Nyhed
23. sep. 2020 | 21:33 - Opdateret 24. sep. 2020 | 19:19

Voldtægtsmand lavede filminterview efter dom

Foto | Warner Bros.
Hæsblæsende scener til storfilmen Tenet blev optaget i en dansk vindmøllepark ud for Lolland, hvor der også blev begået en voldtægt i arbejdet op til produktionen.

Kort efter at være blevet dømt for voldtægt under arbejdet med Tenet stod dansk filmmand frem og fortalte om optagelserne, men fortiede dommen.

Af Claus Christensen

En dom i byretten for voldtægt af ung assistent afholdt ikke gerningsmanden fra at gå frem i medierne.

Voldtægten blev begået under forberedelsen af optagelserne af Tenet i Danmark. En filmmand og hans assistent besøgte i juli 2019 Rødby for at undersøge, hvordan de kunne sørge for ophold til 300-400 personer, når det amerikanske filmhold rykkede ind.

Om aftenen overnattede de på samme værelse i feriecentret Lalandia. De havde delt flere flasker vin, og da assistenten sov, tiltvang han sig samleje. Hun vågnede og fik ham til at holde op.

Et år senere, den 25. juni 2020, blev han af retten i Nykøbing Falster idømt fjorten måneders ubetinget fængsel for voldtægt. Desuden skal han betale den forurettede 35.000 kroner i erstatning for tort.

Filmmanden og hans advokat ankede dommen til landsretten, og kort tid efter stod han offentligt frem i et medie.

Planlagt overgreb
I interviewet fortalte han om sit bidrag til Tenet og arbejdsforholdene på den store og udfordrende produktion. Men han forbigik i tavshed, at han netop var blevet kendt skyldig i voldtægt under arbejdet på selvsamme Hollywood-blockbuster.

Også i landsretten nægtede filmmanden sig skyldig. Han hævdede tværtimod, at det var ham, der var blevet udsat for et seksuelt overgreb. Han forklarede, at han efter dommen overvejede at blive undersøgt på Center for Seksuelle Overgreb for at bevise, hvordan det virkelig hang sammen.

Men en sag fra Esbjerg i 2013, hvor han også delte seng med en anden produktionsassistent, peger på et mønster og en planlagt ugerning. Dengang var assistenten dog vågen og nåede at stoppe filmmanden, inden det førte til voldtægt.

”Fastholder min uskyld”
Ligesom i byretten valgte dommer i landsretten at tro på den forurettedes forklaring, der blev afgivet for lukkede døre. Den 9. september stadfæstede landsretten dommen, og filmmanden kan nu se frem til fjorten måneder i fængsel.

”Jeg fastholder min uskyld i en sag, hvor mit ord og mine beviser ikke er blevet taget i betragtning. Jeg ønsker at være sammen med min familie og venner, der er der for mig 100 procent, og som har været det igennem hele forløbet,” skriver den dømte i en sms til Filmmagasinet Ekko.

Filmmanden har haft et firma med en kompagnon, men de har besluttet at bringe samarbejdet til ophør og lukke firmaet. Den dømte fortsætter dog i sit eget selskab.

Ekko har forgæves forsøgt at få en kommentar fra SF Studios og Warner Bros., der henholdsvis distribuerer og har produceret Tenet.

Kommentarer

Voldtægtssagen

5. – 6. juli 2019: Under forberedelsen af Tenet-optagelse i Danmark overnatter en filmmand og hans assistent i feriecentret Lalandia i Rødby. Ifølge assistenten vågner hun ved, at han tiltvinger sig vaginalt samleje.

9. – 13. september 2019: Tenet-optagelser i Danmark, hvor filmmanden fyrer assistenten.  

25. juni 2020: Filmmanden kendes skyldig i voldtægt og idømmes fjorten måneders ubetinget fængsel.

9. september 2020: Landsretten stadfæster dommen.

10. september 2020: Den dømtes advokat Hanne Rahbæk meddeler Ekko, at man vil søge om tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret.

© Filmmagasinet Ekko