Nyhed
10. sep. 2020 | 15:50 - Opdateret 11. sep. 2020 | 11:58

Dansk voldtægt i forbindelse med Tenet

Foto | Warner Bros.
I Tenet vågner John David Washington op på dansk jord, hvor der blev begået en voldtægt i forproduktionen mellem en magtfigur og en underordnet.

En dansk filmmand, som arbejdede på Christopher Nolans internationale storfilm i Danmark, er blevet fundet skyldig i at have voldtaget sin kollega op til optagelserne.

Af Claus Christensen

”Det var vidunderligt at filme i Danmark. Vi havde en masse professionelle folk omkring os. Vi følte os meget trygge og havde adgang til nogle bemærkelsesværdige faciliteter.”

Sådan sagde Christopher Nolan til Filmmagasinet Ekko kort før premieren på instruktørens storstilede blockbuster Tenet.

Den internationale action-thriller rykkede i efteråret 2019 den enorme produktion til Danmark, hvor der blev optaget scener til filmen ved en vindmøllepark i Rødbyhavn på Lolland.

Det er den største produktion nogensinde på dansk jord, og optagelserne fandt sted fra 9. til 13. september sidste år.

Men det var ikke kun filmkunst til over en milliard kroner, der blev begået undervejs i filmen. Også en langt mere grum hændelse fandt sted kort inden optagelserne kom til Danmark.

Voldtaget efter arbejde
En dansk filmmand, der arbejdede på produktionen af Tenet, er blevet idømt et år og to måneders fængsel. Han er blevet kendt skyldig i at have voldtaget en af sine yngre, kvindelige ansatte, da de arbejdede sammen om at gøre filmholdet fra Tenet klar til at optage i Danmark.

Det fremgår af domspapirer i juni 2020 fra byretten i Nykøbing Falster. Her beskrives et forløb i starten af juli 2019, hvor manden – som er i midten af 40’erne og havde et større ansvar på produktionen – var i Lalandia med en kvindelig ansat for at undersøge forholdene til filmholdet.

En aften efter at have arbejdet på Tenet drak de store mængder vin og endte med at lægge sig til at sove i samme seng, da hemsen – hvor hun skulle have sovet – var for lille.

I retsdokumenterne hedder kvinden A, og hun oplevede ifølge tiltalen, at manden befamlede hendes bryst og skridt samt tiltvang sig vaginalt samleje. 

Tilsvarende hændelse
Manden har nægtet sig skyldig i anklagen, men han er blevet dømt på baggrund af A’s vidneforklaring for lukkede døre og afhøring af en række andre vidner.

En af dem fortæller, at hun i 2013 havde en lignende oplevelse med den dømte.

De skulle arbejde sammen og blev til hendes forvirring i Esbjerg indlogeret på det samme værelse med en dobbeltseng, der ikke kunne skilles ad. Om natten kom han angiveligt over i hendes side af sengen og befamlede hende på brystet.

Ifølge den tiltaltes forklaring i sagen med A fra 2019, vågnede han om natten ved, at hun rørte ved hans lem, mens hans underbukser var trukket ned til knæene. ”Hans hænder sov, så han kunne ikke trække underbukserne op,” står der i retsdokumentet.

Der er uenighed om, hvad der er foregået ved gerningstidspunktet, men den dømte fortæller, at de to kørte tilbage til København sammen og snakkede om den ubehagelige oplevelse.

Dømt i landsretten
Hun mente ikke at have rørt ved hans penis og snakkede i de efterfølgende dage med venner, som anbefalede hende at gå til politiet. Det havde hun dog ikke lyst til, da hun kunne lide sit arbejde.

Hun blev imidlertid afskediget fra selskabet den 12. september 2019, mens optagelserne af Tenet fandt sted i Rødbyhavn. Nogle måneder efter modtog manden en sigtelse med anklagen om voldtægt.

Han blev dømt den 25. juni, idet byretten fandt, at kvinden som følge af beruselse og træthed ikke var i stand til at gøre modstand.  Ud over dommen på fjorten måneders ubetinget fængsel skal filmmanden den forurettigede 35.000 kroner i tort.

Han ankede dommen til Østre Landsret, men onsdag i denne uge fandt også landsretten ham skyldig i voldtægt og stadfæstede dommen.

Filmmagasinet Ekko har kontaktet den dømtes advokat.

”Vi vil søge om tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret. Derudover ingen kommentarer,” siger Hanne Rahbæk.

Hverken det amerikanske selskab Warner Brothers, der har produceret Tenet, eller filmens danske distributør SF Studios, er vendt tilbage på vores henvendelse.

Kommentarer

Voldtægtssagen

5. – 6. juli 2019: Under forberedelsen af Tenet-optagelse i Danmark overnatter en filmmand og hans assistent i feriecentret Lalandia i Rødby. Ifølge eget udsagn vågner assistenten ved, at han tiltvinger sig vaginalt samleje.

25. juni 2020: Filmmanden kendes skyldig i voldtægt og idømmes fjorten måneders ubetinget fængsel.

9. september 2020: Landsretten stadfæster dommen.

10. september 2020: Den dømtes advokat Hanne Rahbæk meddeler Ekko, at man vil søge om tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret.

© Filmmagasinet Ekko