Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

02. juni 2017 | 10:23

Et dollarsmil i milliardklassen

Foto | uoplyst
Tom Cruise er en af verdens største stjerner, og skuespillerens mange indtjenende film har sikret, at han kan smile bredt.

Tom Cruise er fra næste torsdag aktuel i Alex Kurtzmans The Mummy, og hvilken bedre anledning er der til at kaste et tilbageblik på skuespillerens karriere.

Hans nye film er studiet Universals første forsøg på at genoplive et af de gamle og frygtede (eller elskede, alt efter behag) monstre, som gav studiet smør på brødet de første mange leveår.

The Mummy tager udgangspunkt i legenden om den sagnomspundne mumie, der har fascineret mennesker siden tidernes morgen. Begravet dybt under ørkenens nådesløse sand hviler en årtusind gammel dronning. Hun fik aldrig forløst sin skæbne og nu vækkes hun til live i vores tid, mere ondsindet end nogensinde…

Tom Cruise spiller helten, der skal redde verden fra mumien, som i denne omgang er en kvinde og spilles af Sofia Boutella.

Se klip fra filmen nedenfor.

 

Men tilbage til Cruise. Der er god grund til, at Tom Cruise smiler. Han er en af verdens største filmstjerner. Kun få kan med deres blotte navn øverst på plakaten lokke publikum i biografen som Cruise.

I en tid, hvor vi bliver dynet til i folk, som uden det mindste talent påtvinger sig alverdens opmærksomhed, er begrebet superstjerne under kraftig inflation. Nok opnår mange en placering på stjernehimlen, men ak, det er som regel kun kortvarigt. Meget få nulevende skuespillere har som Cruise kunnet holde sig på toppen i over 35 år.

Dybt religiøse, 54-årige Thomas Cruise Mapother IV, som er skuespillerens fulde navn, lever til fulde op til definitionen superstjerne. Han er anerkendt i vide kredse, har et umiskendeligt talent og er ivrigt efterstræbt.

Hans adelsmærke er hans afvæbnende smil og intense øjenkontakt. Og ingen kan fortælle så indlevende og begejstret om hans kommende film som Cruise selv, hans energi er enorm, uanset om der er et kamera hvilende på ham eller ej. Som oftest portrætterer han karakterer, der er fanget i ekstraordinære omstændigheder.

For at blive en ægte superstjerne kræver det også, at man er bankable. Med andre ord, at man kan få publikum til at stille sig i kø, når blot ens navn funkler øverst på plakaten. Det kan Cruise som få andre. Se tilskuerantal på de 37 film Tom Cruise har medvirket i nederst i denne blog.

Han kan ligeledes få filminstruktørerne til at stille sig i kø. Cruise har arbejdet med en imponerede liste af mesterinstruktører, deriblandt Stanley Kubrick, Steven Spielberg, Martin Scorsese, Brian De Palma, Francis Ford Coppola, Oliver Stone, Ridley Scott, Paul Thomas Anderson, Cameron Crowe, Robert Redford og Rob Reiner.

Tom Cruise er ligeledes den eneste skuespiller i historien, som har medvirket i fem film, der på stribe hver har indtjent over 100 millioner dollars i USA: Et spørgsmål om ære (1992), The Firm (1993), Interview with a Vampire (1994), Mission: Impossible (1996) og Jerry Maguire (1997).

De eneste film, Cruise har medvirket i, som ikke har kunnet finde et publikum siden gennembruddet, er når han er del af et ensemble, som i Magnolia (2000), Lions for Lambs (2007) og Rock of Ages (2012). Men når hans navn står øverst på plakaten er succesen i hus.

Filmene, Tom Cruise har medvirket i, har alene i biograferne indtjent over 9,1 milliarder dollars globalt, og hertil skal så lægges indtægter fra home entertainment-sektoren – et beløb, som næppe er under fem milliarder dollars. Så det er big business, når talen falder på Tom Cruise. Over 1,6 milliarder mennesker over hele kloden har set en Cruise-film i biograferne. Alene de fem Mission: Impossible-film er set af 434 millioner biografgængere og har indtjent 2,8 milliarder dollars. De fem film er guldæggene i Cruises portefølje.

5,5 millioner danske publikummer har oplevet stjernen på det store lærred, heraf over en million tilskuere til Mission: Impossible-filmene. Hans største triumf på vores breddegrader er dog Rain Man fra 1989, selv om det måske nok er Dustin Hoffman, som skal have æren for den films gigantiske succes i Danmark. Under alle omstændigheder var samspillet mellem Cruise og Hoffman ren filmmagi.

De Tom Cruise-film, som danskerne har omfavnet i højere grad end resten af verden, omfatter Cocktail (1989), Født den 4. juli (1990) og Far and Away (1992), hvorimod Edge of Tomorrow (2014), Jerry Maguire (1997) og War of the Worlds (2005) ikke var danskernes kop te i samme grad som resten af verden.

De to første Mission: Impossible-film gav skuespilleren rekordhøje gager på henholdsvis 70 og 75 millioner dollars. Og til de, som mener, at filmskuespillere får en alt for høj løn, skal det hermed fastslås, at de får nøjagtig hvad deres medvirken er værd for filmen og ikke en øre mere. Ifølge Forbes giver hver dollar investeret i Cruise elleve dollars retur til producenten.

Skuespilleren er tre gange blevet nomineret til en Oscar, for sin indsats i Født den 4. juli, Jerry Maguire og Magnolia, men aldrig hjemtaget den prestigefyldte pris. Til gengæld er han syv gange blevet nomineret til en Golden Globe, og har tre gange været på podiet for at modtage prisen, nemlig for de samme roller, som han måtte nøjes med en Oscar-nominering for.

Midt i al succesen har hans karriere siden gennembruddet i Risky Business fra 1984, der blev fastslået med Top Gun fra 1986, også budt på tilbageslag. Hans akilleshæl er tilknytningen til Scientology og omgang med forskellige kvinder. Dertil kan så lægges, når ambitionerne løber af med ham. Det sidste er ikke nødvendigvis en ulempe – det betyder jo, at han tager chancer, men for høje ambitioner har også kostet ham mange penge.

Det var hans første kone, Mimi Rogers, som introducerede den unge Cruise for Scientology. Det medlemskab har gennem hele karrieren forhindret guddommeliggørelse. Og når skuespillerens romantiske forhold har nået sin afslutning, har det altid kostet på popularitetskontoen. Ja, faktisk har hans begejstring over en kæreste også kostet dyrt. Det skete, da Cruise hoppede op på lænestolen og teede sig som en vanvittig i begejstring over den daværende kæreste, Katie Holmes, under et talkshow med Oprah Winfrey.

Hans optræden kan opleves her:

Det kan måske for danskere være vanskeligt at forstå, en sådan optræden kan resultere i furore. Men tænk her på, at man i USA ikke har noget kongehus, og at berømtheder som Cruise er erstatning for det blå blod og det fokus, europæiske kongehuse udsættes for.

Hans optræden i talkshowet kostede ikke under en kvart milliard dollars i indtjeningstab på Mission: Impossible 3 (2006). Det resulterede i, at Paramount Pictures, hvor han har lavet sine største succeser, ikke længere ville honorere hans gagekrav. Samarbejdet ophørte derfor, dog kun for at blive genoptaget seks år senere.

Blandt hans overambitiøse forretningseventyr tæller et genoplivningsforsøg af filmselskabet United Artists. Det resulterede i to film: Lions for Lambs og Operation Valkyrie (2009), og et kæmpe skvulp på tabskontoen.

Men alt det til trods er Tom Cruise hver gang, som en yo-yo, vendt tilbage med fornyet styrke. Han har simpelthen tiet kritikken ihjel og blot smilet endnu bredere. Hver gang har hans Mission: Impossible-franchise reddet ham op af dyndet og givet ham nyt afsæt for den videre karriere.

Og der er intet tegn på, at skuespilleren skulle være ved at geare ned. Udover nævnte The Mummy, som får premiere 6. juni, kan vi også glæde os til at se ham i krimi-thrilleren American Made (premiere 24. august) og Mission: Impossible 6 (premiere 26. juli 2018), ligesom hans medvirken i sci-fi-filmen Luna Park og Top Gun 2 er annonceret. 

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko