Oscar 2022
28. mar. 2022 | 06:20 - Opdateret 28. mar. 2022 | 07:19

Chefredaktør: Will Smith bør fratages Oscar

Foto: Oscar-akademiet
Will Smith (th.) går pludselig op på scenen og slår Chris Rock, fordi komikeren har fortalt en dårlig vittighed om Smiths kone.

Hollywood hyldede på pinligste vis skuespilleren Will Smith, efter at han for øjnene af millioner af tv-seere havde angrebet og slået en kollega på scenen.

Af Claus Christensen

Oscar-showet var tilbage på fuld kraft med et storslået show efter flere år uden værter og corona-restriktioner.

Men aftenen blev ødelagt, da skuespilleren Will Smith pludselig gik op på scenen og slog komikeren Chris Rock. Det gik så stærkt, at det var svært at se, men gengivelser viser, at det var en hård lussing.

Bagefter gik Will Smith med en selvtilfreds mine ned og satte sig på sin plads i salen ved siden af sin kone, hvorefter han råbte til Rock:

”Hold min kones navn ud af din forbandede mund!”

Mange troede, at der var tale om en indstuderet, practical joke, men på Chris Rocks reaktion kunne man tydeligt se, at det var alvor.

”Will Smith slog lige luften ud af mig,” sagde Rock i en tilstand af vantro.

Dårlig vittighed
Will Smith reagerede på en vittighed om sin kone Jada Pinkett Smith. Rock sagde, at han glædede sig til at se Smith i G.I. Jane 2 med henvisning til den kortklippede kvindelige soldat i filmen.

På grund af hudlidelsen alopecia, på dansk bedre kendt som pletskaldethed, har Smith måttet klippe sit hår af.

En dårlig vittighed, men intet legitimerer et voldeligt angreb. Det var meget voldsomt at overvære, og målløs sad man og iagttog showet fortsætte mere eller mindre, som om intet var hændt.

”Han burde smides ud,” sagde manuskriptforfatteren Søren Frellesen i TV 2-studiet, og det kan man kun give ham ret. Will Smith burde være ført af nogle vagter ud af salen og overgivet til politiet.

Men det stik modsatte skete.

Kort tid efter blev Will Smith kaldt op på scenen som vinder af prisen for bedste mandlige hovedrolle i King Richard, hvor han spiller far og træner for tennissøstrene Venus og Serena Williams.

Will Smith holdt en lang og bevæget tale, hvor han både direkte og indirekte omtalte voldsepisoden.

Han talte om at være en ”aggressiv forsvarer af sin familie” med reference til rollen i filmen, men tydeligvis også overgrebet på scenen.

Han tilføjede, at han er ”blevet kaldet til at elske mennesker og beskytte mennesker”, og at kollegaen Denzel Washington lige forinden advarede ham om, at det er ved det største øjeblik, at ”djævlen kommer efter dig”.

”Jeg vil være et redskab for kærlighed,” sagde han.

Han gav ingen undskyldning til Chris Rock, men sluttede af med at undskylde over for Oscar-akademiet og tilføjede: ”Jeg håber, at Akademiet inviterer mig igen.”

Det meste af salen gav ham et stort bifald.

Stående applaus
Det er det pinligste øjeblik i Oscar-historien, der viser Hollywood fra sin mest hykleriske side. Showet gav undervejs sin støtte til ukrainerne i deres berettigede forsvar mod den russiske overmagt. Og flere prismodtagere talte for fred i verden.

Hvorefter man ikke bare accepterer et voldeligt overgreb på scenen, men også hylder voldsmanden med stående applaus. Og som prikken over i’et kom selveste Anthony Hopkins på scenen og roste kærligheden i Will Smiths tale.

Uanset hvad er vold aldrig acceptabelt, med mindre man agerer i selvforsvar mod et fysisk angreb. Det er også en misforstået mandlig stolthed, når Will Smith slår en anden mand for at forsvare sin kones ære.

Smith havde hele verden for sine fødder. Han kunne have kritiseret Chris Rocks grænseoverskridende humor, for eksempel da han modtog sin pris. Han havde alle muligheder for at skabe debat og kunne på en elegant måde have sat Rock på plads, men han valgte som forbillede for mange mennesker at reagere på sine voldelige impulser.

Hult fredsbudskab
Det er rystende, at Akademiet – som har et stort ansvar – ikke straks skred ind. Det ville man have gjort, hvis der ikke havde været tale om en verdensstjerne.

Men er en af vor tids store værdier ikke, at alle, høj som lav, bør behandles på samme måde? Og som verdensstjerne er man ikke hævet over loven eller almindelig anstændig opførsel.

Episoden var særligt absurd, når Akademiet benyttede showet til at tale for fred i verden og gav sin opbakning til det ukrainske folk, der er udsat for et overgreb fra en overmagt.

Det virker hult og hyklerisk, når man samtidig ser igennem fingre med, at en verdensstjerne begår vold på scenen.

Oscar-akademiet burde have reageret prompte. Men måske var man ligesom mange af os seere dybt chokeret.

Nu er der kun én ting at gøre: Fratag Will Smith hans Oscar og smid ham ud af Akademiet. For altid. Man har pligt til at sende et umisforståeligt signal om, at vold er uacceptabel – også selv om personen er en verdensstjerne, som vi beundrer.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko