldere, så nomineringen er på ingen måde overraskende.

Ekkos anmelder Morten Piil kastede fem stjerner efter filmen og skrev, at ”i hans tredje film falder alt på plads for Martin Zandvliet, der med førsteklasses filmhåndværk og en suveræn Roland Møller stiller skarpt på en ubeskrevet dansk krigsskamplet”.

Under sandet handler om en dansk soldat (Roland Møller), der kort efter Anden Verdenskrig skal kontrollere en flok unge tyske krigsfanger, mens de rydder miner langs den jyske vestkyst.

Historikere har fremhævet, at det er historiefordrejning at lade en dansker stå i spidsen for minerydningen, for i virkeligheden overlod vi ledelsen til tyske sergenter.

Martin Zandvliet, der før har stået bag Applaus og Dirch, har både instrueret og skrevet manuskriptet til filmen, og modtager nomineringen til Nordisk Råds Filmpris sammen producenten Mikael Rieks.

Under sandet har allerede vundet seks Robert-statuetter og tre Bodil-priser, heriblandt årets bedste film.

Hård konkurrence
Af de fire andre nordiske nomineret har kun to haft dansk biografpremiere endnu, nemlig norske Joachim Triers Louder Than Bombs og seneste islandske Rúnar Rúnarssons Sparrows, der netop er åbnet i Danmark med fine anmeldelser.

Og selv om Joachim Triers film også blev modtaget flot i Danmark, var der også bred enighed om, at Louder Than Bombs ikke helt lever op til Triers to første film, Reprise og Oslo 31. august.

”Joachim Triers første engelsksprogede film savner de norske mesterværkers fandenivoldskhed, men har alligevel hans personlige kendetegn,” skrev Nikolaj Mangurten Rubin blandt andet i Ekkos anmeldelse.

Vinderen af Nordisk Råds Filmpris offentliggøres den 1. november i København og modtager 350.000 danske kroner.

Thomas Vinterbergs Jagten modtog prisen i 2013 som den seneste danske vinder. Før den har Lars von Triers Antichrist og Per Flys Drabet blandt andet også modtaget hæderen. Sidste år vandt Dagur Káris Virgin Mountain.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko