Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

01. dec. 2014 | 09:00

Højst betalte skuespillere i verden

De smiler hele vejen til banken. Fra øverste venstre hjørne: Bruce Willis, Keanu Reeves, Tom Cruise, Will Smith, Tom Hanks, Jack Nicholson, Sandra Bullock, Adam Sandler, Johnny Depp og Harrison Ford.

Folk med hang til misundelse bør omgående stoppe læsningen.

Det handler om filmhistoriens højeste honorarer, som er udbetalt til skuespillere for en enkelt rolle.

Overordnet er jobbet som amerikansk skuespiller i A-klassen noget af det mest lukrative, man kan forestille sig. Nævn blot én anden profession, hvor man modtager en multimillion dollars lønningscheck, har privatfly og en hær af tilbedende fans, deltager i yderst eksklusive fester og har tusind andre fordele, som dødelige kun kan drømme om.

Amerikanske skuespillere i A-klassen kan let tjene mellem 55 og 110 millioner kroner på en enkelt film.

Men for virkelig at score kassen skal man ikke blot nøjes med lønningschecken.

Selv om en skuespiller som Adam Sandler (man skammer sig næsten over at karakterisere denne komiker som skuespiller) forlanger 110 millioner kroner for en film, er det ikke nær nok, hvis man virkelig vil være rig i Hollywood. Man skal sikre sig procenter. Procenter af filmenes indtjening.

Når for eksempel Brad Pitt laver en film, kan han forlange ti procent af indtjeningen, naturligvis oveni det faste honorar på 110 millioner kroner, han skal have for bare at stille op.

Det kan være både af brutto- eller nettobeløbet af indtjeningen. Brutto er inden udgifterne er betalt, netto er efter udgifter er dækket af.

Så hvis hans film indtjener 550 millioner kroner, har han ret til yderligere 55 millioner kroner, hvis vi taler brutto.

Naturligvis kan kun en lille kreds af skuespillere i verden komme igennem med den slags krav. Det er de største og mest ”bankable”, som skal have bevist, at de kan tiltrække publikum, hvis blot deres navn er på plakaten.

Det største beløb nogensinde udbetalt til en skuespiller var ikke engang for hans skuespil, men derimod i hans egenskab af producent og instruktør. Derfor er han ikke medtaget nedenstående på listen over de ti mest velbetalte skuespillere i historien. Men læserne skal dog ikke snydes for historien.

Det handler om Mel Gibsons The Passion of the Christ.

Intet studie ville finansiere filmen, hvorfor Gibson selv lagde ud for filmens produktionsomkostning på 279 millioner kroner. Det var naturligvis risikabelt, idet de 279 millioner kroner repræsenterede halvdelen af skuespillerens daværende formue. Men fordi Gibson havde betalt produktionsomkostningen, gav det ham ret til 50 procent af filmens indtægter. Filmen blev en gigantsucces, og det resulterede i en endelig afregning til Mel Gibson på 2,5 milliarder kroner!

Biograferne bidrog med 1,9 milliarder kroner og dvd-salget med 464 millioner, mens 154 millioner kom fra øvrigt salg. Dette understreger samtidig biografernes dominans for filmøkonomien.

Man skal dog være opmærksom på alle de udgifter, skuespillere har i forbindelse med deres forretning. En hær af agenter, advokater, personlige assistenter, sikkerhedsvagter, stylister, personal trainers, almindeligt kontorpersonale m.m. står bag enhver af verdens mest indtjenende skuespillere.

Mange mennesker, som downloader film illegalt på nettet, bruger skuespillernes enorme lønninger som argument for, at ingen vil tage økonomisk skade af deres gratis adgang til filmene.

Og de har delvist ret.

Illegale downloads vil sandsynligvis aldrig komme til at skade de højst betalte skuespillere. De, som bliver skadet af filmtyve, er alene de tusindvis af filmarbejdere, som arbejder på minimumslønnen. På grund af illegale downloads producerer de amerikanske studier færre og færre film, og når de endelig laver film, satses der kun på de sikre kort. Det har kastet rigtigt mange filmarbejdere ud i arbejdsløshed. 

Nedenstående nedtælling til filmhistoriens højst betalte skuespiller for en enkelt rolle.

Der er kun en enkelt kvinde, der har fået adgang til det fine selskab. Det er udtryk for den meget hårde konkurrence, der er mellem kvinder i Hollywood. I langt højere grad end for mænd er kvindelige skuespillere et købers marked. Ligeledes er meget få franchises afhængige af bestemte kvindelige skuespilleres medvirken. De bliver simpelthen skiftet ud, hvis grådigheden bliver for stor. Tættest på det fine selskab er Melissa McCarthy, Angelina Jolie, Jennifer Lawrence og Scarlett Johansson.

Skuespillernes aftaler er omgærdet af meget stort hemmelighedskræmmeri. Omend alle skuespillernes kontrakter er underlagt meget streng tavshedspligt, er aflønningsniveauet genstand for meget højt nysgerrighedsniveau, så før eller siden slipper detaljer alligevel ud i medierne. Nedenstående tal er baseret på talrige kilder.

Honorarerne er omregnet efter det pågældende års valutakurs i kroner, men ikke korrigeret for inflation. 

 

10. Harrison Ford: 331 mio. kr. for Indiana Jones og krystalkraniets kongerige (2008)

 

Lucasfilm og Paramount Pictures måtte ryste op med 331 millioner kroner for at få Harrison Ford til atter at iklæde sig hat og læderjakke i Steven Spielbergs film om arkæologen Indiana Jones.

Ingen detaljer om selve beregningsformen i aftalen er nogensinde blevet afsløret, men det er det den fulde afregning til gengæld.

Som andre skuespillere har oplevet, når de er uerstattelige, stod Ford i en stærk forhandlingssituation: Indiana Jones uden Harrison Ford er meget vanskelig at forestille sig. Kort og godt er Ford garantien for succes.

Filmen var dog kvalitetsmæssigt milevidt fra øvrige film om Indiana Jones, men indspillede dog 4,3 milliard kroner på verdensplan, plus dvd-, tv- og merchandise-salg.

En femte Indiana Jones-film er annonceret. Ford vil sikkert her slå sin egen indtjeningsrekord.

 

9. Johnny Depp: 351 mio. kr. for Pirates of the Caribbean: Død mands kiste (2006)

 

Johnny Depp har spillet Kaptajn Jack Sparrow i fire film, som henholdsvis har indbragt ham 117, 351, 292 og 321 millioner kroner, eller i alt godt en milliard kroner totalt. Rekorden blev sat med Gore Verbinskis Pirates of the Caribbean: Død mands kiste.

For atter at svinge sværdet i den femte film, Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales, har Depp indgået en aftale, som vil kunne indbringe ham over en halv milliard kroner og inkludere procenter af biograf-, dvd-, vod-, tv- og merchandise-salg.


8. Adam Sandler: 387 mio. kr. for Anger Management (2003)

 

Adam Sandler fik 125 millioner kroner for sin medvirken i Peter Segals Anger Management plus 25 % af filmens indtjening. Det resulterede i en total afregning på 387 millioner kroner.

Aldrig er en skuespiller blevet betalt så meget for så lidt.

 

7. Sandra Bullock: 431 mio. kr. for Gravity (2013)

 

Efter netop at have vundet en Oscar i kategorien ”bedste kvindelige hovedrolle” for sin medvirken i The Blind Side (2009) indgik Sandra Bullock en særdeles lukrativ aftale med Warner Bros. for at overtage Angelina Jolies rolle i Alfonso Cuaróns episke rumfilm Gravity.

Aftalen sikrede Bullock en lønseddel på 112 millioner kroner plus femten procent af filmens indtjening. Hun blev også garanteret procentandele af filmens dvd- og tv-salg samt øvrige kilder til indkomst.

Filmen indtjente mere end 3,9 milliarder kroner på verdensplan og har til dato fyldt Sandra Bullocks sparegris med 431 millioner kroner.

 

6. Jack Nicholson: 436 mio. kr. for Batman (1989)

 

Jack Nicholsons aftale med Warner Bros. for sin medvirken som Jokeren i Tim Burtons Batman er legendarisk. Nicholson accepterede en aflønning på 47 millioner kroner i stedet for sit normale honorar på 80 millioner kroner.

Til gengæld fik han en stor procentdel af filmens indtjening. Efter filmen havde indtjent 3,2 milliarder kroner på verdensplan, kunne Nicholson indkassere ekstra 389 millioner kroner på rekordtid.

Da Jack Nicholson modtog Oscar’en for sin indsats i Gøgereden (1976), takkede han i sin tale Mary Pickford for at have introduceret idéen om procenter af filmenes indspilning til skuespillere. Nicholson havde medvirket i Gøgereden for praktisk talt ingenting, men en procentaftale sikrede skuespilleren en heftig efterbetaling, da filmen blev en af filmhistoriens mest succesfulde.

 

5. Tom Hanks: 459 mio. kr. for Forrest Gump (1994)

 

Da Robert Zemeckis’ film blev dyrere end forudsat i budgettet, tilbagebetalte Tom Hanks – klogeligt – halvdelen af sit honorar på 58 millioner kroner i bytte for ti procent af filmens indtjening.

Det resulterede i en efterbetaling på 430 millioner kroner samt en Oscar ved det efterfølgende års uddeling for ”bedste mandlige hovedrolle”. Ikke dårligt.

 

4. Will Smith: 577 mio. kr. for Men in Black 3 (2012)

 

Ingen detaljer er nogensinde blevet afsløret bag Will Smiths afregning – ud over totalbeløbet på godt en halv milliard kroner – for sin medvirken i det tredje afsnit af Men in Black-franchisen, der er instrueret af Barry Sonnenfeld.

Smith har – som Harrison Ford og Indiana Jones – stået i en stærk forhandlingssituation. Kan man forestille sig en Men in Black-film uden Will Smith?

 

3. Tom Cruise: 589 mio. kr. for War of the Worlds (2005)

 

Tom Cruise er en af de mest velhavende skuespillere i Hollywood af en ret simpel årsag: Han accepterer næsten aldrig en rolle uden af modtage en høj procentdel af filmens indtægter.

Det har selvfølgelig til tider været et problem, når hans film er floppet, men i vid udstrækning er det dog lykkes Cruise at komme tilbage i de højere luftlag.

Mens detaljerne i hans aftale om medvirken i Steven Spielbergs World of the World er en velbevaret hemmelighed, modtog Cruise i alt 589 millioner kroner for denne rolle.

Det kan også afsløres, at Cruise samlet har kunne stikke 1,8 milliarder kroner i baglommen for sin medvirken i de fire Mission: Impossible-film, som han også selv har produceret.

 

2. Keanu Reeves: 795 mio. kr. for The Matrix Reloaded (2003)

 

Nu er der bestemt ingen årsag til at have ondt af Will Smith, men han må nu alligevel nok ærgre sig over at have sagt nej til rollen som Neo i de tre Matrix-film, der samlet gav Keanu Reeves to milliarder kroner ekstra på kontoen.

For første film fik Reeves en løn på 70 millioner kroner plus ti procent indtjeningen. For de to sidste film i trilogien fik han forhandlet sig frem til respektive 96 millioner i løn plus femten procent af indtjeningen.

De tre film indtjente samlet over ti milliarder kroner på verdensplan og er instrueret af søskende-parret Andy og Lana Wachowski.

 

1. Bruce Willis: 834 mio. kr. for Den sjette sans (1999)

 

For at overtale Bruce Willis til at medvirke i en meget usædvanlig film om døde mennesker – instrueret af den dengang helt ukendte instruktør M. Night Shyamalan – gik studiet bag filmen med til at betale Willis hundrede millioner kroner plus sytten procent af indtjeningen.

Filmen blev en kæmpe succes og indtjente 4,1 milliarder kroner på verdensplan. Det resulterende i en bonus på 734 millioner kroner oven i de hundrede millioner, han allerede havde fået i løn.

Filmselskabet stillede også et privat jetfly til rådighed for Willis under optagelserne samt tre millioner kroner i lommepenge.

Filmens anden stjerne, den dengang ti-årige Haley Joel Osment, blev spist af med en engangshyre på én million kroner. Han fik hverken jet eller lommepenge, men måtte nøjes med sin cykel.

 

Af øvrige filmstjerner, som har scoret kassen på en enkelt film, kan nævnes Leonardo DiCaprio (330 mio. kr. for Inception), Robert Downey, Jr. (300 mio. kr. for The Avengers), Denzel Washington (220 mio. kr for American Gangster) og Jim Carrey (145 mio. kr. for Yes Man). 

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko