DVD #14

Nordic Short Films

Det skorter bestemt ikke på kvalitet, når det kommer til filmproduktion i de nordiske lande, og ikke mindst Millenium-trilogien har bevist, at folk gerne vil se film fra andre nordiske lande.

Der er dog stadig rig mulighed for, at den nordiske filmkultur kan vokse sig endnu større og stærkere, og at de nordiske folk kan lære hinanden bedre at kende.

Derfor samlede fire filmmagasiner – Filmmagasinet Ekko fra Danmark, Rushprint fra Norge, Flm fra Sverige og Episodi fra Finland – tolv af de bedste kortfilm, som er blevet lavet i Norden inden for de seneste 20 år.

Härlig är jorden
Instr. Roy Andersson
Sverige, 1991, 16 min.

Gennem en række præcist iscenesatte tableauer skildrer Härlig är jorden livet i det svenske velfærdssamfund, og det er en forpint og frygtsom, tragisk og sorthumoristisk affære. 

Scen nr: 6882 ur mitt liv
Instr. Ruben Östlund
Sverige, 2005, 9 min.

En ung vovehals skal over for sine venner bevise, at han tør springe ud fra en bro. På klartskuende afstand iagttager vi, hvordan individ og fællesskabet opløses af gruppepresset.

Bror min
Instr. Jens Jonsson
Sverige, 2001, 11 min.

To skilsmissebørn i en bil. Den ældre bror piner og plager den yngre – på grænsen til den rene sadisme – men der er ikke nogen til at gribe ind. Uden for bilen er deres forældre nemlig alt for travlt optaget af at skændes.

Procter
Instr. Joachim Trier
Norge, 2002, 18 min.

Den enlige Charles Procter bliver vidne til et dramatisk selvmord. Efterfølgende forsøger han at finde ud af, hvem den afdøde person var, i denne labyrintiske psykokrimi.

Kjøter
Instr. Marius Holst
Norge, 2006, 29 min.

En midaldrende mand gør oprør og tager en stor, lurvet hund med hjem til sin kontrollerende kone. Det er Et dukkehjem på vrangen, og konen har mildest talt svært ved at finde en grimasse, der kan passe.

Sniffer
Instr. Bobbie Peers
Norge, 2006, 10 min.

I Sniffer er verden grå og socialrealistisk – og mennesker kan flyve. Men de vælger at blive på jorden ved hjælp af tunge, klodsede jernstøvler. Hovedpersonen, der arbejder som armhulesnuser for et deodorantfirma, beslutter sig for at flyve bort.

Wrestling 
Instr. Grímur Hákonarson,
Island, 2007, 21 min.

Wrestling er en øm skildring af homoseksuel forelskelse mellem to brydere i den islandske udørk, hvor en bøsse er noget, man skyder med. Brokeback Mountain på skæveste, islandske maner.

Dimension
Instr. Lars von Trier
Danmark, 1991-97, 27 min.

Lars von Trier og Niels Vørsels monumentale, men aldrig færdiggjorte 30-års-projekt, der bogstavelig talt skulle indfange tidens gang. Et vanvidsprojekt, der afspejler Triers skiftende tone og stil op gennem 90’erne – fra det Tarkovskij’sk dvælende til Rigets håndholdte, sorte humor. Her udgivet for første og eneste gang.

Drengen der gik baglæns
Instr. Thomas Vinterberg
Danmark, 1994, 37 min.

Den niårige Andreas har svært ved at håndtere sorgen over at have mistet sin storebror i en færdselsulykke. Det var Vinterbergs første film efter Filmskolen, og den banede vejen for spillefilmdebuten.

Rocky VI
Instr. Aki Kaurismäki
Finland, 1986, 8 min.

En musikvideoparodi på Sylvester Stallones Rocky IV. Hovedpersonen er et medlem af fuprockbandet Leningrad Cowboys, som også står for filmens lydside.

Redeemer
Instr.Saara Saarela
Finland, 1998, 5 min.

I én lang indstilling får vi selveste frelserens førstepersons blik på de skæbner – de ensomme, de aggressive og de snaksaglige – der hænger ud på en trendy café i Helsinki.

Hunger
Instr. Auli Mantila
Finland, 1993, 13 min.

Uhyggelig vampyrfilm om en forhutlet mand, en soldat, der farer forvirret rundt i en snedækket skov. På et tidspunkt møder han en nødstedt kvinde, som han – til sin egen store fortrydelse – hjælper.

© Filmmagasinet Ekko