Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

17. nov. 2012 | 12:02 - Opdateret 19. nov. 2012 | 10:29

God ide dårligt præsenteret

17. nov. 2012 | 12:02 - Opdateret 19. nov. 2012 | 10:29

God ide dårligt præsenteret

Filminstruktøren Christina Rosendahl havde den 12. november 2012 en kronik i Politiken med overskriften ”Filmbranchen og teleindustrien skal mødes”.

Læs kronikken i Politiken den 12. november 2012.

Idéen med teleudbyderne betaler en afgift, som kommer filmbranchen til gode, fejler bestemt ikke noget – det er helt rimeligt og blev allerede i august præsenteret af producenten Ronnie Fridthjof.

Om det vil være hensigtsmæssigt at lade afgiften være baseret på internetforbindelser, eller en anden formel, kan selvfølgelig altid diskuteres.

Producentforeningens direktør, Klaus Hansen, der bakker op om Rosendahls forslag, har øjensynligt allerede gennemskuet, at en sådan afgift aldrig bliver bragt til veje gennem et samarbejde mellem filmbranchen og teleudbyderne, idet han i udgangspunktet har antaget en noget hånlig og halvfjendtlig holdning overfor teleudbyderne og kalder teleselskabernes overskud for ’profit’.

Læs artikel i Politiken den 12. november 2012.

Der er dog flere årsager til Rosendahls forslag aldrig vil finde gang på jord:

- Når Rosendahl foreslår, at en del af pengene skal udbetales til opretshaverne (instruktørerne) og andre skal lægges i en fond, der skal udvikle nye indholds- og distributionsformater, løser det slet ikke filmbranchens overordnede problem

- Den sidste ting filmbranchen har brug for, er endnu en instans, som skal behandle støtte til danske spillefilm. Det er såmænd mere end rigeligt, at de danske politikere har bragt tv-stationerne i en ufrivillig rolle som støttebehandlere. Der bør være én fordelingscentral for støtteordninger til filmindustrien og det er Det Danske Filminstitut – ikke besynderlige fonde eller tv-stationer, som ikke har den nødvendige ekspertise.

- Teleselskaberne har allerede afvist forslaget, som de kalder ”filmskat”. De har dog ikke forstået pointen i Rosendahls forslag – bl.a. sammenligner de filmbranchen med rejsebranchen og mener forslaget alene bunder i ønsket om at få gamle forretningsmodeller til at hænge sammen.

Læs teleselskabernes indlæg i Politiken 15. november 2012.

- Det vil således kræve et politisk indgreb, men det er vanskeligt pt. at se politikere pålægge teleselskaberne en afgift. Venstre har allerede taget afstand fra idéen om en afgift.

Mange anklager filmbranchen for at have sovet i timen, men dette er dog ingenlunde tilfældet, men uanset hvilke nye forretningsmodeller, der er blevet fremlagt, resultere det i mindre indtægter til filmindustrien.

Skal forbrugerne i fremtiden sikres film af spillefilmkvalitet, eller skal de blot fodres af med billige TV-film, som er optaget i hu og hast, samt reality- og gameshows?

 Det er spillefilmenes fremtid der er på spil her.

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko