DVD #20

Musik | Video

En musikvideo er i sagens natur en reklame, men den kan også være et lille kunstværk i sig selv. I dag er genren ved at miste fodfæste på tv og blive et grynet YouTube-fænomen. 

Filmmagasinet Ekko har derfor brugt nætter og dage på at finkæmme markedet, så vi kan præsentere tyve originale, fantasifulde videoer på en dvd, hvor de for alvor kommer til deres ret. Der er klassikere og oversete perler fra de sidste femten år, og hver især beviser de, at levende billeder kan tilføre musikken en ekstra dimension.

You Are My Sister
Antony and the Johnsons
Instr. Charles Atlas
2005 

Antony og instruktør Charles Atlas’ fælles live-show Turning blev i 2011 til en film produceret af danske Bullitt Film, og showets visuelle koncept – kvinder, der drejer – går igen i You Are My Sister-videoen, hvor Boy George er med.

Neon Bible & Wake Up
Arcade fire
Instr. Vincent Moon
2007 

I franske Vincent Moons dogme-agtige musikvideoer, såkaldte Take Away Shows, skæres alt overflødigt fra, og her optræder canadiske Arcade Fire først i en elevator og siden nede blandt publikum før en koncert i Paris.

Frontier Psychiatrist
The Avalanches
Instr. Tom Kuntz & Mike Maguire
2001 

Den berømte video for sampling-gruppen The Avalanches er et stykke absurd, anti-autoritært teater, hvor kulturen er blevet vanvittig.

What’s a Girl to Do
Bat for Lashes
Instr. Dougal Wilson
2007 

E.T. møder Donnie Darko i sangerinden Natasha Khans natlige cykeltur med følge af bmx-drenge med creepy dyremasker. Dougal Wilsons video er fuld af forstads-uhygge, men den er også bare utrolig cool.

Elephant Gun
Beirut
Instr. Alma Har’el
2007 

Den kulørte dansevideo til Elephant Gun skal ifølge instruktøren fremmane den følelse af fælleskab, man kan opleve ude på de sene nattetimer efter en våd aften.

America!
Bill Callahan
Instr. Sterling Allen, Peat Duggins & Ryan Hennessee
2011 

Bill Callahans oprigtige hyldest til USA med et ironisk, animeret bagtæppe: en kropsløs cowboys vandretur i ørkenen, et storskrydende militær og mængder af fastfood, der synker mod havets bund.

All Is Full of Love
Björk
Instr. Chris Cunningham
1998 

Den islandske furie Björk vækkes som kridhvid robot til live og får en udstrakt, kærlig hånd fra en fremmed. ”Karma sutra møder industriel robotteknologi,” som videomesteren Chris Cunningham udtrykker det.

Good Day Today
David Lynch
Instr. Arnold de Parscau
2010

David Lynch laver også musik. I 2010 opfordrede han sine fans til at indsende deres fortolkninger af sine to sange, I Know og Good Day Today. Den 23-årige franske Arnold de Parscaus surrealistiske video blev valgt som den officielle til Good Day Today

Who’s Gonna Save My Soul
Gnarls Barkley
Instr. Chris Milk
2008

Hun slår op, hvorefter hans udrevne hjerte bryder ud i klagesang med broccoli-mikrofon og blodet slæbende efter sig i denne video, der nærmest er en kortfilm. Chris Milks ekskæreste brød sig ikke om videoen.

Somebody That I Used to Know
Gotye
Instr. Natasha Pincus
2011

Mens en nøgen Gotye synger om ekskæresten, der behandler ham som en fremmed, lader instruktør Natasha Pincus et maleri vokse frem bag sin australske landsmand, og snart bliver han en del af maleriet i en blanding af stop motion og live action.

Bombay
El Guincho
Instr. Nicolás Méndez
2010 

Bare bryster, mennesker, der slikker på tæer og træer, og en rejse gennem kosmos med den spanske popsanger El Guincho. Nicolás Méndez’ video oser af sex og 70’er-camp. 

Lindisfarne
James Blake
Instr. Martin de Thurah
2011 

Da morgenen oprinder, og pigen hopper på bussen hjem, er hun som forvandlet, næsten voksen. Sammen med vennerne har hun gennemgået et ritual, hvor de deler hinandens spyt – med magisk, blåt ansigtspudder.

Stress
Justice
Instr. Romain Gavras
2008 

En gruppe franske indvandrere går amok i Paris’ gader, og den franske provokatør Romain Gavras’ næsten dokumentariske video for electro-duoen Justice skabte ramaskrig i Frankrig.

Eyes Were Blue
Marit Bergman
Instr. Marcus Söderlund
2008 

Sangen er inspireret af en svensk sag, hvor en pige blev voldtaget af en gruppe ishockeyspillere, men i videoen ror Bergman ned ad en flod, mens magisk-realistiske tegneseriefigurer på foruroligende vis dukker op på bredden.

To the Lighthouse
Moi Caprice
Instr. Anna Maria Helgadóttír
2005 

En islandsk fisker i orange olietøj går mod dækket for at arbejde i bølgegang og stiv kuling. Da han kommer i havn, går turen til stripklubben – og en magisk slutning.

Knives Out
Radiohead
Instr. Michel Gondry
2001 

Klippeklistre-instruktøren Michel Gondrys Knives Out-video er et farverigt legetøjs-hospitals-mareridt, hvor et tv gennemspiller et parforholds rejse – fra nyforelskelse til bittert brud, hvor alle knive trækkes.

Imitation of Life
R.E.M.
Instr. Garth Jennings
2001 

Én tyve sekunders statisk optagelse kører frem og tilbage, mens der zoomes ind og ud i billedet af et kaotisk poolparty. R.E.M. beskriver følelsernes trange kår i en medie- og overfladekultur, der i Jennings video er kørt fast i samme rille.

Belhaven Meridian
Shabazz Palaces
Instr. Kahlil Joseph
2010

Kahlil Joseph hylder kultklassikeren Killer of Sheep fra 1979 med en ubrudt kameratur gennem den sorte Los Angeles-bydel Watts. Og så får vi ikke bare ét, men hele tre numre.

John Wayne Gacy, Jr.
Sufjan Stevens
Instr. Claire Carré
2009 

Denne uofficielle video tilfører en sørgmodig, men også uhyggelig stemning til den hjerteskærende sang om bedsteborgeren John Wayne Gacy, Jr., der var klovn til børnefødselsdage og dræbte mindst 33 børn i 70’erne.

Keep Me in My Plane
WhoMadeWho
Instr. Good Boy! Creative
2009 

Den moderne mands krise er et gennemgående tema i Good Boy! Creatives videoer, og her følger vi en mand, der bliver far og vinder Nobel-priser og tennismesterskaber uden at føle noget. 

© Filmmagasinet Ekko