DVD #10

New Danish Screen – Bedste kortfilm 2006-2009

Danmark har en unik støtteordning. Engang hed den Dansk Novellefilm. Det blev forkortet til Novellefilm, siden ændret til Talentudvikling, og i dag klinger navnet internationalt: New Danish Screen.

Men konceptet er det samme. Talentfulde instruktører får chancen for at øve sig og arbejde med et professionelt filmhold, inden de kaster sig ud i deres første spillefilm. Formatet strækker sig fra kort fiktion til små spillefilm, hvor lave budgetter betyder et mindre kommercielt pres.

New Danish Screen giver instruktøren mulighed for at udforske mediet, ”så dansk film bevarer og styrker sin dynamik og diversitet”, som det hedder i formålsparagraffen.

Desværre er det sjældent, at publikum opdager disse talentfilm, selv om der blandt dem gemmer sig adskillige perler. Det forsøger Ekko at råde bod på, og vi har udvalgt de fem film, som efter vores opfattelse er de bedste fra perioden 2006-2009.

En forelskelse
Instr.Christian Tafdrup
Danmark, 2008, 39 min.

Sekstenårige Carsten bliver kæreste med Melissa. Men følelserne og de ukontrollable drifter vil det anderledes, og snart opdager Carsten, at han er mere interesseret i hendes far.

Om natten
Instr.Christian E. Christiansen
Danmark, 2007, 38 min.

Tre kræftramte, atten-tyveårige piger tilbringer i fællesskab juledagene på hospitalet i denne Oscar-nominerede kortfilm. Et knugende kammerspil om kræftens konsekvenser.

Blodsøstre
Instr. Louise Friedberg
Danmark, 2006, 29 min.

Barskt børnedrama, som med stærke farver og visuelt overskud fortæller om syvårige Sidsel, der rammes af voldelig jalousi, da hendes bedste veninde foretrækker den nye pige i opgangen.

Får
Instr. Frederikke Aspöck
Danmark, 2009, 31 min.

Vanviddet lurer under borgerskabets diskrete charme i denne komedieperle om en behagesyg familiefar og tøffelhelt, som ender med at gøre alle ondt – selv fårene, der står på marken og undrer sig.

Liv
Instr. Heidi Maria Faisst
Danmark, 2006, 58 min.

Skånselsløst familiedrama om fjortenårige Liv, der i sidste ende ser sig nødsaget til at forføre sin skilsmisseramte, ungdommelige mors unge juledate for at kunne råbe hende op. 

© Filmmagasinet Ekko