DVD #24

Oslo, 31 august & Reprise – to spillefilm af Joachim Trier

Joachim Trier er født i Danmark, opvokset i Norge, uddannet i London – og en af de mest markante nye stemmer i europæisk film.

Reprise og efterfølgeren Oslo, 31. august er som to kapitler af samme fortælling. Reprise er legende og humoristisk, Oslo, 31. august enkel og melankolsk. Begge har Anders Danielsen Lie i hovedrollen og tegner et billede af erindring og venskab i indfølte pennestrøg. De trækker en linje fra ungdommens ukuelige drømme til voksenlivets bristede illusioner – og viser, hvor personlig filmkunsten kan være, når den er bedst.

 

Reprise
Norge 2006, 103 min.

Reprise er en frenetisk film om forfatterspirerne Philip og Erik, der drømmer sig væk fra Oslo og forestiller sig store skæbner som kunstnere. Phillips roman bliver udgivet først, men den store medieopmærksomhed og hans stigende besættelse af kæresten Kari fører til indlæggelse på et psykiatrisk hospital. Erik får også udgivet en bog, men bliver lammet af rædsel for at blive afsløret som talentløs. Reprise skildrer byens ungdoms- og subkultur og en venneflok, der mødes om både punk, franske nybølgefilm og damesnak.

Oslo, 31. august
Norge 2011, 91 min.

Den vemodige Oslo, 31. august følger heroinmisbrugeren Anders under et døgns udgang fra afvænningscenteret. Sommeren er ved at være slut, og det giver byen en følelsesmæssig melankoli. I løbet af dagen møder Anders personer fra sin fortid og nye bekendtskaber og forsøger herigennem at finde frem til om, han stadig har en plads i livet. Oslo, 31. august er inspireret af Pierre Drieu La Rochelles roman Le Feu Follet, der også blev filmatiseret af Louis Malle i 1963 under titlen Kold ild, og Triers film er netop gennemsyret af den franske nybølge i både stil og tilgang i sit portræt af den moderne mand.

© Filmmagasinet Ekko