DVD #23

Nordic Reality – Ten True Stories from the North

Dokumentargenren har smidt sit støvede og didaktiske image. Det gælder ikke mindst for de nordiske lande. Den er blevet en genre, hvor talentfulde instruktører udforsker endnu uopdagede aspekter af virkeligheden og præsenterer dem i opfindsomme fortællinger. Dokumentarfilmene viser nye sider af os selv og af andre. Fire filmmagasiner – Filmmagasinet Ekko fra Danmark, Rushprint fra Norge, Flm fra Sverige og Episodi fra Finland – har udvalgt ni af de bedste nordiske korte dokumentarfilm og en rekonstruktion fra de seneste år. Tilsammen giver de os et alsidigt og overraskende indblik i tilværelsen i samtidens Skandinavien.

Don't Look Now Trilogy
Instr. Emil Trier
Norge, 2009-11, 14 min. 

I løbet af tre korte videoer til musik af den norske musiker Torgny Amdam tegner Emil Trier et generationsportræt af norsk ungdom, der blander det bedste fra musikvideo og dokumentar. 

Till Maria
(Eng. For Maria)
Instr. Tora Mårtens
Sverige, 2010, 14 min. 

Tora Mårtens undgår at svælge i dårligdomme og fokuserer i stedet på de små lykkelige detaljer ved brylluppet mellem to personer, der har et langt liv præget af hjemløshed og alkoholisme bag sig.

Miten marjoja poimitaan
(Eng. How to Pick Berries)
Instr. Elina Talvensaari
Finland, 2010, 19 min. 

Elina Talvensaari iscenesætter sin undersøgelse af arbejdskraftens globale bevægelse med science fiction-agtige tableauer af det nordlige Finland, der giver dokumentaren et fremmedartet udtryk.

Händelse vid bank
(Eng. Incident by a Bank)
Instr. Ruben Östlund
Sverige, 2009, 12 min. 

Ruben Östlund tilfører på elegant vis en lang række små rammende sociale observationer til sin eksakte rekonstruktion af et bankrøveri, som han overværede i 2006.

Kroppen min
(Eng. My Body)
Instr. Margreth Olin
Norge, 2003, 26 min. 

Margreth Olin tager sigte mod de moderne skønhedsidealer, når hun retter kameraet mod sig selv og fortæller historien om sin krop og dens udvikling uden en snert af navlepilleri.

1987-1993
Instr. Marius Dybvad Brandrud
Sverige, 2010, 11 min. 

Marius Dybvad Brandrud tegner et portræt af sin opvækst, men også af sin mors utrættelige opbakning til sin søn, der syv vintre i træk forsøger at lave det perfekte spring på sit snowboard. 

Side om side
(Eng. Side by Side)
Instr. Christian Sønderby Jepsen
Danmark, 2008, 38 min. 

Christian Sønderby Jepsen indfletter et fint egnsportræt fra Nordjylland i dokumentaren om den bitre nabostrid mellem hans far, hr. Jepsen, og dennes nabo, hr. Frost.

Lumikko
(Eng. The Little Snow Animal)
Instr. Miia Tervo
Finland, 2009, 20 min. 

Med udgangspunkt i et klip fra et finsk radioprogram fortæller Miia Tervo, i en kombination af dokumentar, animation og fiktion, om en sekstenårig piges gradvise sociale isolering.

Den tid vi har
(Eng. The Time We Have)
Instr. Mira Jargil
Danmark, 2011, 25 min. 

Som en flue på væggen følger Mira Jargil sine bedsteforældres sidste tid sammen og skaber en rørende dokumentar om accepten af dødens uundgåelighed.  

Tussilago
Instr. Jonas Odell
Sverige, 2010, 14 min.

Jonas Odell vækker Europa i 1970’erne til live i en blanding af dokumentar og animation, der fortæller historien om, hvordan en almindelig kvinde pludselig bliver terrormistænkt.

© Filmmagasinet Ekko