Nyhed
22. juni 2015 | 22:09

Friedkin: Superhelte dræber filmkunsten

Foto | Tony Friedkin
William Friedkin, der står bag 70’er-klassikere som The French Connection og Eksorcisten, kritiserer nutidens overnaturlige Hollywood-film og ser til gengæld muligheder i tv-serieformatet.

Instruktøren bag gyserklassikeren Eksorcisten langer i et nyligt interview ud efter nutidens blockbusters og superheltefilm.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Den amerikanske filminstruktør William Friedkin, der blandt andet har instrueret gyserklassikeren Eksorcisten (1973), kritiserer i et nyt interview de store Hollywood-film, som han mener dræber filmkunsten.

Under filmfestivalen Champs-Élysées Film Festival i Paris udtalte Friedkin ifølge The Guardian sig om nutidens film:

”Film plejede at have rødder i noget seriøst og alvorligt. De handlede om rigtige mennesker, der gjorde virkelige ting. I dag er amerikansk film kun Batman, Superman, Iron Man, Avengers og Hunger Games – film, som jeg ikke har nogen interesse i.

William Friedkin har foruden Eksorcisten instrueret The French Connection med Gene Hackman i hovedrollen. Senest har han været aktuel med Matthew McConaughey-filmen Killer Joe fra 2011.

Fremtiden er serier
William Friedkin mener, at hans egne film ændrede sig i løbet af 1970’erne, da hans Frygtens pris havde premiere i 1977 og blev overskygget af den første Star Wars-film, der kom samtidigt.

”Det var på det tidspunkt, mine egne film blev overnaturlige og ramte uden for rammen,” siger han ifølge The Guardian.

I stedet ser instruktøren masser af potentiale i tv-mediet og -serien.

”Man udvikler karakterer med en større bredde, og historien er mere kompleks og dyb end i film. Mange af de bedste filmskabere går fra film til det lange format i tv-serien. Det er det mest gæstfrie miljø at arbejde i for en instruktør.”

Friedkin har selv prøvet kræfter med en tv-serie. Mellem 2007 og 2009 instruerede han to episoder af krimi-serien CSI. Desuden arbejder han efter sigende på en serie for HBO om den amerikanske skuespiller Mae West.

Kommentarer

William Friedkin

Født 1935 i USA.

Amerikansk instruktør, manuskriptforfatter og producer.

Har været nomineret til både Golden Globes, Oscar og Bafta for sine film.

Vandt en Oscar for bedste instruktør for The French Connection i 1972.

© Filmmagasinet Ekko