Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

30. okt. 2014 | 16:20

Bedste danske film i dette årtusinde

Nedenstående er min subjektive vurdering af de ti bedste film ud af dette årtusindes totale danske filmhøst.

Vi arbejder os – sædvanen tro – mod toppen:

 

10. Italiensk for begyndere (2000)

 

Lone Scherfigs dogme-bud på en folkekomedie anno 2000 lykkes til fulde.

Et italiensk-kursus på aftenskolen i en lille by – godt hjulpet af et par dødsfald – slipper amoriner løs blandt deltagerne.

Det er den typiske danske provins, der bliver skildret, og filmen er så dansk, at det næsten gør ondt. Filmen er samtidig et bevis på, at danskheden, når den er allermest lun, sagtens kan skabe opmærksomhed i udlandet.

Blandt skuespillerne yder specielt Anders W. Berthelsen, Ann Eleonora Jørgensen, Anette Støvelbæk og Peter Ganzler pragtpræstationer.

Filmen blev præmieret med i alt 22 filmpriser, hvor Sølvbjørnen i Berlin var den fornemste.

Tilskuerantal i Danmark: 828.730.

Allerede 4. december kommer den næste film Scherfig-film: engelske The Riot Club.

 

9. Adams æbler (2005)

 

Anders Thomas Jensens komedie er intet mindre end fremragende. Filmen er en smule mærkelig og endda metafysisk, men samtidig dybt moralsk, morsom og meningsfuld.

Som i Italiensk for begyndere spiller en præst en væsentlig rolle – en præst, som ser det bedste i alle mennesker, hvorfor han omgiver sig med alkoholikere, røvere, nynazister samt mildest talt enfoldige.

En fryd er at opleve Mads Mikkelsen, Nicolas Bro, Nikolaj Lie Kaas, Ole Thestrup og Ulrich Thomsen i Jensens univers.

Filmen modtog nitten filmpriser, blandt andet en Bodil for årets bedste danske film.

Tilskuerantal i Danmark: 354.241.

Jeg glæder mig som en lille dreng juleaften til at se hele holdet samlet igen i instruktørens Mænd og høns, som får premiere 5. februar.

 

8. Pusher II (2004)

Nicolas Winding Refns Pusher-trilogi fulgte nøje formkurven i Francis Ford Coppolas Godfather-trilogi, om end i noget mindre målestok. Nummer et var god, nummer tre noget bras, men den fantastiske filmkunst kom med toeren.

Mads Mikkelsen spiller den kriminelle Tonny, som netop er blevet løsladt fra fængslet. Han skylder sin far en pæn sum penge, og hvad der i andre familier bliver eftergivet, bliver til gengæld forlangt tilbagebetalt, når ens far er storgangster.

Selvom denne klassiske tragedie ikke fremstår helt så overrumplende som den første film, nu hvor vi har vænnet os til stilen og miljøet, er Pusher II intet mindre end et tænderskærende mesterværk, og Mads Mikkelsen er sandsynligvis aldrig set bedre.

Filmen blev håbløst overset ved prisuddelinger. Filmen modtog kun tre, men til gengæld faldt der både en Robert og en Bodil af til Mads Mikkelsen.

Tilskuerantal i Danmark: 161.983.

Næste film fra Refn bliver I Walk with the Dead, der får premiere i 2015.

 

7. Hævnen (2010)

 

Makkerparret Susanne Bier og Anders Thomas Jensen har velsignet os med mange gode film, men Hævnen er klart den bedste.

Susanne Biers film handler om to danske familier, hvis skæbne krydser hinanden.

Bier har altid været god til at fremmane de store følelser, og denne film er ingen undtagelse. Her bliver der ikke rystet på hånden, og filmen er en meningsfuld, stærk og barsk oplevelse. Samtidig præsenteres vi for store skuespilpræstationer af Trine Dyrholm, Mikael Persbrandt og Ulrich Thomsen.

Filmen vandt ti filmpriser, inklusive både Oscar og Golden Globe i kategorien ”bedste ikke-engelsksprogede film”.

Tilskuerantal i Danmark: 448.282.

Susanne Bier har hele to film undervejs: amerikanske Serena, som får premiere 27. november, og danske En chance til, som kommer op i biograferne 15. januar 2015.

 

6. Kongekabale (2004)

 

Nikolaj Arcels intelligente politiske thriller er en af Danmarks-historiens flotteste debuter.

Vi følger i åndeløs spænding toppen af dansk politik, hvor alle trick gælder i spillet om magtens tinder. Filmen er samtidig en hyldest til den opsøgende journalistik og ytringsfriheden, der ikke må knægtes. Endelig blev det bevist, at vi i Danmark også kan lykkes med spændingsfilm.

Vi oplever Søren Pilmark i sit livs rolle som Erik Dreier Jensen – politikeren, som ingen midler skyr for at opnå magtens sødme.

Filmen opnåede nitten filmpriser, blandt andet både en Robert og en Bodil som årets bedste film.

Tilskuerantal i Danmark: 551.887.

Efter sigende bliver Arcels næste film en filmatisering af Jussi Adler-Olsens Flaskepost fra P.

 

5. Bænken (2000)

 

Søreme om der ikke også på sjettepladsen har indfundet sig en imponerende debutfilm: Per Flys fremragende drama Bænken.

Filmen handler om alkoholikeren Kaj, som med skiftende held i en moden alder forsøger at være den omsorgsfulde far, han ikke var, da datteren var barn. Men alt for ofte kommer sprutten i vejen.

Også her oplever vi en skuespiller i sit livs rolle. Jesper Christensen har aldrig været bedre end i rollen som Kaj.

Filmen blev tildelt elleve filmpriser, blandt andet en Bodil for årets bedste film.

Tilskuerantal i Danmark: 228.576.

Næste projekt fra Fly bliver tv-serien Bedraget, som bliver sendt på DR i 2016.

 

4. Jagten (2013)

 

Thomas Vinterbergs gigantiske comeback efter en bølgedal, som stort set havde varet i femten år siden genistregen Festen fra 1998.

Jagtens successkyldes i overvejende grad Vinterbergs mesterlige greb om skuespillere.

Altid gode Mads Mikkelsen ses i rollen som børnehavepædagogen Lucas, der bliver beskyldt for det værste, en mand i hans metier kan beskyldes for, nemlig pædofili.

Hele 39 filmpriser haglede ned over filmen, hvilket inkluderede fire priser i Cannes og tilmed en Oscar-nominering i kategorien ”bedste fremmedsprogede film”.

Tilskuerantal i Danmark: 672.512.

De næste Vinterberg-film bliver engelsk-amerikanske Far From the Madding Crowd (premiere 23. april 2015) og danske Kollektivet (premiere 27. august 2015).

 

3. Dogville (2003)

 

Nu har vi bevæget os op i den helt tunge vægtklasse, og Lars von Trier gør selvfølgelig sin entré som første sværvægter. Og fra tredjepladsen og op er der alene tale om rene mesterværker.

Nicole Kidman spiller kvinden, der ankommer til den lille by Dogville i 30’ernes USA. Hun er på flugt fra mafiaen, og det lille samfund lover at dække over hende. Det har dog sin pris.

Jeg elsker helstøbte film, og få film er så helstøbt som dette originale, nådesløse drama.

At daværende kulturordfører i Dansk Folkeparti, Louise Frevert, forsøgte at knægte den kunstneriske frihed i den danske stats støtteordninger i forbindelse med Dogville, er i dag en kuriositet.

Filmen blev tildelt ikke mindre end 22 filmpriser, hvor en European Film Award til Lars von Trier nok var den mest prestigefyldte.

Tilskuerantal i Danmark: 109.216.

 

2. Kunsten at græde i kor (2007)

 

Peter Schønau Fogs debutfilm er den mest imponerede af alle debutanter i dette årtusinde. Filmen udmærker sig blandt andet ved at være i stand til både at få mig til at hulke af grin og samtidig lade mig blive præsenteret for nogle af de mest tragiske scener i en dansk film nogensinde.

Jesper Asholt og Jannik Lorenzen spiller henholdsvis far og søn i 70’ernes Sønderjylland. Farens eneste opmuntring er at bruge sit sproglige talent til at holde begravelsestaler for byens troende. For at holde farens humør oppe går sønnike i gang med at sørge for flere begravelser.

Tildelt ikke mindre end 29 filmpriser, inklusive både en Bodil og en Robert for årets bedste film.

Tilskuerantal i Danmark: 228.303.

Det er en skam, at Kunsten at græde i kor er eneste den film, vi har set af Shønau Fog. Men okay, der gik otte år fra afgangsfilmen Lille mænsk fra Filmskolen til denne film, så efter almindelige matematiske udregninger burde en ny film snart være på vej.

 

1. Nymphomaniac – Directors Cut (2014)

 

Lars von Triers Nymphomanic – Directors Cut er dette årtusindes bedste danske film.

Filmen fortæller historien om kvinden Joe og hendes erotiske rejse fra fødslen til 50-års alderen.

Lars von Trier er nationalklenodie, og selvfølgelig indtager en af hans film denne listes førsteplads. Set fra det ydre rum har dansk film opfostret to instruktører i verdensklasse: Dreyer og Trier, og Triers seneste film er også hans bedste. Et rendyrket mesterværk, som både går i skødet og i hjernen.

Filmen er udsendt i to versioner, men Director’s Cut er det fuldkomne værk, som dog kun blev set af 3.494 tilskuere i den danske biografer.

Næste projekt fra Trier bliver angivelig den engelsksprogede tv-miniserie The House that Jack Built, som bliver sendt på DR i 2016.

 

”Boblerne” til listen omfatter Christoffer Boes Reconstruction, Per Flys Arven, Annette K. Olesens Forbrydelser, Tobias Lindholms Kapringen, Nils Malmros’ At kende sandheden, Tobias Lindholm og Michael Noers R samt Kresten Vestbjerg Andersen, Thorbjørn Christoffersen og Stefan Fjeldmarks Terkel i knibe

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko