Ugens streaming
25. jan. 2019 | 21:01

Streaming: Virkelighedens katastrofer

Foto | Mika Cotellon
Besætningen på den russiske ubåd Kursk kan kun se til med frygt i øjnene, da katastrofen indtræffer og døden sniger sig ind på dem i det kolde vand.

Film baseret på autentiske begivenheder er populære. I anledning af Thomas Vinterbergs ubådsdrama Kursk anbefaler vi fem gode film baseret på grumme hændelser.

Af Nicki Bruun

Virkeligheden overgår fiktionen. Sådan siger man gerne, når der sker noget i den virkelige verden, som selv den mest fantasifulde filmskaber ikke kunne have forestillet sig.

Sådan en situation ligger bag Thomas Vinterbergs internationale ubådsdrama Kursk, der nu går i danske biografer.

Filmen er baseret på den autentiske katastrofe, der fandt sted i Barentshavet i 2000, hvor den russiske ubåd Kursk forliste og kostede hele besætningen livet.

Der er uendeligt mange stærke fortællinger at trække på. For eksempel kunne man nemt finde de første ti fremragende krigsfilm at anbefale, men vi har valgt at holde os til tragiske begivenheder, som udspiller sig over en kort periode.

Der er blevet plads til både det intime og det episke på denne liste over film baseret på virkelighedens grumme hændelser.

Utøya 22. juli

En af de største tragedier i nyere nordisk historie skildres med både respekt og neglebidende spænding i norske Erik Poppes filmatisering af landsmanden Anders Breiviks massakre på Utøya i 2011.

Selve ondskabens væsen bliver undersøgt i historien om en gruppe unge mennesker, der panisk forsøger at flygte, når en mørk skygge af en drabsmand begynder at skyde folk på den lille ø.

”Den mest skræmmende film, jeg nogensinde har set,” skriver forfatter Carsten Jensen i Ekko #78 om Utøya 22. juli, der bider sig grundigt fat i hjerne og hjerte. Filmen er ikke nogen rar oplevelse, men det er alligevel én, man ikke bør snyde sig selv for.

Streames på SF Anytime

 

United 93

Britiske Paul Greengrass forsøgte sig også med at skildre Breiviks massakre i Netflix-filmen 22 July, men instruktøren er skarpere i 9/11-filmatiseringen United 93 fra 2006.

Den foregår på det fjerde fly, der blev kapret af terrorister den 11. september 2001, men som aldrig nåede sit drabelige mål takket være de heltemodige passagerer. I filmisk realtid tager de kampen op mod den skræmmende fjende, og ved at ofre deres eget liv forhindrer de en endnu større katastrofe.

Med sin dokudramatiske cinema vérité-stil indfanger Greengrass følelsen af at sidde på et kapret fly i den naturalistiske, men gribende fortælling om terrorangrebet på USA, der fik enorm betydning for hele verden.

Streames på iTunes

 

Detroit

Amerikansk historie har budt på adskillige voldsomme raceopgør, og Oscar-vinderen Kathryn Bigelow fortæller med alle filmens kunstgreb historien om den sorte befolkning i titelbyen Detroit og deres opgør med politiet i 1967.

Detroit er en fabelagtig, indigneret spændingsfilm om de fem dage, hvor de afroamerikanske borgere i storbyen, der er kendt for en stor bilindustri, går i åbent oprør mod racisme blandt betjente.

En korrupt, hvid politimand med psykopatiske træk og en større flok afroamerikanske mænd er en del af persongalleriet i filmen, hvor en politiransagning på et hotel bliver startskuddet på en uoverskuelig racekrig. Det er en effektiv film, der ikke vender blikket væk fra hadet og fordommene, der stadig pulserer som et åbent sår over 50 år efter den forfærdelige hændelse.

Streames på C More

 

Titanic

Med et billetsalg på næsten 1,5 millioner er James Camerons storladne drama om forbudt kærlighed og død ved isbjerg stadig den mest besøgte film i dansk biografhistorie.

Titanic fra 1998 handler om skibet af samme navn, der i 1912 stævnede ud fra den engelske havneby Southampton med kursen sat mod New York. Det er selvfølgelig primært rammen for kærlighedsfortællingen om Rose og Jack, der på Romeo og Julie-agtig vis må sige farvel til hinanden på en tømmerflåde, som det stadig debatteres i dag måske havde plads til dem begge.

Alt andet lige er Camerons rekonstruktion af skibsforliset over tyve år efter filmens premiere stadig en imponerende teknisk bedrift. Det giver kraftig hjertebanken, når skibet vender snuden mod havets bund og passagererne må kæmpe for livet.

Streames på Viaplay og SF Anytime

 

Apollo 13

Lad os efter de fire tragiske historier slutte med noget, der nok er katastrofalt, men som heldigvis ender lykkeligt. Alt går nemlig galt for holdet på mission i rumskibet Apollo 13, som dog alligevel får dem hjem i sikkerhed på jorden.

Ron Howards spændingsfilm fra 1995 genfortæller historien om de tre astronauter – med Tom Hanks i spidsen som Jim Lovell – så man føler sig som et fjerde besætningsmedlem.

Det er stærkt medrivende at følge kommunikationen mellem Apollo 13 og NASA, der gør, hvad de kan for at få astronauterne tilbage i live. Selv om der ikke er lige så meget rendyrket action som i de fleste blockbusters, er man konstant på stikkerne i rejsen mod stjernerne, der kun bliver mere dramatisk takket være sit autentiske ophav fra rumrejsen i 1970.

Streames på C More og Netflix

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge fokuserer vi på film om virkelige katastrofer.

© Filmmagasinet Ekko