DVD #18

Funny Films of the North

Med denne dvd stiller fire nordiske filmmagasiner – Filmmagasinet Ekko fra Danmark, Rushprint fra Norge, Flm fra Sverige og Episodi fra Finland – spørgsmålet: Er nordiske film virkelig så melankolske, deprimerende og humorforladte, som rygtet vil vide? De fire magasiner har i samarbejde fundet de kortfilm, hvor Norden viser sig fra sin allermest muntre og selvironiske side.

Og de atten film på dvd’en ryster tungsindet af sig og giver os blandt andet en beruset baby, en hævngerrig instruktør, slapstick en søndag morgen, musikalske anarkister og et søm i hovedet – plus tre eksklusive scener fra sardoniske Roy Anderssons sjette spillefilm.

Las Palmas
Instr. Johannes Nyholm
Sverige, 2011, 13 min. 

Johannes Nyholms har castet sin egen etårige datter i rollen som en fordrukken svensk charterturist i Las Palmas, og traileren til filmen, der blander live-action og dukkefilm, blev omgående et YouTube-hit med over ti millioner visninger.

No Sex Just Understand
Instr. Mariken Halle
Norge, 2011, 17 min. 

No Sex Just Understand befinder sig i grænselandet mellem fiktion og dokumentar. Et lille, snaksagligt og absurd trekantsdrama i det norske natteliv, hvor to mænd kæmper om en kvindes gunst.

Mother Dosn’t Bowl Anymore
Instr. Teemu Nikki
Finland, 2010, 10 min. 

En skinhead, Vaino, kommer hjem efter at være blevet løsladt fra fængslet. Vainos mor er dog ikke hjemme – det er kun storebroren, og han ved ikke, hvor moren er. Men af en eller anden grund er lejligheden fyldt med råt kød.

Seeds of the Fall
Instr. Patrick Eklund
Sverige, 2009, 18 min.

I dramakomedien Seeds of the Fall portrætteres med kærlig og absurdistisk brod et midaldrende ægteskab fastlåst i seksuel tørke og frustration.

This is Alaska
Instr. Mårten Nilsson, Gunnilla Heilborn
Sverige, 2009, 10 min.

Mockumentary om moderne, rastløse hyperindividualister, der er rejst til Alaska for at udleve den ultimative frihed. Svensk poetisk sarkasme.

Space Monkeys
Instr. Jan Rahbek
Danmark, 2008, 8 min.

Rahbeks afgangsfilm fra Den Danske Filmskole tegner et farverigt, anarkistisk sci-fi-univers med militaristiske rumaber, som kæmper for at overleve i en skør verden med heksedoktorer og euforiserende planter.

Sunday Mornings
Instr. Jannicke Låker
Norge, 2008, 9 min.

Sunday Mornings viser en kvinde, der – just hjemkommen efter en fordrukken nat – skal tilbagelægge den lange, uoverskuelige vej fra hoveddøren til sengen. Slapstick om ensomhed og dødsdrift. 

The Nail
Instr. Benedikt Erlingsson
Island, 2008, 16 min 

Den islandske statsminister kommer ud for en alvorlig ulykke, og det får grænserne mellem den pæne, ansvarsfulde mand og hans indre, bøvede udyr til at bryde sammen.

The Tale of Little Puppetboy
Instr. Johannes Nyholm
Sverige, 2008, 18 min. 

The Tale of Little Puppetboy blev ligesom Nyholms Las Palmas et YouTube-fænomen, og den følger en modellervoksanimeret ungersvends frustrerende tilværelse, der faktisk byder på en ganske vellykket date – alt inklusive petting, chips og Ivanhoe på VHS.

Anna
Instr. Helena Stefánsdóttír
Island, 2007, 13 min. 

Titelkarakteren forsøger ihærdigt at arrangere et amourøst møde over en kop te med sin nabo. Hendes Tourettes-syndrom går dog komisk amok – med vilde tics og fagter – og snart står hun på selvmordets rand.

Occupations
Instr. Lars von Trier
Danmark, 2007, 3. min. 

Som den Cannes-darling, Trier er, blev han i 2007 valgt som en af 33 instruktører, der til festivalens 60-års jubilæum skulle lave hver sin kortfilm om biografoplevelsen. I Triers film får han selv frit afløb for sine følelser til en unavngiven anmelder.

The Irresistible Smile
Instr. Ami Lindholm
Finland, 2006, 6 min. 

En stewardesse forsøger på bedste vis at imødekomme de krævende passagerers ønsker – men hendes store smil er ikke ægte. En ordløs, naivistisk og nervøst animeret stregtegning.

The Lake
Instr. Maarit Lalli
Finland, 2006, 9 min. 

En sø, hvor man kan finde lige det, man går og mangler – en kæreste eller ægtemand. Det er i hvert fald, hvad to finske søstre fisker op i deres robåd i Maarit Lallis kortfilm The Lake, som er et lille stykke magisk-realistisk absurdisme.

Elixir
Instr. Babak Najafi
Sverige, 2004, 26 min. 

Hvad ville der ske, hvis vi alle var ens? Det spørgsmål stiller svenske Babak Najafi i sin frække kortfilm, hvor tre indvandrer-rødder finder en mystisk drik, der forvandler dem til rigtige blå-gule svenskere.

United We Stand
Instr. Hans Petter Moland
Norge, 2002, 9 min. 

Del af antologifilmen Utopia – Nobody is Perfect in the Perfect Country, hvor norske instruktører og forfattere satiriserer over Norge og landets otte politiske partier. Molands film om en flok gamlinge på vandretur er skrevet af Erlend Loe og tager Arbeiderpartiet under kærlig behandling.

Music for One Apartment and Six Drummers
Instr. Ola Simonsen, Johannes Stjärne Nilsson
Sverige, 2001, 10 min. 

Musik og indbrud går op i en højere enhed i Music for One Apartment and Six Drummers, hvor en flok musikalske gangstere bryder ind i almindelige småborgeres lejligheder og laver musik med møblementet.

Shut the Door
Instr. Jens Lien
Norge, 2000, 10 min. 

En ung hjemmeboende mand, hvis mor pludselig bliver syg og dør. Og så vil døren i lejligheden ikke lukke, og forskellige fremmede begynder at flytte ind – uden at ænse den unge mand.

Valgaften
Instr. Anders Thomas Jensen
Danmark, 1998, 12 min. 

Den idealistiske Peter har glemt at stemme, og valgstederne er ved at lukke. På sin vej konfronteres han med virkeligheden i form af forskellige racistiske taxachauffører, som ikke gør det nemt for Peter at nå frem og samtidig bevare sine idealer.

Bonus:

Testscener til A Pigeon Sat on a Branch – Reflecting on Existence
Instr. Roy Andersson
Sverige, 2011, 8 min.

Tre scener fra Anderssons sjette spillefilm A Pigeon Sat on a Branch – Reflecting on Existence, der har premiere i 2013. Scenerne viser tre absurde og sorthumoristiske møder med døden.

© Filmmagasinet Ekko