Oscar 2020
10. feb. 2020 | 10:09

Phoenix: Vi plyndrer verden for ressourcer

Foto | ABC
Det var en vanligt intens, men også ydmyg Joaquin Phoenix, som i nat gik på scenen ved Oscar-uddelingen for at modtage prisen for sin rolle i Joker.

Joaquin Phoenix brugte taletiden efter sin sejr for Joker til at kritisere menneskehedens udnyttelse af planeten, men slog også et slag for at give alle en ny chance.

Af Nicki Bruun

I et Oscar-show, der bød på en glædelig overraskelse med sejren til Parasite, kom Joaquin Phoenix’ pris for præstationen i Joker helt som ventet.

Skuespilleren har vundet pris efter pris for rollen som Arthur Fleck, der bliver til Batmans skurkagtige nemesis i filmen, som førte an med elleve Oscar-nomineringer.

Den måtte nøjes med skuespilprisen og en for bedste musik, men til gengæld holdt Joaquin Phoenix en tale, hvor han både skosede sig selv og resten af menneskeheden for vores udbytning af kloden.

”Jeg har tænkt meget over nogle af de bekymrende problemer, vi sammen står overfor. Hvad enten vi snakker om køn og ligestilling, racisme eller rettigheder, handler det om kampen mod en tro på, at en nation, race, køn eller art har retten til at styre, kontrollere og udnytte andre uden straf,” sagde skuespilleren under sin takketale.

”Vi er kommet meget langt væk fra den naturlige verden, og mange af os ser på den fra en egoistisk synsvinkel, hvor vi er i centrum for hele universet,” fortsatte Joaquin Phoenix, som i sine mange takketaler den seneste tid har slået til lyd for en vegansk livsstil.

”Vi plyndrer verden for dens ressourcer. Vi føler os berettiget til kunstigt at inseminere en ko, og når hun så føder, stjæler vi hendes barn. Selv om det ikke er til at tage fejl af hendes smertelige skrig.”

Mindes afdød bror
Trods de skarpe ord var det en meget ydmyg Joaquin Phoenix, som tog imod prisen for bedste mandlige skuespiller ved nattens Oscar-uddeling.

”Jeg føler mig ikke hævet over mine mednominerede eller nogen i den her sal. For vi deler kærligheden til film, som har givet mig det mest ekstraordinære liv,” sagde skuespilleren.

”Jeg ved ikke, hvad der var blevet af mig uden film. Men den største gave, som de har givet mig og mange i denne sal, er at give stemme til de stemmeløse.”

Han kom også ind på sit ry som en af og til samarbejdsvanskelig mand og anmodede alle om at være åbne og tilgivende.

”Jeg har været en slyngel. Jeg har været selvisk, til tider grusom, og svær at arbejde med. Jeg er taknemmelig for, at så mange af jer her i salen har givet mig en ny chance,” fortsatte Joaquin Phoenix.

”Og når vi er vores bedste ’jeg’, når vi støtter hinanden og ikke holder tidligere fejltrin imod hinanden, men hjælper, lærer og viser hinanden vejen mod frelse, er menneskeheden på sit højeste.”

Joaquin Phoenix sluttede takketalen af med at mindes sin afdøde skuespillerbror River Phoenix, der som syttenårig skrev et digt, som det ville være en skam at oversætte: ”Run to the rescue with love and peace will follow.”

Joaquin Phoenix holder Oscar-takketale

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko