Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

12. juli 2013 | 14:06

Er superheltene bøsser?

I en tid, hvor der efterlyses flere kvinder i instruktørstolen og flere etniske minoriteter foran kameraet og hvor superheltenes antal forøges til stadighed på biografernes store lærreder, kan man også spørge: hvornår kommer vi til at opleve den første selverklærede homoseksuelle superhelt?

Superheltene har efterhånden nået et antal, hvor det rent statistisk ville være temmelig mærkværdigt, om ikke blot én af dem var homoseksuel. Men hvornår tør Hollywood lade en superhelt flyve ud af skabet?

Kun en af biograf-filmenes superhelte, Green Lantern, har vist sig som homoseksuel i tegneserierne, dog uden man turde lade det komme til udtryk i spillefilmversionen.

”I gamle dage” så man skuespillere og politikere holde deres homoseksualitet skjult og passende kvindeligt selskab blev fremskaffet til officielle lejligheder. Andre fremstod blot over for offentligheden som komplet aseksuelle.

I vor oplyste tid, fremstår superheltene næsten alle præcist på samme måde som fortidens homoseksuelle skuespillere og politikere – det gør dem dog naturligvis ikke nødvendigvis alle til homoseksuelle.

Det er måske på grund af de uoverskuelige konsekvenser et ”hårdere, skat” vil få, hvis Lois Lane hvisker disse ord i Clark Kents øre under en hed elskovsscene, der får producenterne og manuskriptforfatterne til at undgå fysisk seksuel omgang i superhelte-filmene.

I den seneste James Bond-film løftes et enkelt slør, som angiver at der kan være mere i Bond than meets the eye og antyder biseksualitet. I scenen, hvor James Bond sidder bagbundet foran filmens klart homoseksuelle skurk, stryger Raoul Silva Bond på inderlåret og siger: ”Well, first time for everything”, hvilket får Bond til at replicere: ”Hm. What makes you think this is my first time?” 

Psykiateren Fredric Werham har i sin bog fra 1954, Seduction of the Innocent, beskrevet Batman og Robin som homoseksuelle og overvejende sandsynligt i forhold til hinanden. DC Comics har aldrig indikeret Batman som værende homoseksuel, men flere kvindelige karakterer i Batman-tegneserierne er udtrykkeligt lesbiske. Men filmene går som katten om den varme grød.

Andrew Garfield, der har hovedrollen i The Amazing Spider-Man 2, som får premiere i 2014, har netop udtalt til Variety: ”Why can’t he be gay?” Han foreslår, at rollen som Mary Jane bliver skiftet ud med en fyr. Hvorfor skulle vi ikke opleve Peter Parker undersøge sin seksualitet, med udsigt til at få en mand i sit spind.

Det skal her afsløres, at scenerne med Mary Jane i The Amazing Spider-Man 2 alle er havnet på klippegulvet, hvilket har givet anledning til spekulationer om, hvordan filmen vil håndtere Spider-Mans kærlighedsliv.

Faktisk foreslår Garfield en sort mandlig skuespiller i rollen som Spider-Mans udkårne.

Den tidligere omtalte scene i den seneste James Bond film, kom med i filmen for angiveligt at tiltrække et yngre og mere open minded publikum.

Det kan ikke vare længe, før vi bliver præsenteret for en selverkendt homoseksuel superhelt, eller biseksuel som minimum. 

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko