Nyhed
21. apr. 2020 | 17:02

Venedig fastholder festival i september

Foto | La Biennale
Filmfestivalen i Venedig blev grundlagt i 1932 og er verdens ældste af sin slags. Og selv om coronavirussen har været særligt hård ved Norditalien, agter festivalen stadig at løbe af stablen.

Den italienske filmfestival afviser planer om et samarbejde med Cannes og holder trods coronakrise fast i at afholde årets udgave til september.

Af Nicki Bruun

Der har igennem noget tid verseret rygter i filmbranchen om, at den franske Cannes-festival øjnede et samarbejde med den italienske Venedig-festival til efteråret, efter Cannes måtte aflyse forårets udgave.

Den kunstneriske leder i Cannes, Thierry Frémaux, nævnte selv i et interview med branchemediet Variety, at der har været snak om muligheden.

Men nu afviser direktøren for organisationen bag Venedig-festivalen, Roberto Cicutto, at verdens to førende filmfestivaler kommer til at slå sig sammen.

”Man ved aldrig med Cannes, men jeg finder det foruroligende, at Thierry Frémaux bliver ved med at sige, at han undersøger situationen og ikke giver klart svar. Vi planlægger fortsat vores program, og hvis Cannes tænker på deres muligheder, er der ikke nogen dialog,” siger Cicutto til det italienske nyhedsbureau ANSA ifølge internationale medier.

Samtidig slog direktøren fast, at festivalen stadig planlægger at afholde årets udgave 2. – 12. september, som det hele tiden har været meningen.

Dermed maner han spekulationer i jorden om, at Venedig – der ligger i Norditalien, som har været hårdt ramt af coronavirus – ikke vil kunne løbe af stablen i år.

Kamp om filmmagten
Der har de seneste år hersket en kunstnerisk kamp mellem Cannes og Venedig. Den franske festival har historisk stået i spidsen, men de største amerikanske film har på det seneste fået verdenspremiere på den italienske festival.

Eksempelvis vandt kæmpesuccesen Joker med Joaquin Phoenix i titelrollen Guldløven i Venedig sidste år.

Det ændrede magtforhold skyldes især, at det passer selskaberne i Hollywood bedre med en efterårspremiere, så filmene stadig er friske i hukommelsen, når det er tid til Oscar-uddelingen i starten af året.

Men sidste år stod Cannes stærkere end i mange år ved at give verdenspremiere til Quentin Tarantinos stjernespækkede Once Upon a Time in Hollywood og den senere Oscar-vinder Parasite.

Roberto Cicutto forventer, at det bliver en anderledes udgave af Venedig end normalt. Han siger ifølge ANSA, at festivalen regner med færre udenlandske gæster, men planlægger at melde nærmere ud i slutningen af maj.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko