Nyhed
16. juli 2014 | 10:21

Vod-aftale spænder ben for Elmers film

Foto | Charlotte Bruus Christensen
Karen Rosenberg i en fræk flirt med Sarah Grünenwald i Det andet liv, der pludselig er blevet centrum for den filmpolitiske kamp om platforme.

Nordisk Film Biografer vil ikke længere vise Det andet liv, hvis filmen skal ud på vod efter en måned.

Af Claus Christensen

Jonas Elmers Det andet liv er løbet ind i nye vanskeligheder.

Multiplotfilmen, der handler om en række mennesker, som mødes via nettet, skulle oprindelig have haft en historisk smal biografdistribution i tre-fire af Nordisk Films biografer.

Men efter at flere provinsbiografer havde vist interesse for filmen vendte distributøren SF Film i mandags på en tallerken og udvidede distributionen med foreløbigt elleve biografer.

Nu har Nordisk Film Biografer imidlertid henvendt sig til SF Film, fordi grundlaget for den oprindelige aftale er ændret.

”Vi betragter visningen af Det andet liv som en selvstændig event, og hvis den kommer bredere ud, altså i mere almindelig distribution, så kan vi ikke være med. Vilkårene er betinget af, at det er en lille, eksklusiv event,” siger Lars Jørgensen, der er landedirektør i Nordisk Film Biografer.

Hjælp til små titler
Stridspunktet er, at SF Film havde planlagt, at Det andet liv allerede en måned efter premieren skulle gøres tilgængelig på video on demand.

Det er umiddelbart et brud på den aftale, som distributører og biografer har indgået, om, at der skal gå fire måneder, før en dansk biograffilm kommer på andre platforme, herunder video on demand.

Men aftalen rummer mulighed for, at man kan vise en film ved en såkaldt biografevent, hvorefter man gør den tilgængelig på andre platforme.

”På nogle få udvalgte, små titler er vi indstillet på at være fleksible. Vi vil gerne give dem mulighed for at komme i biografen, og film, der har været i biografen, får traditionelt et bedre liv bagefter. Vi vil hjælpe dem og gavne filmmiljøet i bredeste forstand,” siger Lars Jørgensen fra Nordisk Film Biografer.

Grundlaget er skredet
Det andet liv var netop tænkt som en biografevent. Den skulle ifølge Lars Jørgensen kun være gået i Nordisk Film Biografer én uge med en enkelt eller et par forestillinger om dagen.

Men med SF Films beslutning om at udvide distributionen med adskillige andre biografer, der kan vise filmen på ubestemt tid, mener Nordisk Film Biografer, at grundlaget for den oprindelige aftale er skredet.

”Hvis filmen skal ud i en så bred distribution, som det nu tegner til, skal det ske på normale vilkår – i hvert fald for vores vedkommende. Og det bliver med den normale, fire måneders holdback-periode.”

Ekko har været i kontakt med Sune Lind Thomsen, film- og distributionschef i SF Film. Han ønsker først at udtale sig i morgen.

Scene fra Det andet liv

Kommentarer

Holdback-aftalen

Holdback-aftalen skal sikre, at nye danske film i begyndelsen kun kan opleves i biografen.

Den gældende aftale slår fast, at danske film, der har fået biografpremiere, først efter fire måneder må gøres tilgængelige via andre platforme, for eksempel dvd og video on demand (vod).

Aftalen blev indgået af brancheforeningerne Danske Biografer og Foreningen af Filmudlejere i Danmark i maj 2011.

Aftalen kan ophæves af begge parter med tolv måneders varsel.

Alle danske film, der har fået støtte af Det Danske Filminstitut, skal have biografpremiere. Dermed bliver alle film støttet af Filminstituttet automatisk underlagt holdback-aftalen.

Kilde: Det Danske Filminstitut.

© Filmmagasinet Ekko