Fra hoften

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

05. dec. 2013 | 12:00

Giv licenspenge til Filminstituttet!

05. dec. 2013 | 12:00

Giv licenspenge til Filminstituttet!

Det er lykkedes de tre regionale filmfonde – Den Vestdanske Filmpulje, Filmfyn og Copenhagen Filmfund – at komme med i spillet omkring fordelingen af årets overskydende licensmidler.

Hvor DR ellers havde bejlet til at få hele puljen på nogle og halvtreds millioner kroner med ekstraomkostningerne til Melodi Grand Prix som begrundelse, er der nu blandt medieordførerne en seriøs diskussion om, at nogle af midlerne skal gå til de regionale filmfonde.

Det er en hamrende dårlig ide.

Licensmidlerne kommer fra hele landets hårdtarbejdende tv-kiggere. Og hvis de skal fordeles til film, hvilket er en hamrende god ide, skal de fordeles af en national institution, nemlig Det Danske Filminstitut, og ikke af lokal fonde, der kun dækker en begrænset del af licensbetalerne.

Det Danske Filminstitut har en effektiv ordning. Instituttet giver støtte til film dér, hvor filmen reelt foregår, og det gælder hele landet. De 50 millioner vil derfor gavne hele landet både til styrkelse af lokalområdets økonomi, men særdeles også dets identitet.

Det er politisk forsvarligt, når nu de licensmidler, som danskerne har betalt, skal bruges fornuftigt. Det er en virkning, der vil holde i mange år frem i tiden, da filmen har et langt liv såvel nationalt som internationalt i forhold til for eksempel Melodi Grand Prix.

Men kære politikere: Det skal være til gavn for alle jeres vælgere og ikke kun nogle få. Det hedder demokrati, hvis I skulle have glemt det.

Kommentarer

Regner Grasten


Producenten Regner Grasten skyder sine skarpladte holdninger til dansk og international film afsted fra hoften.

Søn af maler/filminstruktør Kirsten Stenbæk og filmanmelder/manuskriptforfatter Bent Grasten. Tilbragte sin barndom på Ekstra Bladets redaktion og ASA-filmstudierne i Lyngby.

Fik som ung 450 kr. om måneden for at sætte plakater op og skrue elpærer i hos ABCinema. Var med til at grundlægge biografen Klaptræet, siden selskabet Kærnefilm med Per Holst.

Startede sammen med sin kone, Tove, produktionsselskabet Regner Grasten Film og producerede med Per Holst Op på fars hat, der blev set af en million mennesker i biografen.

Har produceret 34 film, heriblandt Anja & Viktor-serien, Det forsømte forår, Kun en pige, Hvidstengruppen og senest Tarok. Har også stået bag to julekalendre og teater-musicalen Askepop. Har været forfatter og medforfatter på flere af filmene under pseudonymet Torvald Lervad. Var instruktør på Bananen – skræl den før din nabo, der blev firmaets største flop.

© Filmmagasinet Ekko