Nyhed
01. mar. 2023 | 09:21 - Opdateret 02. mar. 2023 | 13:03

Unikke filmoplevelser fra nordlige egne

Foto | Tullut Distribution
Den grønlandske turistguide Tuuma (Angunnguaq Larsen) sejler i Alanngut Killinganni nogle danskere ud til et berygtet sted, hvor et mareridt starter, da turisterne forsvinder.

Festivalen Nordatlantiske Filmdage byder på spændende visninger og besøg af interessante filmskabere fra Danmarks nordiske broderlande.

Af Nicki Bruun

Hvert år kan man under Nordatlantiske Filmdage opleve nogle af de mest spændende værker fra vores nordiske broderlande Grønland, Færøerne og Island.

I år løber festivalen 2. – 12. marts med et særligt fokus på Grønland og Arktis, og vanen tro er der mange interessante film og andre arrangementer på programmet.

Der er Danmarkspremiere på den grønlandske thriller Alanngut Killinganni. Her sejler en turistguide modvilligt danske turister ud til et berygtet sted, hvor en fjeldgænger otte år tidligere gik til blodigt angreb.

Instruktør Malik Kleist besøger Nordatlantiske Filmdage for at præsentere sin nervepirrende film, der er en selvstændig opfølger til Grønlands bedst sælgende film nogensinde, gyseren Skygger i fjeldet.

Festivalen viser også film af den indfødte canadier Zacharias Kunuk, som i 2001 skabte opmærksomhed om inuitfilm med Atanarjuat – The Fast Runner. Den bliver vist under Nordatlantiske Filmdage, hvor man også kan se instruktørens nye film, One Day in the Life of Noah Piugattuk, der har Kim Bodnia på rollelisten.

Læs mere om visningerne og køb billet til Nordatlantiske Filmdage!

Sagnomspunden rockdokumentar
Man kan også kaste sig over en række fascinerende dokumentarer på Nordatlantiske Filmdage.

Produceren bag årets Cph:Dox-åbningsfilm Twice Colonized, Emile Hertling Péronard, kommer til festivalen og fortæller om en anden af sine film: Polaris, om en kvindelig kaptajn i de arktiske farvande.

Dokumentarprogrammet tæller også A Song Called Hate, der følger det kontroversielle band, som repræsenterede Island ved Eurovision Song Contest i 2019.

Og så kommer filmskaberen Fridrik Thór Fridriksson og viser sin sagnomspundne dokumentar Rock in Reykjavik fra 1982. Den dykker ned i den islandske hovedstads musikalske undergrundsscene anno start-80’erne og viser blandt andet en kun fjortenårig Björk optræde.

Filmen giver et energisk indblik i en tid, hvor modkulturen voksede sig stærk og sprænge rammerne.

De to sidstnævnte film er begge del af festivalens serie ”Island i panorama”. Den tæller desuden visninger af det inciterende drama Lamb, der får fem stjerner af Ekkos anmelder, og Hlynur Pálmasons kortfilm Nest.

Masser af kortfilm
Der bliver vist fem spillefilm, ni dokumentarer og hele 23 kortfilm på Nordatlantiske Filmdage, der foregår på Nordatlantens Brygge i København.

Festivalens visning af den Oscar-nominerede kortfilm Ivalu – om en grønlandsk piges søgen efter sin forsvundne storesøster – er allerede udsolgt. Men der er mange andre spændende kortfilm at kaste sig over.

For eksempel er der et program med fem færøske kortfilm, der spænder over alt fra tragikomisk samfundssatire til nærværende hverdagsrealisme.

Efter visning af filmene er der samtaler med tre af instruktørerne, hvoraf to af dem er kendt fra Ekko Shortlist. Der er tale om Heiðrik á Heygum, der har kortfilmen Waves – A Portrait of Maria á Heygum på onlinehitlisten, og Maria Winther Olsen, hvis Som engle vi falder vandt for bedste musik ved Ekko Shortlist Awards i 2016.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko